Презентація "Перша допомога при ураженні електричним струмом"...

Про матеріал
• потренуєшся надавати першу допомогу при ураженні електричним струмом, хімічною речовиною, отруєнні газом. • ознайомишся з вмістом автомобільної аптечки, щоб мати змогу допомогти потерпілим у ДТП та інших екстремальних ситуаціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перша допомога при ураженні електричним струмом, попаданні хімічних речовин на шкіру, отруєнні, ДТП. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Вправа «Асоціації»Які асоціації викликає у вас поняття «перша допомога»? Обговорення асоціацій

Номер слайду 3

Робота з терміном. Перша медична допомога — комплекс невідкладних медичних заходів, які проводять людині, що раптово захворіла чи постраждала, на місці пригоди та під час її транспортування до медичного закладу.

Номер слайду 4

Якщо людину уразило електричним струмом, її ще можна врятувати. Спочатку потерпілого треба звільнити від контакту з проводом чи приладом, що перебуває під напругою. Це нелегко, адже людина сама стає провідником електричного струму, тож торкатися до неї смертельно небезпечно. Перш ніж зробити це, слід вимкнути електрику за допомогою вимикача чи рубильника. Можна перерубати провід сокирою з дерев’яним держаком.

Номер слайду 5

Перша допомога при хімічних опіках. Як діяти? Якщо хімічна речовина попала на шкіру або в очі, запам’ятай основне, що слід зробити негайно: ЗМИТИ, СТРУСИТИ, ЗНЕШКОДИТИ.

Номер слайду 6

Перша допомога при отруєннях. Отруєння може спричинити препарат побутової хімії будь-якої групи (див. § 26, с. 150—151). Часто трапляються отруєння після обробки препаратами для боротьби зі шкідниками та бур’янами.

Номер слайду 7

Не ходи на ділянках, щойно оброблених отрутохімікатами. Зачекай, поки воші вивітряться або їх змиють дощі. Дуже небезпечно змішувати кілька різних хімікатів. В одних випадках це може призвести до утворення токсичних речовин, а в інших — навіть до вибуху.

Номер слайду 8

Чи знаєш ти, що... Не всі з поширених у побуті засобів боротьби з тарганами, блощицями, мурахами, колорадським жуком і попелицею безпечні для здоров’я людини. Наприклад, деякі «підприємці» продають отруту під назвою «Тіурам», яка надзвичайно токсична. І такі випадки не поодинокі. Тому засоби боротьби зі шкідниками треба купувати лише в магазинах, де товар сертифіковано.

Номер слайду 9

У природі побутовий газ не має ні кольору, ні запаху. Тому до нього додають газ зі специфічним запахом у такій кількості, що його наявність відчувається вже за незначного витікання. Отруєння газами дуже небезпечні. Через дихальні шляхи гази швидко потрапляють в організм і уражують життєво важливі органи. Тому діяти в таких випадках треба оперативно, не забуваючи про власну безпеку. Потренуйся робити це за допомогою блок-схеми.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Допомога при ДТПНа випадок ДТП водій має аптечку. Якщо когось із пасажирів травмовано, там є все для надання йому першої допомоги. Ознайомся із вмістом автомобільної аптечки, щоб у разі потреби швидко знайти і принести дорослим необхідні медикаменти (мал. 79).

Номер слайду 12

Мал. 79. Вміст автомобільної аптечки:для оброблення ран використовують флакони з йодом (9), сульфацилом натрію (10), біглюконатом хлоргексидину (11);серцеві засоби — нітрогліцерин (12);при зупинці дихання використовують пристрій для штучного дихання (13);засоби для зупинення кровотечі та накладання пов’язок при травмах: стерильний бинт (1), лейкопластир (2, 7, 8), джгут (3), медичні рукавички (4), косинка перев’язочна (5), марлева серветка (6);додаткові засоби: ножиці (15), шпильки англійські (14).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Робота в групах. По черзі прочитайте наведені нижче ситуації та продемонструйте, як треба у них діяти. Ситуація 1. Після грози Наталка вийшла надвір і побачила, що поруч з обірваним електричним дротом лежить хлопець. Як дівчина може надати йому допомогу, але так, щоб самій уникнути ураження електричним струмом?

Номер слайду 15

Ситуація 2. Сашко допомагав мамі пекти торт і випадково розбив пляшечку з оцтовою есенцією. Кілька крапель попало йому на ногу. Яку першу допомогу треба надати хлопцеві?

Номер слайду 16

Ситуація 3. Ти став свідком ДТП, в якому є потерпілі. Що ти принесеш для надання першої допомоги:1) якщо хтось скаржиться на біль у серці; 2) якщо у потерпілого зупинилося дихання; 3) щоб зупинити кровотечу; 4) тому, в кого багато подряпин?а) пристрій для штучного дихання; б) таблетки нітрогліцерину; в) засоби дезінфекції; г) перев’язочний матеріал.

Номер слайду 17

Підсумки. У багатьох випадках життя потерпілого залежить від того, чи надано йому першу допомогу. Якщо це тобі не під силу, не гай ні хвилини, поклич на допомогу дорослих і зателефонуй до «швидкої допомоги». Діти і люди похилого віку потребують негайної госпіталізації навіть за незначних травм та уражень.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ (РІЗНОРІВНЕВЕ)рівень — опрацювати матеріал підручника, с . II рівень — дібрати газетні, журнальні, телевізійні репортажі про випадки ураження електричним струмом, попадання хімічних речовин на шкіру, отруєння, ДТП; підготувати звіти по них. Перейдіть за посиланням та пройдіть тестування:https://naurok.com.ua/test/6-klas-persha-dopomoga-v-razi-urazhennya-elektrichnim-strumom-415578.html

Номер слайду 20

Використано матеріали інтернету

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 6 клас, Презентації
Інкл
Додано
3 липня 2023
Переглядів
1840
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку