Презентація "Перша допомога при травмах"

Про матеріал
Презентація "Перша допомога при травамах" створена для учнів і вчителів фізичної культури ЗОНЗ з метою попередження травматизму на уроках фізичної культури і під час позакласних заходів. В ній міститься матеріал про основні причини травматизму, поняття першої допомоги та правила і послідовність дій надання першої допомоги при забиттях, ударах, розтягненні та розривах зв’язок і м’язів, вивихах, преломах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ “ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОТРИМАННІ ТРАВМ ПІД ЧАС ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМИ ВПРАВАМИ”

Номер слайду 2

Основні причини травматизму: 1. Організаційні недоліки при проведенні занять. Це непродумана організація уроку, проведення занять у відсутність вчителя, слабка дисципліна і підготовленість інвентарю, несправність інвентарю та обладнання, яке використовується на уроці.

Номер слайду 3

Основні причини травматизму: 2. Помилки в методиці проведення уроку, пов'язані з порушенням дидактичних принципів навчання (регулярність занять, поступове збільшення навантаження, послідовність), відсутність індивідуального підходу, недостатній облік стану здоров'я, статевих і вікових особливостей, технічна і фізична підготовленість учнів (форсування навантажень).

Номер слайду 4

Основні причини травматизму: 3. Причиною травм є зневажливе відношення до підготовчої частини уроку, розминки, неправильне навчання техніці фізичних вправ, відсутність страховки, самостраховки, неправильне її застосування, форсування навантажень, перенесення засобів і методів тренування спортсменів на учнях школи.

Номер слайду 5

Основні причини травматизму: 4. Причиною травм можуть бути недоліки учбового планування, яке не може забезпечити повноцінну фізичну підготовку і спадкоємність у формуванні рухових навичок учнів.

Номер слайду 6

Основні причини травматизму: 5. Недостатнє матеріально-технічне забезпечення, оснащення занять: погана підготовка місць занять і інвентарю, погане кріплення снарядів, відсутність табельного інвентарю і устаткування, малі зали, відсутність зон безпеки, жорстке покриття і нерівності доріжок.

Номер слайду 7

Основні причини травматизму: 6. Незадовільний санітарно-гігієнічний стан залів, майданчиків: погана вентиляція, недостатня освітленість місць занять, запилена, низька температура повітря і води басейну. Несприятливі метеорологічні умови: дощ, сніг, сильний вітер і ін. Недостатня акліматизація учнів.

Номер слайду 8

Основні причини травматизму: 7. Низький рівень виховної роботи, порушення дисципліни, поспішність, неуважність вчителя і учнів.

Номер слайду 9

Основні причини травматизму: 8. Відсутність медичного контролю. Допуск до змагань без проходження лікарського огляду, невиконання вчителем лікарських рекомендацій по термінах відновлення занять після захворювань, по обмеженню навантажень, комплектуванням груп залежно від ступеня підготовленості учнів.

Номер слайду 10

Основні причини травматизму: У переліку причин травмування особливо стоїть гіпокінезія. Більшість новонароджених одержують спадкову інформацію по гіпокінезії від батьків. Потім руховий голод наростає (дитячий садок, школа). Під час вступу до школи в молодших класах, організована і неорганізована активність знижується на 50%.

Номер слайду 11

Основні причини травматизму: Будь-які відхилення в стані здоров'я у дітей, а вони неминучі у фізично ослаблених, можуть бути причиною травми. Так, погана постава підвищує ступінь ризику отримання різних травм і не тільки хребта, але і внутрішніх органів грудної клітки (оскільки вони займають несприятливе положення і мають понижену функцію).

Номер слайду 12

ПЕРША ДОПОМОГА – ЦЕ… Перша допомога - це сукупність простих, доцільних дій, спрямованих на збереження здоров'я і життя потерпілого.

Номер слайду 13

ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ОТРИМАННІ ТРАВМ Наслідки нещасних випадків залежать від того, наскільки швидко і кваліфіковано надано потерпілому першу медичну (долікарську) допомогу. Затримка долікарської допомоги або неправильне (невміле) її надання може призвести до серйозних ускладнень у лікуванні, інвалідності та навіть до смерті потерпілого.

Номер слайду 14

Послідовність дій при наданні першої долікарської допомоги: 1. Вивести потерпілого з оточення, де стався нещасний випадок. 2. Надати потерпілому найбільш зручне положення, що забезпечує спокій. 3. Визначити вид травми (перелом, поранення, опік тощо). 4. Визначити загальний стан потерпілого, встановити, чи не порушені функції життєво важливих органів.

Номер слайду 15

Послідовність дій при наданні першої допомоги: 5. Розпочати проведення необхідних заходів: -"зупинити кровотечу; -"зафіксувати місце перелому; -"надати реанімаційних заходів (оживлення): штучне дихання, зовнішній масаж серця; -"обробити ушкоджені частини тіла.

Номер слайду 16

Послідовність дій при наданні першої долікарської допомоги: 6. Одночасно з наданням долікарської допомоги необхідно викликати швидку медичну допомогу, послати за працівником навчального закладу, позвонити батькам або рідним потерпілого, підготовити транспорт для відправки потерпілого до найближчої медичної установи. 7. Повідомити керівників установи про те, що трапилось.

Номер слайду 17

Принципи надання першої долікарської допомоги.  правильність і доцільність; швидкість; продуманість, рішучість, спокій.

Номер слайду 18

При травмуванні насамперед потрібно… По-перше: якщо є потреба і можливість, необхідно винести потерпілого з місця події. По-друге: оглянути ушкоджені ділянки тіла, оцінити стан потерпілого, зупинити кровотечу і обробити ці ділянки. Потім необхідно іммобілізувати і запобігти травматичному шокові.

Номер слайду 19

ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ЗАБИТТЯХ Забиття (забій) - це пошкодження органів і мяких тканин тіла без порушення цілісності шкірних покровів. - покласти холод на повязку в місці забитя; - накласти пов’язку, що давить на місце пошкодження; - надати кінцівці піднесеного положення; - при сильному болю дати обезболююче; - при необхідності доставити у лікувальний заклад.

Номер слайду 20

НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ЗАБИТТЯХ Забиття і крововилив Крововилив зумовлює зміну кольору забитих тканин (у перші дні вони мають синій колір, потім зеленуватий, а згодом жовтий). Одночасно з крововиливом, що обумовлює утворення синця, в області забитого виникає набряклість і болючість. При ударах м'яких тканин рекомендується накласти в першу добу на забите місце холодну примочку, надати пошкодженій кінцівці вище положення і надати їй спокій.

Номер слайду 21

НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ УДАРАХ Забиття і удари можуть супроводжуватися переломами кісток (в цьому випадку потерпілому слід надати допомогу, як при переломі) і пошкодженням внутрішніх органів грудної та черевної порожнини. При ударах грудної клітини, що супроводжуються кровохарканням, і особливо при ударах живота, якщо у потерпілого з'являються симптоми гострого недокрів'я (Кровотечі) або якщо виникає блювота, різка болючість при дотику до живота, напруженість м'язів черевної стінки, постраждалий підлягає негайній евакуації на пункт медичної допомоги.

Номер слайду 22

ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ЗАБОЯХ, РОЗТЯГНЕННЯХ І РОЗРИВАХ ЗВ’ЯЗОК І М’ЯЗІВ покласти холод на пошкоджене місце; - накласти на пошкоджене місце тугу пов’язку; - дати потерпілому знеболюючий засіб; - забезпечити пошкодженій кінцівці спокій і придати їй припіднятого положення; - доставити потерпілого у лікувальний заклад.

Номер слайду 23

ВИВИХ Вивих являє собою пошкодження суглобової сумки, що призводить до втрати рухливості. Вивих може супроводжуватися розривом суглобової сумки і зв’язок.

Номер слайду 24

СИМПТОМИ ВИВИХУ Вивих відрізняється досить яскравою симптоматикою: - різкий біль, що посилюється при спробі поворухнутися; - зміна суглоба за формою; - припухлість і набряк шкірних покривів в області пошкодженого суглоба; - обмеженість суглоба в русі, неможливість ворушити ушкодженою кінцівкою.

Номер слайду 25

Перша допомога людині, яка отримала вивих суглоба - обмежте пошкоджену кінцівку в русі; - якщо в місці пошкодження присутня рана, накладіть пов’язку; - прикладіть до ушкодженого місця холод, прикладати лід безпосередньо до шкіри не рекомендують, створіть тканинний прошарок; - для зменшення больового синдрому потерпілому необхідно прийняти знеболюючі препарати; - вправлення вивиху краще провести до появи набряків, поки не завдано відчутної шкоди м’яким тканинам і кровоносним судинам, поки не виник м’язовий спазм, а тому необхідно доставити потерпілого в медпункт. При вивиху нижньої кінцівки потерпілого евакуюють лежачи. При вивиху стегна під коліно вивихнутою кінцівки треба підкласти подушку. При вивиху верхньої кінцівки слід підвісити руку на косинку.

Номер слайду 26

ПОШКОДЖЕННЯ ЗВ’ЯЗОК Розтягнення зв’язок При цьому виді ушкодження (воно може бути пов'язане з різкими рухами, стрибками) в області суглоба спостерігається набряклість, синці, хворобливість. На відміну від вивихів при розтягненні зв'язок рухи в суглобі можливі, хоча й болючі.

Номер слайду 27

Перша допомога при розтягненні зв'язок При розтягуванні зв'язок рекомендується надати пошкодженій кінцівці спокій, підняти її, накласти холодні примочки, нарешті, забинтувати суглоб рівномірно здавлюючою його тугою пов'язкою.

Номер слайду 28

ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМАХ ПРИ ЗАКРИТОМУ ПЕРЕЛОМІ - забезпечити потерпілому спокій; - дати знеболюючий засіб; - іммобілізувати пошкоджену ділянку, використовуючи шини; - доправити потерпілого в медичний заклад.

Номер слайду 29

ПРАВИЛА НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ТРАВМАХ ПРИ ВІДКРИТОМУ ПЕРЕЛОМІ - при наявності кровотечі – зупинити її; - обробити рану - накласти бинтову пов’язку; - провести іммобілізацію пошкодженої ділянки, використовуючи шини; - доправити потерпілого в медичний заклад.

Номер слайду 30

НАКЛАДАННЯ ШИНИ

Номер слайду 31

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ БАЖАЮ ВСІМ МІЦНОГО ЗДОРОВ’Я! ЗАЙМАЙТЕСЯ СПОРТОМ БЕЗ ТРАВМ! Презентацію підготувала учитель фізичної культури тренер гуртка «Баскетбол» КЗЗСО І-ІІІ ступенів «Варвинський ліцей №1» ЧИЖ ВІКТОРІЯ ВАСИЛІВНА

ppt
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
9918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку