Презентація "Підготовка до написання власного висловлення у форматі ЗНО"

Про матеріал
Презентація містить узагальнені матеріали щодо написання власного висловлення у форматі ЗНО (узагальнена інформація УЦОЯЗ).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка до ЗНО з української мови і літератури. За матеріалами УЦОЯЗ

Номер слайду 2

Критерії оцінювання власного висловлення

Номер слайду 3

Критерії оцінювання власного висловлення

Номер слайду 4

НАПИСАННЯ ВЛАСНОГО ВИСЛОВЛЕННЯ БЛАНК Б

Номер слайду 5

Завдання з розгорнутою відповіддю Завдання цієї форми виконувати, напевно, найскладніше. Воно вимагає від Вас застосування вмінь формулювати й обстоювати власну думку, аргументувати, наводити приклади для підтвердження своїх думок, робити висновки, логічно й послідовно викладати думки у зв’язному тексті. Результатом виконання такого завдання є створення власного висловлення (письмової роботи) з викладом свого ставлення до наведеного твердження чи окресленої проблеми. Власне висловлення – це специфічний текст, у якому Ви обстоюєте й доводите свою позицію у форматі, запропонованому в тестовому зошиті. З одного боку такий текст є результатом Вашої творчості, він цілком відбиває Ваші думки й переконання, свідчить про Ваші смаки й уподобання, демонструє вашу мовленнєву вправність і рівень культури. З іншого боку – це результат виконання тестового завдання, котре передбачає задану структуру й вимагає створювати цей текст у певному жанрі.

Номер слайду 6

Структура власного висловлення 2. Аргументи (не менше двох) 1. Теза 4. Висновок 3. Приклади (не менше двох) Чому? Наприклад… Тому що…

Номер слайду 7

Зміст власного висловлення Теза Теза – це думка, припущення, правдивість якого треба довести. Основні вимоги до формулювання тези: Формулюється чітко і однозначно. Не змінюється в процесі обґрунтування. Тезу потрібно довести незаперечними доказами.

Номер слайду 8

Низка кліше, якими можна ввести тезу Я вважаю, що… На мою думку… На моє глибоке переконання… Переконаний, що важко не погодитися з тим, що… Цілком справедливим буде твердження, що… Істинним можна вважати позицію про те, що… Багато хто вважає, що… . Не можу не приєднатися до такого погляду. Уважаю, що не може бути піддана сумніву позиція, згідно з якою… . Адже вона, ця позиція, ґрунтована на досвіді багатьох поколінь.

Номер слайду 9

Аргументація Аргументація – це наведення доказів, підстав для обґрунтування, підтвердження висловленої тези. Аргументація має бути переконливою і спиратися на такі рівні: логічність доказів та послідовність їх мовної презентації, доречність аргументів, їх життєвість (конкретність, а не абстрактність) та різноманітність. Від тези до аргументів можна поставити запитання: “Чому?”, а аргументи відповідають: “Тому що…” Аргументи потрібно наводити в системі (радимо розміщувати аргументи таким чином, щоб їх доказова сила зростала). Потрібно навести принаймні два доречних докази. Необхідно, щоб аргументи не суперечили один одному; у сукупності аргументи повинні бути достатніми для обґрунтування наведеної тези.

Номер слайду 10

Приклади науково- популярна література інші види мистецтва ЗМІ художня, історична література Приклад 1 Аргумент підкріплено, проілюстровано принаймні одним розгорнутим, добре поясненим прикладом з художньої літератури або інших видів мистецтва. Указано проблему, порушену у творі, художній образ, через який проблему розкрито, назву й автора твору. Ілюстрація логічно вписується в розвиток доведення, показуючи розуміння учасником того, як його міркування стосовно шляхів розв’язання певної проблеми виявляються, підтверджуються в творі

Номер слайду 11

Приклади факти з життя відомих осіб власний досвід приклад із суспільно- політичного життя історичні факти Приклад 2 Учасник наводить принаймні один доречний приклад або з історії, або із суспільно-політичного життя, або з власного життя. Ілюстрація логічно вписується в розвиток доведення, показуючи розуміння учасником того, як його міркування стосовно шляхів розв’язання певної проблеми виявляються, підтверджуються в особистому житті конкретних людей або в суспільному минулому чи нинішньому житті. Учасник може покликатися на факти з життя митців, які стосуються його суспільно-політичного життя

Номер слайду 12

Словесний вияв прикладів Достатньо навести такий приклад… Це можна довести таким чином… Підтвердженням цього може бути… Наведу ще один приклад, що підтверджує мій погляд… У цьому легко переконатися, якщо звернутися до… Наприклад... Прикладом може слугувати... Не можна не згадати...

Номер слайду 13

Висновок У висновку резюмується чітка позиція автора, що є наслідком усього міркування, пошуку потрібної мисленнєвої константи, яка й конкретизується висновком. Допомагають оформити висновок такі слова і вирази: отже; тож; що ж; як бачимо; підбиваючи підсумки; з огляду на сказане; обміркувавши проблему тощо. Зверніть увагу на те, що кожен висновок чітко акцентує позицію автора, навіть якщо проблема неоднозначна і знайти її розв'язання складно.

Номер слайду 14

Вимоги до формулювання висновку Висновок: потрібно сформулювати грамотно й конкретно; повинен послідовно випливати із попередніх міркувань; має бути логічно пов’язаний із висунутою тезою.

Номер слайду 15

Узагальнюємо… Основні етапи написання власного висловлення Прочитайте умову завдання. Визначте свій погляд на порушену в умові проблему. Сформулюйте тезу. Наведіть два-три аргументи. Проілюструйте думки посиланнями на приклади з худ. літератури, історичними фактами або випадками з життя. Сформулюйте висновки.

Номер слайду 16

Узагальнюємо… Основні етапи написання власного висловлення Працюючи з чернеткою, продумайте логічні зв'язки між частинами. Перевірте правильність членування на абзаци. Переписуючи текст у бланк відповіді, будьте уважні. Перечитайте власне висловлення з метою виправлення допущених помилок.

Номер слайду 17

Додаток до інструктивно- методичних матеріалів для підготовки екзаменаторів

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дерев'янко Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Космикіна Валентина Миколаївна
    Дякую за прекрасну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
6928
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку