Презентація "Період спокою кімнатних рослин"

Про матеріал
Презентація на "Період спокою кімнатних рослин". Матеріали можуть бути використані для предметів: біологія, екологія, я досліджую світ та позашкільних гуртків "Я серед природи", "Мій рідний край, моя земля".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала. Керівник гуртка. Сердюк Катерина Анатоліївна. Період спокою кімнатних рослин

Номер слайду 2

Осінь - період для кімнатних рослин неоднозначний. Деякі з них повністю закінчили цвітіння й начебто завмерли, інші почали втрачати яскраве офарблення зелені та навіть листя. Але є й такі, які тільки збираються квітувати, і це спантеличує. Звичайно, ми в курсі, що у рослин є період спокою. Але якби всі вони одночасно поринули в зимовий сон, було б простіше: ми точно знали б, що навесні настане дружне пробудження.

Номер слайду 3

УМОВИ НЕ ІДЕАЛЬНІ, АЛЕ ПРИЙНЯТНІПотрібно розуміти, що якщо кімнатних рослин у вас зібралося багато, то - усім не догодиш. Ви не можете створити у квартирі клімат, у якому кожний її зелений житель буде почувати себе так, як почував би на батьківщині. Але знизити дискомфорт зобов'язані. У рослин теж є інстинкт виживання, і вони будуть намагатися вас не підвести, якщо ви забезпечите їм навіть мало-мальськи прийнятні умови. А деякі навіть умудряться відпочити.«ТРОПІЧНЕ» - ЛІТО ЦІЛИЙ РІКУ вашому кімнатному квітнику цілком можуть виявитися вихідці з вологих тропіків, у яких період спокою ледь виражений. Нічого дивного: у тропіках завжди літо (майже, як у кімнаті). Тому за монстеру, ехмею, традесканцію, криптантус, диффенбахію, більбергію, циперус, дикію, гусманію, тілландсію та більшість інших тропікан можна не боятися. Просто поливайте їх рідше, чим улітку.

Номер слайду 4

СОЛОДКА ДРІМОТАКімнатні рослини, родом із субтропіків, сплять. Але не в повну міру (можна сказати, дрімають). За зовнішнім виглядом рослин цього не визначиш: листя на місці, хіба що практично не росте. Такий «загальмований» стан характерний для гібіскуса, абутилона, камелії, фуксії, лавра. Пальми, фікуси та цитрусові деревця теж дрімають. Пальму, звичайно, виносити з кімнати не варто, фікуси й цитрусові теж можна залишити на місці (тільки відсунути від батарей). А невеликі горщикові краще помістити туди, де прохолодніше (+10...14°С). Така температура може бути на заскленій і утепленій лоджії, особливо, якщо хоч трохи обігрівається. Можна і не переміщати, особливої втрати зимівля при +18...20°С їм не принесе, хіба що цвітіння деяких потім буде не таким рясним (або його зовсім не буде). Ну і, звичайно, до весни не підживлювати, а «напувати» дуже рідко.

Номер слайду 5

ЗАПЕКЛІ СПЛЮШКИРослини, які ніяк не обійдуться без періоду спокою: глоксинії, бегонії бульбові, орхідеї, каладіум, цикламен, ахіменес, гранат, пуансетія, амариліс, гіпеаструм, гемантус, клівія, спрекантус, еухарис, кринум, нерина, деякі інші. Визначити сплюшок просто: у горщиках у них, в основному, цибулини, бульби, бульбоцибулини або товсті кореневища. У багатьох з них (не в усіх) листя до початку періоду спокою обпадає, і навіть стовбурців над ґрунтом у горщику не залишається. До речі, цим рослини дуже полегшують нам викопування цибулин і бульб, а потім їх зберігання (у коробках з торфом або тирсою). Хоча можна і не викопувати, а засунути рослину в горщику в темне прохолодне місце: вона буде спати, і уві сні формувати квіткові бруньки. Але це не причина для регулярних поливів і підживлень: ці рослини бруньки закладають практично «всуху».

Номер слайду 6

Іноді воложать ґрунт тільки в горщиках з дрібними цибулинками, тому що вони можуть засохнути. Прохолодної зимівлі потребують також кактуси, сукуленти, авокадо, брахіхітон, кипарис, мирт, аралія (не строката), фатсхедера (+8...10°С). Але в «пітьму» їх занурювати не треба: ці рослини люблять спати при гарному освітленні. Після періоду спокою деякі рослини прокидаються на превелику силу. Полийте їх теплою водою або кілька раз обприскайте, і незабаром вони почнуть новий етап свого життя.

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку