"Презентація" Періоди життя кімнатних рослин

Про матеріал
Презентація на тему "Періоди життя кімнатних рослин". Презентація насичена фотографіями, цікавим та корисним матеріалом. Можна використовувати як для молодших школярів так і для учнів середніх та старших класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Періоди життя кімнатних рослин. Підготувала. Керівник гуртка. Сердюк Катерина Анатоліївна

Номер слайду 2

Повноцінний догляд за кімнатними рослинами повинен враховувати не тільки індивідуальні переваги кожної культури, а й періоди її життя. Те, що надає рослинам життєвих сил і енергії в період зростання, може завдати їм значної шкоди в період спокою. Велика частина рослин активно росте і розвивається у весняний і літній сезони, а восени і взимку переходять в стан спокою. Для росту їм потрібна велика кількість тепла і світла, вологи і підживлення, свіжого повітря і сонця, а в період відпочинку йде підготовка до наступного сезону і багато життєвих процесів зупиняються. Частина рослин зберігає свій зовнішній вигляд, але зупиняється в рості до приходу весни, а решта навіть скидають листя і в’януть. У цей важливий для квітів проміжок часу поливи та підживлення припиняються або зводяться до мінімуму, кількість світла і тепла зменшується в рази. Рослинам дається цей етап для якісного відпочинку. Якщо повноцінного відпочинку не вийде, то це негативно позначиться на подальшому розвитку. Можливо, що квітка буде виглядати в весняно-літній сезон слабкою, а період цвітіння взагалі не настане. Щоб уникнути різних проблем в майбутньому рекомендується в будь-який час року враховувати особливості кожної кімнатної квітки при догляді за нею в період зростання і період спокою.

Номер слайду 3

Осінь. З приходом осені необхідно перенести кімнатні рослини з відкритих балконів і веранд, де вони вирощувалися протягом літніх місяців, в кімнатні умови. Осінні холодні вітри і дощі можуть пошкодити квіткові культури, якщо їх вчасно не переставити в приміщення з помірною температурою. Щоб квіти не отримали стрес від різкої зміни обстановки, рекомендується поступово привчати їх до обмеженого свіжого повітря і домашньої обстановки. Для цього спочатку їх розміщують якомога ближче до відчиненого вікна або кватирки, а з приходом серйозних холодів і після адаптації встановлюють квіткові ємності на постійне місце зимівлі. Частота поливів і обсяги поливної води з вересня також поступово скорочується. Такі рослини як лимони, пальми і фікуси рекомендуєть-ся поливати помірно один раз в два дні, використовуючи для поливу теплу воду з температурою не менше двадцяти восьми градусів тепла. Різні види підживлення в цей час рослинам не потрібні. Гортензії, фуксії і інші квіти, які скидають листя в осінньо-зимовий період, потрібно утримувати в прохолодних затінених умовах (наприклад, в підвалі або нежитловій кімнаті), так як світло і тепло можуть сприяти їх передчасному пробудженню.

Номер слайду 4

Зима. У зимові місяці велике значення для кімнатних культур має місце вирощування, так як багатьом з них не подобається близьке розташування обігрівальних приладів і гарячих батарей, а також сухе повітря і недостатній рівень вологості в приміщенні. Печі, каміни і інші джерела опалення та отримання теплого повітря повинні бути подалі від рослин. Повітря необхідно зволожувати за допомогою обприскувань і додаткових ємностей з водою, які повинні бути поруч з квітами. Щоб домашні улюбленці не підмерзали в нічний час на підвіконнях, рекомендується на ніч переставляти їх у інше місце. Та й підвищена вологість може завдати великої шкоди. Поливи потрібно проводити у міру підсихання верхнього шару субстрату на 5-10 мм, бажано в ранковий час, середня температура води – 25 градусів.

Номер слайду 5

Для профілактики появи різних захворювань дуже важливо приділяти велику увагу гігієнічним процедурам. Обприскування і протирання листової частини вологою м’якою губкою допоможуть утримувати рослини в чистоті, що зробить культури більш стійкими до хвороб і шкідників. Квіти з ніжним листям краще обприскувати, а товсті шкірясті листові пластини бажано протирати по обидва боки. Після таких водних процедур зайву вологу добре видаляти за допомогою паперової серветки. Провітрювання в зимовий час проводяться з метою забезпечення квітів свіжим повітрям. Головне, щоб на час цього заходу всі рослини були перенесені подалі від холодного повітряного потоку. Короткий світловий день і брак освітлення можна компенсувати за допомогою лампи денного світла або фітолампи. Ослаблені або зів’ялі кімнатні рослини вимагають до себе особливої ​​уваги в цей складний для них зимовий період. Потрібно продовжувати доглядати за ними: видаляти підсихаюче листя, рихлити і зволожувати грунт в горщику, обприскувати, оглядати їх. Така підтримка потрібна квітам приблизно до середини лютого, коли вони почнуть поступово виходити з періоду спокою. Тоді їм буде потрібно більше сонячного світла, більше поливної води і підживлення. Дуже важливо не пропустити момент пробудження культур від «зимового сну».

Номер слайду 6

Весна. Для більш легкого подолання переходу (на початку березня) кімнатних рослин з періоду спокою в активну фазу розвитку квітникарям рекомендується: Провести ретельний огляд рослин, квіткових ємностей і грунтової суміші в них і в міру необхідності квіти протерти, а грунт і горщики замінити;Провести пересадку, розмноження і під;bdktyyz. Навесні змінюється частота, обсяги і час поливів. З початку квітня корисніше поливати рослини у вечірній час. При провітрюванні квіткові культури можна залишати на підвіконні або поблизу джерела свіжого повітря. У травні (в денний час) квіти можна залишати на цілий день на відкритій терасі або присадибній ділянці.

Номер слайду 7

Літо- це найактивніший час для зростання і розвитку кімнатних рослин. Вони отримують достатню кількість світла, сонячного тепла, свіжого повітря і вологості. В цей час рослини значно додають у зростанні, пишно цвітуть, радують яскравими фарбами квітів, але навіть в такий сприятливий для них час необхідно продовжувати повноцінний догляд за кімнатними рослинами. Поливати квіти потрібно рясно, обприскування проводити кожен день (у вечірній час), а в особливо спекотні періоди – вранці і ввечері. У дощові і холодні дні полив можна зменшити. Не допускайте надмірного перезволоження. Так необхідне рослинним культурам сонячне світло може завдати шкоди їхньому здоров’ю своїми гарячими прямими променями, тому слід подбати про невеликий затінок в полуденний час. Також необхідно захищати квіти від сильних поривів вітру. Своєчасне підживлення буде сприяти підтримці високої декоративності і посиленого росту.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додано
27 грудня 2022
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку