Презентація. Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 5. Руські удільні князівства у складі іноземних держав у XIV - XVI ст. Кримське ханство (персоналії)

Про матеріал
При підготовці до ЗНО з історії України важливим є запам'ятовування визначних історичних діячів. У цій презентації є короткі відомості, про князів Ольгерда, Ягайла, Свидригайла, а також про кримського хана Хаджі-Гірея, військового та політичного діяча Костянтина Івановича Острозького та про науковця Юрія Дрогобича (вивчаються в ході опанування теми 5).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Руські удільні князівства у складі іноземних держав у другій половині XIV- першій половині XVI ст. Кримське ханство(персоналії)

Номер слайду 2

Син литовського князя Гедиміна;Батько литовського князя і польського короля Ягайла і князя Свидригайла;Приєднав до Литовського князівства чимало територій, зокрема Київщину, Чернігово-Сіверщину і Поділля;Очолив литовсько-руське військо у переможній битві на Синіх Водах. Ольгерд

Номер слайду 3

Племінник князя Ольгерда;Після того, як його двоюрідний брат Ягайло підписав Кревську унію, очолив рух за самостійність ВКЛ;Очолив об'єднане військо (литовське, руське, польське, татарське, Тевтонського ордену, Волощини) у битві при Ворсклі (1399 р.) проти Золотої Орди. Битва виявилась переможною для ординців;Крім цього, взяв участь в Грюнвальдській битві (1410 р.);Підписав з Ягайлом Городельську унію (1413 р.)Вітовт

Номер слайду 4

Свидригайло. Син князя Ольгерда, молодший брат Ягайла;У 1435 році його військо розбили війська Сигізмунда Кейстутовича у битві під Вількомиром, тому позиції Свидригайла у боротьбі за престол у Великому князівстві Литовському, Руському і Жемайтійському були послаблені. Його союзники – тевтонці та частина литовського боярства відвернулись від нього, а самого Свидригайла ув'язнили до смерті Сигізмунда у 1440 році; У 1440 році був запрошений на княжіння у Волинських землях.

Номер слайду 5

Хаджі-Гірей. Засновник Кримського ханства;Перший кримський хан;Правив державою з моменту проголошення її незалежності від Золотої Орди і до 1466 року, мав невелику перерву в правлінні, коли владу захопив його син Айдер (1456 р.).

Номер слайду 6

Костянтин Іванович Острозький. Військовий та політичний діяч Великого князівства Литовського, Руського і Жемантійського; визначний полководець;У 1514 році під Оршею разом зі своїм військом здобув перемогу над московськими військами;Володів значною кількістю земель;Був відомим меценатом.

Номер слайду 7

Юрій Дрогобич. Філософ, астроном, астролог;Доктор медицини і філософії;З 1481-1482 рр. – ректор Болонського університету;У 1483 році видав книгу «Прогностична оцінка 1483 року», що є першою друкованою книгою, створеною українцем.

pptx
Додано
26 вересня 2020
Переглядів
743
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку