Презентація "Персія​"

Про матеріал
Презентація створена до підручника "Історія України. Всесвітня історія", 6 клас, Олександр Гісем, Ольга Гісем (Видавництво РАНОК)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Персія. Підготувала. Вчитель історії та географіїХотинська О. М. Персія на малюнках європейського мандрівника 19 ст.

Номер слайду 2

Пирода ПерсіїНа схід від Месопотамії розташована країна Персія (зараз Іран). У середині II тис. до н. е. сюди з півночі прийшли племена аріїв. Ці люди займалися скотарством і жили дуже скромно між двома могутніми державами — Ассирією та Мідією. Певний час вони сплачували данину Мідії, разом із мідійцями воювали проти ассирійців.

Номер слайду 3

На заході височіють гори Загросу, на північному заході — Іранське нагір’я. На території країни є пустелі, а от великих повноводних річок немає. У горах літо спекотне, а зима холодна, на південних рівнинах клімат більш м’який.​

Номер слайду 4

Приблизно в VII ст. до н. е. вождь арійських племен — Ахемен — об’єднав їх, а нащадок Ахемена Кір II Великий  повстав проти мідійського правителя і посів його місце, проголосивши себе шахиншахом. Так він заснував нову державу, яку називають Персією Ахеменідів або Перською імперією. Його наступники — шахиншахи Камбіс II і Дарій I — захопили величезні території: Месопотамію, Єгипет, Малу Азію, північно-західну частину Індії. Кір II Великий2.  Перська імперія

Номер слайду 5

Новоприєднані території перси розділили на сатрапії, якими управляли найближчі родичі  шахиншаха намісники — сатрапи.  Сатрапи були дуже самостійними:  збирали у підкорених народів данину, мали окремі армії, могли карбувати власну монету зі срібла (золоту монету міг карбувати лише шахиншах), здійснювали правосуддя. Золота перська монета дарік. Близько 490 р. до н. е. Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку (США)

Номер слайду 6

Перський золотий ріг для пиття (ритон), V ст. до н. е. Якхчаль - башта для зберігання продуктів у спекотному кліматі, яку придумали в Давній Персії. Завдяки спеціальній конструкції тепле повітря в ній піднімалося вгору, а прохолодне залишалося внизу.

Номер слайду 7

 Перський правитель мав власне 10-тисячне військо з нащадків знатних  перських родин так званих «безсмертних». За легендою, цю назву воно отримало  тому, що місце загиблого воїна одразу  займав новий, і тому їхня загальна  кількість завжди залишалася незмінною. Зображення «безсмертних» на стінах палацу шахиншахів у Сузах.

Номер слайду 8

Величезну Перську імперію об’єднувала мережа найкращих на той час доріг та «дорога шахиншаха». Також існувала поштова служба: вздовж основних доріг розміщувалися поштові станції, віддалені одна від одної на відстань, яку можна було подолати верхи за один день. Гонець, що прибував на станцію, передавав послання наступному. Естафета тривала цілодобово, тому весь шлях послання долало в середньому за сім днів. Давньоперська поштова станція. Сучасна реконструкція.3. Пошта й монети

Номер слайду 9

 Позитивний вплив на торгівлю  мала мережа якісних доріг та  запровадження єдиної монети — золотого даріка. Що були набагато зручнішими за зливки, які існували раніше. Також монети нагадували підданим про їхнього правителя. Царська дорога персії

Номер слайду 10

У Персії сповідували власну релігію — зороастризм, названу на честь її поширювача — Заратустри. Зороастризм передбачав віру у вічну боротьбу добра і зла. Добро, праведність, законність уособлював бог Агура Мазда. Уособленням зла був Ангра-Майнью. Заратустру називають пророком Агура Мазди.  Вчення Заратустри записане у священній книзі, що має назву Авеста.2.  Зороастризм. Агура Мазда. Ангра-Майнью

Номер слайду 11

Зороастрійці вірили, що у світі існує абсолютне добро (правда і благородні справи) та абсолютне зло (брехня й насильство), а людина здатна вільно обирати між ними. Так, після смерті на людину чекатиме суд, і якщо вона за життя обрала хибний шлях, то приречена на пекельні муки. Якщо добрі вчинки людини хоча б трохи переважать, то вона потрапить до раю.

Номер слайду 12

Запитання і завдання1. Як вплинули на торгівлю всередині Персії будівництво доріг і запровадження золотих монет? Поясніть свою думку.2. За допомогою методу «Кластери» складіть схему «Повноваження та обов’язки перських сатрапів».3. Як називалася релігія, яку сповідували перси? Якими були її основні положення?4. У який спосіб персам удавалося швидко доправляти повідомлення з одного кінця імперії до іншого?5. Чому державу, яку заснував Кір II, називают Персією Ахеменідів?6. Порівняйте природні умови Персії та Месопотамії.

Номер слайду 13

Презентація створена до підручника "Історія України. Всесвітня історія", 6 клас, Олександр Гісем, Ольга Гісем (Видавництво РАНОК)

pptx
Додано
31 січня
Переглядів
203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку