Презентація "Підлітки та субкультури"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про те, що таке субкультура, приклади молодіжних субкультур, інформацію про нову субкультуру "ПВК Редан", а також відповідальність підлітків за вчинення правопорушень. Матеріал можна використовувати як під час годин спілкування, так і на батьківських зборах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підліткиі молодіжні субкультури

Номер слайду 2

Трохи теорії…Субкультýра — форма (або ж тип) культури, що має відповідну систему символів і цінностей (тобто норм, стандартів, ідеалів та переконань), що відрізняють певну соціальну групу від більшості членів суспільства. Субкультура — це система цінностей, установок, способів поведінки і життєвих стилів певної соціальної групи, яка відрізняється від пануючої в суспільстві культури, хоча й пов'язана з нею. Членство в таких субкультурах надає відчуття ідентичності і забезпечує певну компенсацію «невдач» в звичайному суспільстві.готи

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Субкультура людей похилого віку — групи, яка має свої цінності, установки, яка об'єднана специфічними (в силу віку) інтересами, які визначають їх сприйняття світу. 

Номер слайду 5

Молодіжні субкультури - ознака демократії, об'єднуючись в субкультури, молоді люди висловлюють протест проти громадських правил, які, на їхню думку, заважають нормальному розвитку і самореалізації людини. Навіть у найрозвиненіших країнах світу існують соціальні проблеми, які не можуть не позначитися на молодому поколінні. Якщо людина на зорі свого життя відчуває невпевненість в завтрашньому дні, якщо її не розуміють батьки і близькі, то напевно вона шукатиме розради в колах однодумців, які також ненавидять суспільство і намагаються від нього захиститися.

Номер слайду 6

Ознаки субкультур:• Субкультура може відрізнятися від домінуючої культури мовою, манерою поведінки, одягом і т. д.• Основою субкультури можуть бути стиль музики, спосіб життя, певні політичні погляди.• Деякі субкультури носять екстремальний характер і демонструють протест проти суспільства або певних суспільних явищ.• Деякі субкультури носять замкнутий характер і прагнуть до ізоляції своїх представників від суспільства.• Іноді субкультури розвиваються і входять як елементи в єдину культуру суспільства. Всі молодіжні субкультури об'єднує одна мета - бути почутими і визнаними

Номер слайду 7

Класифікація молодіжних субкультур по соціально-правовій ознаці:• Асоціальні – стоять осторонь від соціальних проблем, але не загрожують суспільству. Приклади: панки (девіз: “Живемо тут, зараз і сьогодні”), мажори (це люди, які проповідують теорію хайлайфізма (“високий рівень життя”), вони вміють заробляти гроші, їх приваблює західний спосіб життя), рокоббілі (шанувальники рок- н-ролу (девіз: “Поєднання вишуканості з вільним поводженням”), рокери, хіпі, тощо.• Антисоціальні – яскраво виражений агресивний характер, прагнення утвердити себе за рахунок інших, моральна глухота. Приклади: банди – це об’єднання (частіше за все підлітків) за територіальною ознакою.• Просоціальні – це соціально-позитивні, які приносять користь суспільству. Ці об’єднання вирішують соціальні проблеми культурно-захисного характеру (захист пам’яток, реставрація храмів, екологічні проблеми …). Приклади: зелені.• Неформали художньої спрямованості.

Номер слайду 8

Фрікирастаманипанки

Номер слайду 9

ПВК "Редан" - це агресивна молодіжна субкультура, яка займається масовими бійками. Рух зародився в Росії, де підлітки влаштовували заворушення в торгових центрах. За повідомленнями російських ЗМІ, 24-25 лютого було затримано близько 300 неповнолітніх. А 27 лютого рух вперше помітили в Україні. Субкультура, швидше за все, натхненна популярним японським підлітковим Аніме «Hunter@Hunter», де було бандитське угруповання "Редан". Члени угруповання носять чорний одяг із зображенням павуків з цифрою 4 і використовують специфічний сленг. Вони називають себе "павучками" і виступають проти футбольних фанатів, мігрантів і темношкірих. Члени ПВК "Редан" збираються у великі групи і влаштовують масові бійки з національними меншинами, або представниками інших субкультур.

Номер слайду 10

У центрі Львова 27 лютого поліція також вчасно відреагувала на провокації прихильників руху ПВК "Редан". Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич повідомив, що молодики створили в соціальних мережах спільноти та планували влаштувати провокації у місті. Виявилося, що схожі акції були організовані також у Харкові, Івано-Франківську, Луцьку та інших обласних центрах. Загалом у Харкові затримали 257 осіб, які планували влаштувати масові бійки. Серед них лише 30 підозрюваних - повнолітні. В Івано-Франківську провокації влаштували ще 26 лютого, проте поліція оперативно припинила протизаконні дії та затримала всіх порушників. В Луцьку 27 лютого також затримали підлітків, які планували організувати масові бійки біля одного з великих торгівельних центрів. Ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за насильницькі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.  

Номер слайду 11

У поліції наголошують, що пропаганда насильства серед українських підлітків - це російська інформаційно-психологічна спецоперація з метою дестабілізації ситуації в нашій державі.

Номер слайду 12

Відповідальність підлітків за правопорушення Цивільно відповідальність Малолітні особи, тобто діти віком до 14 років не відповідають за заподіяну шкоду. Згідно зі ст. 1178 ЦК України за заподіяну шкоду особами, які не досягли 14 років, несуть відповідальність їхні батьки (усиновлювачі), опікуни, навчальні, виховні та інші заклади, якщо вони не доведуть, що шкоду було завдано не з їх вини. У випадку заподіяння шкоди неповнолітнім у віці від 14 до 18 років він відповідає на загальних підставах. Якщо в нього немає майна чи заробітку достатнього для відшкодування шкоди, шкода відшкодовується повністю чи в частині, якої не вистачає, його батьками. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх. Чинне законодавство передбачає, що кримінальній відповідальності та покаранню підлягають особи, яким до скоєння злочину виповнилось 16 років. Лише за деякі злочини, спеціально вказані в законі, кримінальна відповідальність може настати з 14 років.

Номер слайду 13

pptx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
1769
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку