Презентація "Перелітні птахи України".

Про матеріал
Мета презентації ознайомити дітей із життям птахів, зі змінами в їхньому житті, розширити та поглибити знання учнів про птахів,допомогти усвідомити яку користь приносять птахи,сприяти розвитку спостережливості.Виховувати любов до природи,бажання оберігати пернатих друзів,прагнення охороняти природу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

. Презентація на тему:«Перелітні птахи України». Підготував вчитель початкових класів. Зубрицький Р. Й.

Номер слайду 2

Коли і куди відлітають птахи. Ще у давнину наші предки помітили, що кожного року, задовго до перших осінніх морозів, деякі птахи відлітають з наших земель. Вони збираються у зграї та прямують у теплі краї. Перелітних птахів лякає достатньо суворий клімат українських зим: морози, вітри, обледеніння землі, відсутність їжі. Тому ті птахи, які влітку живуть у нас в лісах, полях, степах, восени відлітають зимувати у теплі краї. А куди саме?Одні птахи зимують поближче, тому жайворонки долітають лише до Середземномор’я. Інші, наприклад, лелеки зимують у Південній Африці.

Номер слайду 3

Як птахи здійснюють перельоти. Для птахів політ у вирій – це завжди тривалий та виснажливий процес. Орнітологи (вчені, що вивчають життя та поведінку птахів) припускають, що маленькі птахи летять зі швидкістю 40 км за годину, а великі птахи – зі швидкістю 80-90 км. Перельоти завжди відбуваються із зупинками, пошуком місць для ночівлі та підгодовуванням.

Номер слайду 4

Птахи здатні пролітати без відпочинку 80-90 кілометрів. Загалом відстань до їхнього місця зимівлі може бути величезною – від 2000 до 4000 тисяч кілометрів! Особливо важкими та виснажливими є перельоти птахів над морями, коли у них немає можливості на відпочинок. Тому птахи перед морем обов’язково влаштовують ночівлю, добре годуються, а потім збираються знову у зграї. Як відомо, переліт очолюють дорослі птахи, які добре знають дорогу та летять у вирій не вперше.

Номер слайду 5

Як орієнтуються птахи у польоті. У птахів дуже добре розвинена орієнтація у просторі. Їм не потрібні компаси, бо вони завжди орієнтуються по лінії горизонту. А точніше – по заходу. Птахи добре розуміють розміщення Сонця на небі. Буває, що під час перельоту птахів супроводжує декілька днів непогода. Але навіть хмари та дощі не можуть збити їх з курсу. Вчені припускають, що деякі птахи навіть орієнтуються по магнітному полю Землі.

Номер слайду 6

Які птахи України є перелітними: Ластівки. Лелеки. Шпаки. Граки. Чайки. СтрижіЖайворонки. Дрозди

Номер слайду 7

Ластівки неперевершені акробати і витворяють в повітрі неймовірні речі. Таким чином, зловити якусь мушку або жучка є для цієї птиці найпростішим завданням. Ці птахи харчуються виключно комахами (мухи, метелики, комарі і жуки) та приносять велику користь людині.

Номер слайду 8

Лелеки відрізняються від інших красою і граціозністю. Зовні пташка схожа на чаплю, тільки велика. Зазвичай гнізда лелеки влаштовують на деревах. Останнім часом, можна спостерігати гнізда на лініях електропередач. Лелеки не бояться людей і селяться на даху сільських будинків, інформує Ukr. Media.

Номер слайду 9

Шпаки – птахи співучі. Їх споконвічною батьківщиною є Європа, але в даний час живуть вони по всьому світу. Вони широко розповсюджені на багатьох континентах. Майже у всіх частинах світу можна зустріти цю щебечущу птицю, адже вона легко пристосовується до різних умов природи.

Номер слайду 10

Граки, хоча і дуже схожі на чорних ворон, але відрізняються струнким, прямим і тонким дзьобом, довжина якого не менше 54 міліметрів і не більше 63 міліметрів. Відрізняється грач від ворони і іншою формою крила, довжина якого від 280 до 340 міліметрів., а ширина крила становить 113,16% від довжини корпусу. Хвіст грача — 128 % від довжини корпусу. Вага грача від 400 до 540 грам, літальна потужна мускулатура і становить 18,5 % від ваги тіла, а вага великого грачиного серця — майже 12% (11,95%) від ваги тіла.

Номер слайду 11

Чайки здатні зграями атакувати людей, захищаючи власний простір. У Сполучених Штатах навіть є інструкція для листоноші про те, що робити під час атаки цих птахів. На певних територіях 70% раціону чайок становлять рибальські відходи. Чорноголова чайка може розбити яйця у власних та сусідніх кладках, якщо вона помітить людину при їх відкладанні або у перші дні висиджування.

Номер слайду 12

Стриж — маленька пташка, котра, хоч і важить кілька грамів, може розвивати швидкість до 160 кілометрів на годину. Складається враження, що стрижі літають узагалі без зусиль. Вони з легкістю шугають під хмари і змінюють напрямок польоту, ганяючись за комахами.

Номер слайду 13

Жайворонки — прекрасні співаки, в основному їх можна почути рано вранці і під вечір. В середньому, пісня жайворонка триває 10-12 хвилин, після чого співак відпочиває. Самці за допомогою співу залучають самку. Також за допомогою співу жайворонки позначають свою територію. Жайворонки — птахи, які повертаються одними з перших, в березні, коли ще не зійшов сніг.

Номер слайду 14

Дрозди відносяться до загону горобиних. На території України зустрічається близько 20 видів. Гнізда дроздів можна побачити на деревах, чагарниках, пеньках, часто поруч з лісовою галявиною або на узліссі, темних місць ці птахи уникають.

pptx
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
1596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку