Презентація. Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 6. Персоналії

Про матеріал
Презентація призначена для кращого засвоєння матеріалу теми 6 "Українські землі під владою Речі Посполитою наприкінці 16 століття". А саме, для ознайомлення з діячами культури і політики
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка до ЗНО з історіїТема 6. Українські землі у складі Речі Посполитої у другій половині XVI століття. Персоналії

Номер слайду 2

Василь-Костянтин Острозький. Молодший син князя Костянтина Острозького;Відомий меценат, військовий і політичний діяч;Ініціатор заснування Острозької академії;Запросив Івана Федорова в Острог, аби відкрити і розвивати друкарню;Засуджував укладання Берестейської унії (1596 року).

Номер слайду 3

Дмитро Вишневецький. Походив з князівського роду;Був черкаським і канівським старостою;Вважається засновником першої Січі (1556 рік);Вів активну боротьбу проти Османської імперії, в останнє виступив проти неї за різними даними у 1563 (1564) році. Тоді ж його захопили у полон і стратили.

Номер слайду 4

Криштоф Косинський. Організатор козацького повстання 1591-1593 рр.;Причина: майнова суперечка Косинського з Острозьким;Район охоплення повстання: Київщина, Поділля, Волинь, Брацлавщина;Результат: повстання придушено князями Вишневецькими і Острозькими у битві під П’яткою.

Номер слайду 5

Северин Наливайко. Підняв козацьке повстання 1594-1596 рр. з метою припинення шляхетського панування в Україні;Райони поширення: Київщина, Поділля, Волинь;Результат повстання: придушено, військо Наливайка було розбите під Солоницею; після цього Северина Наливайка стратили.

Номер слайду 6

Іван Федоров. Першодрукар;У 1574 році надрукував у Львові «Апостола», потім – Буквар (перший в Україні друкований посібник для навчання грамоті);Працював в основному у Львові та Острозі.

Номер слайду 7

Герасим і Мелетій Смотрицькі Герасим Смотрицький: Перший ректор Острозької академії (1580 р.);Автор «Ключа царства небесного» (1587 р.) – першої друкованої пам’ятки української полемічної літератури. Мелетій Смотрицький: Син Герасима Смотрицького;Автор «Граматики слов'янської» (1619 р.), де було усистематизовано церковнослов’янську мову.

Номер слайду 8

Іпатій Потій. Відомий письменник-полеміст;Активний учасник підписання Берестейської унії (1596 р.);Сприяв поширенню греко-католицької церкви на території України.

pptx
Додано
13 жовтня 2020
Переглядів
2497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку