Презентація "Перша допомога при побутових травмах..."

Про матеріал
Презентація із циклу "Перша долікарська допомога". Підійде всім, хто веде гурток "Джура". Цикл із 3х презентацій і завдань для брейн-рингу!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГАпри побутових травмах

Номер слайду 2

Опіки:термічні (гаряча вода, пара, поверхні)хімічні (кислотами, лугами, хімічними речовинами)

Номер слайду 3

Порізи і рани:невеликі ранисерйозні порізивідрізані кінцівки

Номер слайду 4

Пожежа. Електричний струм. Витік газу

Номер слайду 5

Перша допомога при опіках: Якщо опік термічний, охолодіть пошкоджену область струменем холодної води, замороженим м’ясом з холодильника або шматочком льоду, обернувши лід або м’ясо тонким рушником. Охолодження повинно тривати не менше 15 хвилин. Щоб запобігти проникненню інфекції, на обпечене місце потрібно накласти суху, нещільну, стерильну пов’язку. Увага! Ні в якому разі не можна використовувати присипки і мазі (особливо на жировій основі). Під ними температура обпалених тканин буде знижуватися набагато повільніше. Дуже небезпечно змащувати опік спиртом або одеколоном – викличете больовий шок. За хімічного опіку уражене місце треба промити великою кількістю води. Змиваючи хімічну речовину, вода зменшує її концентрацію. Якщо кислота або луг (наприклад, каустична сода, негашене вапно) потрапили на шкіру через одяг, то спочатку треба їх змити, а потім обережно розрізати і зняти з потерпілого мокрий одяг.

Номер слайду 6

Перша допомога при порізах і ранах: При невеликих порізах і ранах: Промийте рану 3%-ним перекисом водню, а при його відсутності – чистою (по можливості охолодженою кип’яченою) водою з милом за допомогою ватного або марлевого тампона. Добре змийте мило водою. Рекомендуємо! Перев’язувати подряпину, невелике садно потрібно тільки в тому випадку, коли необхідно зупинити кровотечу або не дати цьому місцю травмуватися повторно. Відкрита подряпина (садно) зазвичай заживає швидше. Висушіть шкіру навколо рани, обробіть її краї 5% настоянкою йоду або іншим антисептичним засібом. Закрийте рану стерильною марлевою серветкою і накладіть пов’язку. При серйозних порізах і ранах: Якщо у потерпілого сильна кровотеча, підніміть уражене місце вище рівня грудей і щільно притисніть краї рани стерильною марлевою серветкою або згортком з чистої тканини. Якщо потрібно – тримайте серветку протягом 10-15 хвилин, поки кровотеча не припиниться. Обробіть краї рани протимікробними, антисептичними засобами. Покладіть на рану стерильну марлеву серветку і зафіксуйте її бинтом (хусткою або іншою чистою тканиною). Пов’язка не повинна бути занадто тугою. Якщо кров просочилася через першу пов’язку, накладіть другу – давлячу пов’язку. Увага! Не знімайте попередню пов’язку, так як можете пошкодити кров’яний згусток, який вже утворився, і кровотеча відновиться.

Номер слайду 7

Перша допомога постраждалим від електричного струму, газу: При ураженні електричним струмом:- покласти потерпілого спиною на тверду поверхню;- перевірити наявність у потерпілого дихання;- перевірити наявність у потерпілого пульсу на сонній артерії;- з'ясувати стан зіниці, широка зіниця вказує на погіршення кровопостачання. Якщо потерпілий знаходиться при свідомості, його треба покласти у зручне положення і до прибуття лікаря забезпечити спокій, обов'язково спостерігаючи задиханням і пульсом. Не можна дозволяти потерпілому рухатись, продовжувати роботу. Якщо лікаря швидко викликати не можна, необхідно терміново доставити потерпілого у медичний пункт. При отруєнні чадним газом: Слідуйте принципам надання медичної допомоги при інгаляційних отруєннях. Негайно викличте машину «швидкої медичної допомоги».• Постраждалого необхідно винести на свіже повітря.• Рятівники не повинні знаходитися під дією чадного газу тривалий час, пам'ятаючи, що звичайний протигаз не захищає від цього газу. • Кращим засобом лікування є тривале дихання киснем.• При зупинці дихання та кровообігу — серцево-легенева реанімація

pptx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
1009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку