Презентація Переказ "Синичка " до уроків української мови.

Про матеріал

Розробка уроку до написання переказу містить орфографічну, підготовку ,прислів"я, загадки, інтерактивну вправу : складання сенкану ,план та опорні слова.В презентації багато ілюстрацій та цікавого матеріалу до даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Переказ тексту за планом і опорними словами. Підготувала вчитель початкових класів КЗ Верхівцевського НВК Попова Л. П

Номер слайду 2

Відгадайте загадку. Прилетіли гості. Сіли на помості, Без сокири, без лопати Поробили собі хати .

Номер слайду 3

-Коли прилітають пташки? - А яка пора року зараз?  - Що сталося? Куди поділися птахи? - Чому більшість птахів відлетіла у вирій? - Які птахи і чому не відлетіли? 

Номер слайду 4

Синиця – невелика за розміром пташка. Вона має жовтувато-зелену спинку, жовтий животик з широкою чорною смугою на грудях. Верхня частина голови, боки і шия блискучо-чорні, крила сірувато-блакитні. Хвіст у неї чорний. Довжина тіла сягає 13-16 см. 

Номер слайду 5

Живляться синиці комахами та їх личинками,насінням дерев, ягодами. Люблять м'ясо та сало, якими їх підгодовують люди. Синиці – корисні птахи. Цілий рік знищують вони у лісах та садах комах-шкідників. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

- Яка синичка?( маленька, невеличка, вертлява, співуча, жовтогруда, метушлива, грудка жовтенька з чорною смужкою, крильця сірувато- блакитні, хвостик – чорний) 

Номер слайду 8

Синичка Наступила красуня-зима. Земля вкрита білим снігом. Дерева в саду стоять голі. 

Номер слайду 9

Одного разу на яблуневій гілці Василько побачив маленьку пташку. Це була синичка.  На згадку хлопчикові прийшла дідусева розповідь про друзів саду. Серед них чи не перше місце належить синичкам. Вони однією сім’єю можуть очистити від шкідників до п’ятдесяти яблунь.

Номер слайду 10

Якщо в саду поселилися синички, ніяких ядохімікатів не потрібно. Синички самі збережуть сад від шкідників.  

Номер слайду 11

- Як змальована зима? - Чому зиму називають красунею? - Чому синичок називають друзями саду? - Доберіть до слова « друзі» синоніми. ( Товариші, приятелі, подруги) -

Номер слайду 12

Яких птахів – друзів саду ви ще знаєте?- Подумайте, чи підійде прислів’я « Де пташки – там гинуть комашки» до змісту цього оповідання? 

Номер слайду 13

Робота над будовою тексту. - Із скількох абзаців складається текст? - Про що розповідається в першому? Другому? Третьому? - За допомогою скількох речень описано зиму? 

Номер слайду 14

Доберіть прикметники. Снігдеревагілкапташкарозповідь

Номер слайду 15

План1. Красуня-зима. 2. Синичка на гілці. 3. Розповідь дідуся. 4. Синички – рятівниці саду. 

Номер слайду 16

Орфографічна підготовка. - Слова « земля, зима» замініть так, щоб ненаголошені голосні [е,и] стали наголошеними. - Перевірте правопис слова «синичка» за орфографічним словником. - Поясніть правопис слів « сім’єю, п’ятдесят». 

Номер слайду 17

Крихти хліба З лісосмуг, де свищуть сніговиці,Де не стало корму і тепла,Перебрались лагідні синиціУ садки до нашого села. В завірюху, ожеледь, морози. Стукають синиці у вікно,З горобцями ділять на дорозіКрихту хліба мерзлу і зерно. Пригощав пташок я з годівниціІ почав нарешті відчувать,Що для когось крихта — це дрібниця,А для пташки — жить чи замерзать. Леся Українка

Номер слайду 18

Складання«Сенкану».Іменник.                                2  прикметники.                Порівняння.                           Речення.                                 Асоціація.                               

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мельник Нина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
15579
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку