Презентація "Репродуктивне здоров'я"

Про матеріал
Репродуктивне здоров’я молоді Стан репродуктивного здоров’я молоді в Україні. Негативні наслідки ранніх статевих стосунків. Запобігання захворювань, які передаються статевим шляхом. Засоби контрацепції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Репродуктивне здоров’я молоді. Стан репродуктивного здоров’я молоді в Україні. Негативні наслідки ранніх статевих стосунків. Запобігання захворювань, які передаються статевим шляхом. Засоби контрацепції.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Репродукція людини, тобто її розмноження – це біологічна функція, необхідна для збереження людини як біологічного виду. Репродуктивне здоров’я означає можливість щасливого й безпечного статевого життя, здатність до народження дітей, можливість самостійно визначати кількість дітей у своїй сім’ї. Це означає також і право доступу до відповідних послуг у сфері охорони здоров’я, що дозволяє жінці безпечно перенести вагітність і пологи, виростити й виховати свою дитину.

Номер слайду 4

Чинники, які впливають на репродуктивне здоров’я. Позитивні:державна політика в галузі медицини; відмова від шкідливих звичок; навички здорового способу життя (гігієна, загартовування, активний відпочинок і т.д.)Негативні:- нав’язування реклами, ЗМІ;приклад і тиск однолітків, невміння опиратися тиску компанії; ризикована поведінка; спадкові хвороби; низький рівень поінформованості про небезпеку ранніх статевих стосунків.

Номер слайду 5

Негативні наслідки статевих стосунків у підлітковому віціПсихологічні травми. Нерозуміння з боку оточуючих. Високий ризик безплідності у майбутньому. Штучне переривання вагітності (аборт)Зараження хворобами та інфекціями, що передаються статевим шляхом. Незапланована вагітність. Запалення органів репродуктивної системи

Номер слайду 6

Раннє статеве життя призводить до багатьох негативних наслідків. Олин із них – небезпека передачі статевим шляхом різних вірусів. Понад сто різновидів таких вірусів учені об’єднали в одну групу – папіломавіруси. Папілома – це пухлина, яка найчастіше утворюється на шкірі й слизових оболонках. Появу таких пухлин спричиняє вірус папіломи людини. Профілактикою інфікування вірусом папіломи людини для підлітків є уникання статевих контактів та дотримання особистої гігієни. Вірус папіломи людини

Номер слайду 7

До ризиків ранніх статевих стосунків належать:рання вагітність, що наражає на небезпеку матір-підлітка та дитину; стреси та психологічні травми, пов’язані з неготовністю нервової системи підлітка до таких стосунків; інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), зокрема ВІЛ-інфекція.

Номер слайду 8

Репродуктивне здоров’я страждає і від так званих “хвороб цивілізації”, які виникли внаслідок промислової та науково-технічної революції і супроводжуються негативними змінами навколишнього середовища. До них належать:ожиріння; онкологічні захворювання; серцево-судинні захворювання; сахарний діабет; захворювання хребта; алергії.

Номер слайду 9

До інфекцій, що передаються статевим шляхом належать:сифіліс; гонорея; хламідіоз; ВІЛ/СНІД; гепатат В і С (через станки для гоління, манікюрне приладдя, зубні щітки, статевим шляхом).

Номер слайду 10

На інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) хворіють однаковою мірою як чоловіки, так і жінки. Кожну ІПСШ спричинює певний вид мікроорганізму (зокрема, бактерії, віруси тощо), наприклад: ВІЛ-інфекція — захворювання, яке спричинює вірус імунодефіциту людини; Сифіліс породжує бліда спірохета; Гонорею породжує гонокок; Трихомоноз — трихомонада вагінальна

Номер слайду 11

Запобігання захворюванням, що передаються статевим шляхом: моральна поведінка; дотримання правил особистої гігієни під час статевих стосунків; своєчасне звернення до лікаря в разі виникнення негативних симптомів; контрацепція (методи запобігання вагітності).

Номер слайду 12

Презервативи – найбільш поширений контрацептив. Він допомагає уникнути вагітності. До того ж презерватив може захистити від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Але для цього потрібно правильно його використовувати.

Номер слайду 13

Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) – таблетки, які містять низькі дози двох жіночих гормонів - естрогену та прогестагену – що є штучними аналогами природних гормонів. Під впливом цих гормонів не відбувається дозрівання яйцеклітини. Приймати КОК потрібно регулярно, відповідно до вказаної схеми.

Номер слайду 14

Гормональний пластир – наклеюється на певну ділянку тіла. З пластиру всмоктується гормони естроген та прогестаген, що потрапляють через шкіру до організму жінки та пригнічують дозрівання яйцеклітини.

Номер слайду 15

Ін’єкційні контрацептиви – це гормональні уколи, які також зупиняють дозрівання яйцеклітин. Укол діє 6-24 місяців. Гормональні уколи робить тільки лікар.

Номер слайду 16

Статеве виховання — це складова загального виховання дитини. Основним завданням статевого виховання є те, щоб хлопчики усвідомлювали себе хлопчиками, чоловіками, а дівчатка — дівчатками, жінками, а також, щоб вони адекватно поводилися у взаєминах між чоловіком і жінкою.

Номер слайду 17

Статеве виховання повинно захищати інститут сім’ї; тільки моральна зрілість, сила волі, відповідальність дають право стати батьками. Якщо людина не готова до відданості й вірності у шлюбі, вона не готова стати батьком чи матір’ю, а значить, не готова вступати в інтимні стосунки.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Леус Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мельник Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 травня 2023
Переглядів
765
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку