Презентація "Перша домедична допомога при травмах та кровотечах"

Про матеріал
Презентація "Перша домедична допомога при травмах та кровотечах" основи здоров'я 8 - 9 клас. Робота містить основні визначення та поняття травми; алгоритм надання ПДД при травмах та кровотечах. Матеріал буде корисним на уроках основ здоров'я та позакласних заходах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша домедична допомога при травмах та кровотечах. Підготувала вчитель основ здоров'я. Криворізької гімназії №9 Гутник Світлана Василівна. Основні поняття Характеристика травм та кровотеч. Алгоритм надання першої домедичної допомоги (ПДД)

Номер слайду 2

Травма (пошкодження) — це раптовий вплив чинників зовнішнього середовища на тканини й органи людського тіла або на організм в цілому, що призводить до анатомо-фізіологічних змін, які супроводжуються місцевою і загальною реакцією організму. Протягом життя кожна людина зазнає різних травм, причинами яких можуть стати необережність чи неуважність, нехтування правилами безпеки, нещасні випадки, небезпечні ситуації та події. Саме тому, щоб уміти попереджувати негативні (а іноді й загрозливі) наслідки травмування постраждалого, необхідно визначити види травм, їх класифікацію та способи лікування. Поняття травми

Номер слайду 3

Розрізняють кілька чинників зовнішнього середовища, під впливом яких відбуваються раптові порушення здоров’я людини, тобто поранення: механічні, динамічні, фізичні, Хімічні,біологічні психічні (або стресові). Травмуючі чинники. Види поранень. МеханічніОбумовлені дією тупого або гострого предмета, а також при падінніДинамічніОбумовлені надмірним тиском під час дії ударної хвилі вибуху. ФізичніОбумовлені дією тепла або холоду (термічні), ультрафіолетового та радіаційного опромінення (променеві), електричного струму. ХімічніОбумовлені дією небезпечних хімічних речовин (кислотних та лужних)БіологічніОбумовлені дією бактерій, вірусів і токсинів. ПсихічніОбумовлені психічним тиском на нервову систему (погрози, виклик почуття страху)Зовнішні чинники порушення здоров’я людини

Номер слайду 4

Класифікація травм за тяжкістю впливу на організм. Як визначити ступінь тяжкості травми. Загальні симптоми:• больові відчуття в місці травми (зазвичай виникають одразу після пошкодження);• порушення функцій травмованого органа;• кровотеча в області пошкодження (залежно від характеру травми може бути відкритою або закритою)Легка травма. У більшості випадків загальні симптоми не проявляються або слабко виражені: блідість, непритомність, нудота, больові відчуття в місці травми. Травма середньої тяжкостіОдразу після пошкодження помітне порушення функцій життєво важливих органів та систем (центральної нервової, серцево-судинної, дихальної, ендокринної та ін.). Іноді спочатку слабко виражена реакція організму (прихована форма) надалі розвивається. Тяжка травма. Порушення функцій життєво важливих органів та систем супроводжується глибокою втратою свідомості, шоком, швидкою втратою великого об'єму крові, інфікуванням організму через пошкоджені органи (травматична токсемія)

Номер слайду 5

Поняття про тупу та проникаючу травми Відповідно до наявності або відсутності порушень цілісності зовнішніх покривів тіла вирізняють:закриті (тупі) відкриті (проникаючі) травми. Закритою (тупою) травмою називають пошкодження, отримані в результаті впливу зовнішніх чинників та предметів, що не призвели до порушення зовнішніх покривів тіла. Для того щоб визначити, де розташовується травма, потрібно знати її ознаки:• в області пошкодженої ділянки тіла утворюється набряклість, що супроводжується больовими відчуттями;• на шкірі утворюється гематома червоного кольору, що за кілька днів змінює забарвлення на синьо-багряне;• в області травмованої ділянки можуть бути подряпини епідермісу. До закритих травм відносять стискання, розтягнення, забої, струси, вивихи, закриті переломи, розриви зв’язок. Проникаючою травмою називають пошкодження, що супроводжується порушенням шкірних покривів тіла, слизових оболонок, м'язів та внутрішніх органів. Явними ознаками такого пошкодження є:• відкрита кровотеча (капілярна, венозна або артеріальна);• зяяння в місці пошкодження шкірного покриву;• вихід назовні кісток (у складних випадках). До відкритих травм належать різного характеру рани, відкриті переломи, термічні та хімічні опіки, обмороження.

Номер слайду 6

Переломи кісток та їхня класифікація Перелом — це часткове або повне порушення цілісності кістки, спричинене впливом на неї механічної сили: насильно або в результаті падіння, удару, а також внаслідок патологічного процесу, пухлини, запалення. Повний перелом характеризується роз’єднанням відламків кістки, проходить по всій її товщині як зі зміщенням відламків кісток один відносно іншого, так і без їхнього зміщення. Неповний перелом являє собою роз’єднання відламків кісток не по всій товщині — тріщини, надломи.

Номер слайду 7

Вивих — це стійке ненормальне зміщення кінців кісток, що зчленовуються в суглобі, яке перевищує межу допустимої фізіологічної рухливості. Як правило, зміщення кісток супроводжуються розривом або розтягненням суглобової капсули, ушкодженнями кісток, сухожиль, зв’язок, судин і нервів різного ступеня тяжкості, внутрішньо суглобовими крововиливами, а також крововиливами в тканини, що оточують суглоб. Найчастіше вони відбуваються внаслідок різних травм під впливом якої-небудь механічної сили: якщо перевищується нормальний обсяг руху в суглобі, то суглобова головка кістки вислизає з суглобової западини. Порядок надання домедичної допомоги при переломах і вивихах• Знерухомити пошкоджену кінцівку імпровізованою шиною.• Надати зламаній кінцівці (вивихнутому суглобу) фізіологічного положення.• Якщо є можливість (у випадку закритого перелому або вивиху), накласти холодний компрес. Водночас слід обов’язково пам’ятати, чого не можна робити, надаючи домедичну допомогу постраждалій людині, щоб не ускладнити її стан. Не можна:• намагатися скласти уламки кісток (вправити вивих), оскільки це може призвести до пошкодження судин, зв’язок або нервів;• зігрівати пошкоджене місце;• пропонувати постраждалому підвестися або порухати пошкодженою кінцівкою. Алгоритм надання першої домедичної допомоги при переломах і вивихах

Номер слайду 8

Алгоритм надання першої домедичної допомоги при травмі голови Травму голови слід підозрювати за таких обставин: падіння з висоти; стрибок у воду; сильний удар по голові; дорожньо-транспортні пригоди; ураження блискавкою; ураження електричним струмом; вибух.1) Переконатися у відсутності небезпеки.2) Зафіксувати шийний відділ хребта (шийний комірець, м’яка шина, фіксація руками).3) Провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання.4) Викликати бригаду екстреної медичної допомоги.5) Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочати проведення серцево-легеневої реанімації.6) Якщо у постраждалого відсутні рани в області голови та інші пошкодження:а) вкрити постраждалого термопокривалом або ковдрою;б) підтримати психологічно;в) забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної медичної допомоги;г) при погіршенні стану постраждалого зателефонувати до диспетчера екстреної медичної допомоги, дотримуватись його рекомендацій;ґ) за наявності небезпеки евакуювати постраждалого на довгій транспортувальній дошці.7) Якщо у постраждалого наявні рани в області голови та інші пошкодження:а) накласти пов’язки на рани;б) вкрити постраждалого термопокривалом/ковдрою;в) підтримати постраждалого психологічно;г) забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття бригади екстреної медичної допомоги;ґ) при погіршенні стану постраждалого зателефонувати до диспетчера екстреної медичної допомоги, дотримуватись його рекомендацій;д) за наявності небезпеки евакуювати постраждалого на довгій транспортувальній дошці.

Номер слайду 9

Алгоритм надання домедичної домедичної допомоги при травмі хребта Травма хребта — це травматичне пошкодження структур, що утворюють хребетний стовп (кісток, зв'язок, спинного мозку та ін.). Виникає внаслідок падіння з висоти, дорожньо-транспортних, промислових і природних катастроф. Прояви залежать від особливостей травми, найбільш типовими симптомами є біль і обмеження рухів. Наслідки травм хребта можуть бути досить серйозними, тому дуже важливо вміти своєчасно і правильно надати домедичну допомогу постраждалому: негайний виклик екстреної медичної допомоги;надання постраждалому твердої рівної поверхні;забезпечення постраждалому повної нерухомості, навіть якщо він вважає, що може самостійно рухатися;штучне дихання за умови його відсутності. При цьому не можна закидати голову постраждалого, а краще намагатися висунути вперед його нижню щелепу.

Номер слайду 10

Алгоритм надання домедичної допомоги при травмі очей Травма очей — це вплив на орган зору різних пошкоджуючих чинників, що може викликати порушення його функції або втрату зору.1) Переконатися у відсутності небезпеки.2) Провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості, дихання.3) Викликати бригаду екстреної медичної допомоги.4) Допомогти постраждалому зайняти найбільш зручне положення.5) При потраплянні в очі дрібних сторонніх тіл, наприклад бруду, піску, дерев’яних, металевих стружок, постраждалий може відчувати сильний біль і не в змозі відкрити очі, в такому випадку: а) попросити постраждалого покліпати; б) обережно промити око теплою кип’яченою водою; в) прикрити око стерильною серветкою, яку закріпити лейкопластиром;6) При пошкодженні очей та наявності стороннього предмета: а) не видаляти сторонній предмет; б) накласти стерильну серветку на око навколо предмета, закріпити лейкопластиром (слід накладати пов’язку одночасно на два ока);7) При потраплянні в очі хімічних розчинів промивати очі теплою кип’яченою водою до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.8) Якщо з очного яблука відбувається витікання рідини, не промивати та не накладати пов’язку, не тиснути на очі з метою зупинки кровотечі; надати постраждалому зручного положення.9) Забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги.10) При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної медичної повторно зателефонувати диспетчеру, дотримуватись його рекомендацій.

Номер слайду 11

Кровотечі, їх класифікація та ПДД Кровотеча — це витікання крові із кровоносних судин при порушенні їхньої цілісності. При цьому мається на увазі травматична кровотеча, що відрізняється від іншої, спричиненої в результаті роз'єднання судин через хворобу (виразка, туберкульоз, інсульт), тобто нетравматичної.

Номер слайду 12

Алгоритм надання першої домедичної допомоги при внутрішній кровотечі1. Звільніть постраждалого від одягу, розстебніть ремені й ґудзики. Забезпечте приплив свіжого повітря до приміщення.2. При сильному травмуванні грудної клітки розташуйте постраждалого у напівсидячому положенні, а під ноги йому підкладіть невеликий валик із ковдри (рис. 1).3. Якщо кров виливається в черевну порожнину, покладіть постраждалого на рівну тверду поверхню без будь-яких підвищень (рис. 2). Якщо постраждалий відчуває позиви до блювання, переверніть його на бік.4. Прикладіть до вірогідного місця кровотечі холод (грілку з холодною водою, пакет із льодом).5. Не дозволяйте постраждалому рухатися, розмовляти (це може спричинити погіршення стану). Якщо людину мучить спрага, слід допомогти їй прополоскати рот холодною водою. Увага! Запам’ятайте, чого не можна робити у випадку внутрішньої кровотечі:• давати постраждалому будь-які медичні препарати (знеболювальні, проносні, стимулюючі серцеву діяльність);• прикладати до вірогідного місця кровотечі тепло;• напувати постраждалого або годувати.

Номер слайду 13

Алгоритм надання домедичної допомоги при капілярній кровотечі При капілярній кровотечі втрата крові незначна, її можна швидко зупинити, наклавши на кровоточиве місце чисту марлю, вату й забинтувавши або приклеївши пластир.1. Покладіть на поранене місце клаптик чистої марлі2. На марлю покладіть шматок вати3. За допомогою бинта або пластира зафіксуйте вату на пошкодженому місці Якщо немає спеціальних медичних засобів першої допомоги, пошкоджену ділянку можна перев’язати чистим носовичком. Накладати прямо на місце поранення вату або клаптик ворсистої тканини не можна, щоб не викликати подразнення й не ускладнювати подальше видалення тимчасової пов’язки.

Номер слайду 14

Алгоритм надання домедичної допомоги при венозній кровотечі1. Притисніть кровоточиве місце пальцями (якщо поранена кінцівка, надайте їй підвищеного положення). Покладіть на кровоточиве місце клаптик чистої марлі (якщо рана глибока, проведіть її тампонування).2. На марлю покладіть нерозгорнутий рулон бинта або складені в кілька шарів ткані серветки, носовичок.3. Накрийте бинт шматком вати.4. За допомогою ще одного рулону бинта зробіть щільну пов’язку.5. Подбайте про термінове транспортування постраждалого до медичного закладу. Якщо вилив крові зупинився, але нижче зберігається пульсація вени, пов’язка зроблена правильно. Способи зупинки венозної кровотечі передбачають і вплив холодом. Міхур із льодом можна покласти на пов’язку. За півгодини міхур слід прибрати на 10 хвилин, щоб відновити кровоток в області ураження.

Номер слайду 15

Алгоритм надання домедичної допомоги при артеріальній кровотечі Якщо у потерпілого спостерігаються ознаки артеріальної кровотечі, то надання допомоги в такому випадку передбачає перетискання пошкодженої судини вище пошкодженого місця. Зупинка втрати крові відбудеться тільки в разі притискання артерії до кістки. 1. Надайте травмованій частині тіла підвищене положення. Притисніть кровоточиве місце пальцями або долонею.2. Здійсніть пальцеве притискання артерії.3. Якщо травмована кінцівка, застосуйте метод її максимального згинання в суглобі.4. Якщо кровотеча триває, застосуйте кровоспинний джгут або закрутку з імпровізованих засобів першої допомоги. Обов’язково прикріпіть до пов’язки записку із вказівкою точного часу її накладання.5. Подбайте про термінове транспортування постраждалого до медичного закладу.

Номер слайду 16

1. Підручник з Захисту Вітчизни. «Основи медичних знань». 10 клас. Лелека - Нова програма https://uahistory.co/pidruchniki/national-defense-bases-medical-knowledge-10-class-2018/ 2. Підручник з Захисту Вітчизни. «Основи медичних знань». Дівчата. 10 клас. Гудима - Нова програма https://uahistory.co/pidruchniki/gydima-national-defense-bases-medical-knowledge-girls-10-class-2018/20.php ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА

pptx
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
4151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку