Презентація "Перша допомога при термічних пошкодженнях шкіри, тепловому та сонячному ударі"

Про матеріал

Перша допомога при термічних пошкодженнях шкіри, тепловому та сонячному ударі


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша допомога при термічних пошкодженнях шкіри, тепловому та сонячному ударіПідготувала Гурська Тетяна Олександрівна, вчитель географії, біології ЗЗСО І-ІІ ступенівсела Ладижинські Хутори Гайсинської міської ради, Гайсинського району Вінницької області

Номер слайду 2

Поняття про опіки. Опік – ураження тканин організму у результаті впливу термічних факторів, хімічних речовин, електричного струму або іонізуючого випромінювання.

Номер слайду 3

Класифікація опіків

Номер слайду 4

Термічні опіки. Термічні опіки - це опіки, викликані дією високих температур. З цим видом опіків ми нерідко стикаємося в побуті, зазвичай на кухні: вогонь, пар, гарячі рідини, розпечені предмети - все це потенційні джерела опіків. Тому дуже важливо знати, як надавати першу допомога при термічних опіках.

Номер слайду 5

Ступені опіку. За ступенем тяжкості розрізняють чотири ступені опіку:1-й ступінь - почервоніння шкіри;2-й ступінь - утворення пухирів з серозним вмістом;Третій ступінь - глибоке ураження шкіри аж до змертвіння;4-а ступінь - обвуглювання.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Перша допомога при термічних опіках. Розміри поверхні, що зазнала опіку, виражають у відсотках від поверхні всієї шкіри. Якщо більше десятої частини тіла людини уражено опіками, то потерпілому загрожує смерть. При ураженні на 15 % виникає тяжке ускладнення – опіковий шок. Основними заходами (профілактика) під час шокового стану є ліквідація чи послаблення болю, припинення подальшлго впливу температури чи іншої причини опіку. Вкрай неприпустиме охолодження. Рекомендується звільнити шию і груди від одягу, послабити ремені, дотримуватися тиші. У випадках, коли немає спеціального знеболювального засобу (новокаїн для місцевої, гідрохлорид морфіну для загальної анестезії) потерпілому можна дати випити трохи алкоголю за умови відсутності проникних поранень живота. Також показані гарячий чай, кава. Потерпілого вкривають і направляють у медичний заклад.

Номер слайду 8

Поняття про тепловий удар. Тепловий удар — це гостре захворювання, спричинене порушенням терморегуляції організму за тривалої дії високої температури.

Номер слайду 9

Ознаки теплового удару. Від перегрівання організм не може охолодитися до необхідної температури і намагається самоохолодитися за рахунок збільшеного виділення поту, що призводить до зневоднення ( порушення водно-соьового балансу ), зниження об’єму крові, яка ще й змінює свій хімічний склад. Ознаки теплового удару – в’ялість, головний біль, слабкість,пульс 120-140 ударів за хвилину, підвищення температури тіла до 40-41 град С, червоніє шкіра, можливі втрата свідомості і смерть.

Номер слайду 10

Сонячний удар. Сонячний удар – різновидність теплового. Виникає за тривалої дії на незахищені ділянки тіла ( особливо голову) сонячних променів.

Номер слайду 11

Симптоми сонячного удару

Номер слайду 12

Надання допомоги. Потерпілого винести із зони дії високої температури (у затінок чи прохолодне приміщення ), покласти на спину, розслабити пояс і одяг, підняти голову, оббризкати холодною водою, покласти холодну примочку на голову і груди, дати понюхати нашатирний спирт і створити умови для притоку свіжого повітря, дати випити 20 капель корвалолу або валеріани і запити холодною водою. Потерпілому необхідно пити багато підсоленої води. При необхідності провести штучне диханняю В усіх випадках потрібна госпіталізація.

Номер слайду 13

Дія низьких температур на організм людини. Від тривалого перебування на холоді у людини виникає переохолодження організму, або загальне замерзання. Фази переохолодження такі:1) людина відчуває втому, скутість, сонливість, байдужість;2) за подальшого зниження температури тіла спостерігається запаморочення;3) зупинка кровообігу, серцевої діяльності.

Номер слайду 14

Відмороження. Людина найчастіше відморожує обличчя, ніс, вуха, кисті рук і стопи. 

Номер слайду 15

Ступені відмороження. Розрізняють чотири ступені відмороження. При відмороженні І ступеня хворобливе відчуття холоду в потерпілого змінюється онімінням, а уражена ділянка тіла стає блідою, нечутливою. Після зігрівання тіла з'являється почервоніння і синюшність, набряклість шкіри. Відмороження II ступеня характеризується появою на уражених ділянках після зігрівання пухирів, наповнених прозорою рідиною, великою набряклістю. При відмороженнях III ступеня настає змертвіння епітелію шкіри; При відмороженнях IV ступеня - шкірних тканин, що лежать глибше.

Номер слайду 16

Перша допомога при обмороженніПерша допомога передбачає зігрівання як відмороженої частини тіла, так і всього організму. Хворого треба перевести в тепле приміщення, дати теплого чаю, кави. Відморожену частину обережно розтирають чистими руками (руки потрібно добре вимити, протерти спиртом або одеколоном). Розтирати потерпілого снігом не рекомендується. 

Номер слайду 17

Перша допомога при обмороженні Коли відновиться кровообіг, з'являться чутливість, почервоніння, відчуття тепла, уражену ділянку протирають спиртом чи одеколоном і накладають стерильну пов'язку. Відморожену ділянку, на якій є пухирі, змертвіння шкіри, розтирати не можна, слід тільки накласти стерильну пов'язку. Змащувати відморожені ділянки жиром, мазями не рекомендується. Потрібно вжити відповідних заходів, щоб запобігти повторному охолодженню хворого.

Номер слайду 18

Джерела інформаціїhttps://ukrrada.ru/zdorov-ja/3445-persha-dopomoga-pri-termichnih-opikah.htmlhttps://present5.com/persha-dopomoga-pri-opikax-dopomoga-pri-teplovomu-ta/https://pidru4niki.com/1397022438232/bzhd/nadannya_dolikarskoyi_dopomogi_pri_opikah_vidmorozhennihttps://naurok.com.ua/rozrobka-uroku-persha-dopomoga-pri-termichnih-poshkodzhennyah-shkiri-opiki-obmorozhennya-teplovomu-ta-sonyachnomu-udari-zahvoryuvannya-shkiri-ta-h-profilaktika-194067.html

pptx
Додав(-ла)
Гурська Тетяна
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
3320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку