Презентація. Підготовка до ЗНО. Тема 4. Галицько-Волинське князівство

Про матеріал
Презентація допоможе підготуватись до ЗНО з історії України. У ній висвілена тема 4 Галицько-Волинська держава.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 4. Галицько-Волинська держава. Монгольська навала

Номер слайду 2

Ярослав Осмомисл. З династії Рюриковичів;Галицький князь;Активно протистояв половцям;Встановив дружні відносини з іноземними державами (зокрема, з Угорщиною, Польщею, Священною Римською імперією);На нього значний вплив мали галицькі бояри;Був батьком дружини князя Ігоря зі «Слова про похід Ігорів»;У «Слові про похід Ігорів» сказано, що Ярослав «підпер гори Угорські своїми полками»;За переказами був дуже мудрим освіченим правителем.

Номер слайду 3

Утворення Галицько-Волинської держави. Галицьке і Волинське князівства були досить віддаленими від Києва, а це означає, що центральна влада не так сильно впливала на них. Князівства мусили боротись проти нападів поляків та угорців, але були досить захищеними від кочівників. У 1199 році Волинський князь Роман Мстиславич за допомогою польського князя Лешка Білого зміг підкорити Галицьке князівство і об'єднати Галицьке і Волинське князівство в одну державу.

Номер слайду 4

Роман Мстиславич1170-1205 рр.;У 1170 році став волинським князем, успадкувавши землі від батька;У 1199 році об'єднав Галицькі і Волинські землі в одне князівство;Придушив боярську опозицію;У 1203 році захопив Київ;З 1203 по 1205 роки був київським князем; У 1205 році загинув у битві під Завихостом.

Номер слайду 5

Боярська смута. Данило Галицький(1238-1264 рр.)Після смерті Романа Мстиславича у нього залишилось два малолітніх сина: Данило та Василько. Через тиск бояр вони мусили тікати закордон разом зі свою матір’ю. Бояри у свою чергу приводили до влади вигідних їм князів. Так тривало, допоки сини Романа Мстиславича не стали достатньо дорослими, аби підкорити своїй владі Галицько-Волинську державу. У 1223 році взяв участь зі своїм військом у битві на річці Калка, у якій зійшлись русько-половецькі війська з одного боку і монголи з іншого. Перемогу здобули останні.

Номер слайду 6

У 1227 році Данило уже почав встановлювати свою владу у князівстві, що належало його батьку. Він захопив майже всю територію Волинського князівства і передав його братові Васильку. У 1238 році Данило Романович зміг відвоювати і Галицькі землі. Після цього він відновив єдність Галицько-Волинської держави. У тому ж 1238 році відбулась битва при Дорогочині, де війська князя Данила завдали поразки хрестоносцям.

Номер слайду 7

1245 р. – битва під Ярославом. Війська Данила Галицького розбивають об'єднане військо угорців, поляків та боярської опозиції і припиняють їхню експансію на землі князівства та повністю придушують бояр.1245 р. – поїздка Данила Галицького в Золоту Орду.1253 р. – коронація Данила Галицького в Дорогочині.

Номер слайду 8

1239 р. – монгольська навала на Переяслав;1239 р. – захоплення Чернігова;1240 р. – Захоплення Києва;1241 р. – спустошення Галицьких і Волинських земель.

Номер слайду 9

Галицько-Волинська держава за нащадків Данила Галицького{5 FD0 F851-EC5 A-4 D38-B0 AD-8093 EC10 F338}Лев Данилович. Син Данила Галицького. Розширив територію держави, приєднавши до неї Закарпаття. Юрій ІСин Лева Даниловича. Заснував Галицьку митрополію (1303 р.). «Король Русі, князь Лодомерії». Лев та Андрій. Сини Юрія І. Боролись проти Золотої Орди. Заручились підтримкою Тевтонського ордену. Юрій ІІ Болеслав. Онук Юрія І (син його дочки). Надавав містам Магдебурзьке право. Мав добрі відносини з Литвою і Тевтонським орденом. По смерті Юрія ІІ Галицько-Волинська держава почала втрачати незалежність, за неї почали боротися різні держави.

Номер слайду 10

Важливі дати1199 р. – утворення Галицько-Волинської держави.1223 р. – битва на р. Калка.1240 р. – захоплення Києва монголами.1245 р. – битва під Ярославом; поїздка Данила Галицького до Золотої Орди.1253 р. – коронація Данила Галицького.

Номер слайду 11

Визначення. Ярлик – грамота хана Золотої Орди, яка дозволяла руським князям, зокрема, управляти певними територіями. Баскак – ханський намісник, що збирав податки.

Номер слайду 12

Культура. Успенський собор у м. Володимир., 1160 р.

Номер слайду 13

Церква святого Пантелеймона поблизу м. Галич. Кінець XII ст.

Номер слайду 14

Холмська ікона Богородиці. ХІІ ст. Дорогобузька ікона Богородиці. Остання третина ХІІІ ст.

pptx
Додано
3 вересня 2020
Переглядів
2887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку