ЖИТТЯ ОБІРВАНЕ НА ЗЛЕТІ

Про матеріал
Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України. Наочне оформлення: стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надпис «Вшанування подвигу учасників Революції гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» список прізвищ героїв з фото), стіл, на столі вишитий рушник, ікона Божої матері, свічка, квіти з чорною стрічкою, мультимедійна презентація. Музичне оформлення: фонограми пісень: «Реквієм», «Свіча», класична музика. Обладнання: мультимедійний проектор, мікрофони, театральні костюми.
Перегляд файлу

ЖИТТЯ ОБІРВАНЕ НА ЗЛЕТІ

 

Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Наочне оформлення: стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надпис «Вшанування подвигу учасників Революції гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» список прізвищ героїв  з фото), стіл, на столі вишитий рушник, ікона Божої матері, свічка, квіти з чорною стрічкою, мультимедійна презентація.

Музичне оформлення: фонограми пісень: «Реквієм», «Свіча»,  класична музика.

Обладнання: мультимедійний проектор, мікрофони, театральні костюми.

Хід заходу

Звучить аудіо запис вірша, на екрані слайд-шоу

Ведуча: Доброго дня, дорогі друзі, вчителі! Сьогоднішній день присвячено пам’яті Небесній сотні.

     Україна вила і стогнала від болю. Вона захлиналася від крові своїх найкращих синів. Це не час Жовтневої революції, не час Великої Вітчизняної війни. Це 2014 рік. Плаче небо, плачуть матері, дружини, діти, плаче повсюди люд. На очах у всього світу, у центрі Києва – Європейської столиці – цинічно розстрілювали беззбройних людей: студентів, викладачів, художників, фермерів, журналістів, робочих… Вони вийшли на мирний протест.

Ведучий: Невимовний біль розриває груди, а сльози застилають обличчя кожного свідомого громадянина. Убиті, покалічені і замордовані – на совісті злочинної української влади, тих, хто віддавав і виконував накази відстрілювати мирних громадян.

     Душі загиблих завжди будуть над нами армією ангелів. В історію України вони увійшли як Небесна сотня. Їх поховали під вигуки українців «Слава героям, Герої не вмирають». 

 Ліцеїстка:  Мамо, не плач.

Я повернусь весною.

У шибку пташинкою

Вдарюсь твою

Прийду на світанні

В садок із росою,

А, може, дощем

На поріг упаду.

Голубко, не плач.

Так судилося, ненько,

Вже слово, матусю,

Не буде моїм

Прийду і попрошуся

В сон твій тихенько,

Розкажу, як мається

В домі новім.

Мені колискову

Ангел співає,

І рана смертельна

Уже не болить.

Ти знаєш, матусю

І тут сумно буває,

Душа за тобою, рідненька, щемить.

Мамочко, вибач за чорну хустину,

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я люблю. І люблю Україну,

Вона, як і ти, була в мене одна.

Виходять ліцеїсти

Розповідь супроводжується слайдами фото з подій на майдані

Ліцеїст 1: Україна давно так багато і так самовіддано не молилася, як упродовж останніх місяців. Від самого початку і дотепер поруч із людьми на барикадах, біля палаючих бочок на сцені, у храмах, наметах – священики майдану.

Ліцеїст 2: Євромайдан – сучасне явище всесвітнього значення. Протягом короткого часу на ньому не лише сконцентрувалася величезна енергія народу, але й відбулося одухотворення майданівців в умовах безпосередньої загрози життю. Люди втратили страх смерті. То був духовний прорив, то подвиг в ім’я майбутнього.

Ліцеїст 3:  18 лютого. Після того, як Майдан та влада виконали досягнуті напередодні домовленості, вулицю Грушевського було оголошено розблокованою. Коло активістів іде у «Мирний наступ на Верховну Раду» - з вимогою повернути Конституцію 2004 року. Учасників колони зустрічають водометами та БТРами.  Починається протистояння. У Києві зупиняють метро, закривають в’їзди у місто. О 20:00 починається штурм. Протестувальників відтісняють з частини Майдану, спалюють Будинок профспілок. 24 загиблих, сотні поранених.

Ліцеїст 4: 19 лютого. Віктор Янукович погрожує парламентській опозиції та Майдану. 20 лютого оголошено днем трауру. В’їзди до Києва закриті, усі машини оглядають, «Укрзалізниця» припиняє рух поїздів Львів – Київ. У регіонах люди захоплюють адмінбудівлі, співробітники силових органів переходять на бік протестувальників. Пізно увечері після перемовин опозиції із Президентом, оголошено перемир’я, Янукович обіцяє відмовитися від штурму. 12 загиблих.

Ліцеїст 5: 20 лютого. Перемир’я не дотримано з обох сторін, уранці активні бойові дії розпочато знову. Протестувальників силовики розстрілюють із автоматів та снайперських гвинтівок, стріляють і по медиках. На Майдані перебуває 30 тис. людей. 45 загиблих.

Ліцеїст 6: 21 лютого. В інтернеті з’явився запис радіо перехоплення перемовин снайперів, котрі діяли на Майдані. З їхніх розмов зрозуміло, що вони «прикривали Беркут» та контролювали висотні будівлі по периметру Майдану. Лідери опозиції та Президент Віктор Янукович підписали угоду про врегулювання політичних ситуацій. Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції 2004 року. На Майдані увесь день триває панахида за загиблими.…

Ведучий: І зараз ми пропонуємо переглянути фільм та згадати, як все відбувалося.

Відео про події на майдані

Ведуча:  Наймолодшому учаснику Євромайдану, який загинув, було 17 років. Це - Войтович Назар . Він поїхав до Києва вночі 19 лютого, а вже наступного дня під час протистоянь на Майдані хлопець загинув від  вогнепальної зброї.

     З друзями до Києва прибув пів восьмої ранку, а за дві години на дзвінок від мами замість сина відповіла незнайома жінка із Михайлівського собору, яка повідомила, що Назара вбито пострілом у голову. Снайперська куля влучила хлопцеві в обличчя і вийшла через хребет. Зі слів одногрупників ще в середу, 19 лютого, Назар був на парах, а ввечері мав тільки віднести до автобуса, який їхав на Київ, речі для столичного майдану.  В останню хвилину чомусь вирішив, що й сам поїде. Це рішення коштувало йому життя.

Ведучий: Гурик Роман, 19 років. Студент Прикарпатського університету, факультету психології. З Івано-Франківська. 19 лютого 2014 року Романа застрелив снайпер близько о 12:15. Чітко у висок.

Дмитро Максимов, 19 років. Загинув 18 лютого 2014. Срібний та бронзовий призер з дзюдо Дефлімпійських ігор у Софії. Вибухом гранати йому відірвало руку. Загинув хлопець від втрати крові у Будинку Профсоюзів.

А також, Плеханов Олександр,  Пасхалін Юрій,  Мойсей Василь, Костенко Ігор і багато інших, які посмертно отримали звання – Героя України.

Ведуча: І зараз ми запрошуємо на сцену з музичною композицією, присвячену Небесній сотні,  ліцеїсток  11 групи, відділення художньої гімнастики.

Дівчата виконують танок

Ліцеїст 1: 82 людини загинуло у Києві з початку сутичок за даними Міністерства охорони здоров’я. Імена багатьох полеглих у боях на Інститутській та Грушевського у трагічні дні  18- 21 лютого, тих, що «Беркут» не встиг «зачистити», увінчано на кількох гранітних плитах, котрі доволі колоритно лежать на гумових автопокришках, прямо на сходах, що ведуть від ялинки до Хрещатика.

Ліцеїст 2: 22 лютого на барикаді по вулиці Інститутській – гора шин. Горять свічки. Кияни зносять квіти, кладуть у довгий ряд і хрестяться.   І скрізь море квітів, ікон, свічок, портрети Героїв Небесної сотні.

Перегляд відеоролика «Прощання з Небесною сотнею»

Ліцеїстка: Молитва за Україну

Господи, я стану на коліна,
постом я душу знову окроплю.
Молю Тебе, молю за Україну,
помилуй край який я так люблю.

Прости, коли гріхом ми завинили,
Коли забули промені добра,
коли Тебе ми вчинками гнівили,
так часто гріх в спокусі обира.

Небесний Отче, молюся і плачу,
не дай і краплі крові протекти.
Оберігай сміливу стежку ту юначу,
на смерть не дай нікого приректи.

Пошли нам мир, пошли нам цілу стаю
Своїх рясних пошли благословінь.
Не дай Ісусе, я Тебе благаю,
аби скакав землею чорний кінь.

І так не мало вкрав життя рясного
і виросли могили вслід за ним.
Не дай, щоб промінь сонечка ясного
закрив туманом ненависний дим.

Молю Всевишній, нас не покидай,
не залишай на мить мою країну.
Рукою Свею нас оберігай,

оберігай Ісусе Неньку-Україну!

Виходять всі учасники на сцену зі свічками

Читають молитву до Пресвятої Богоматері

Ведучий: Посвячуємо тобі, Мати Божа, Твоєму Непорочному Серцю наші серця, душі і тіла, наші сім’ї, наші родини, села і міста, правління і все військо, усіх духовних осіб, священиків і єпископів, глав церков, вселенську церкву, усіх християн, усіх людей, усю Україну і цілий світ!

Пресвята Богородице, молися за нас!

Пресвята Богородице, заступайся за нас!

Пресвята Богородице, спаси нас!

Читають молитву до Пресвятої Богоматері

Ведуча: Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти між жінками, і Благословенний Плід лона Твого, бо Ти породила Христа Спаса, Ізбавителя душ наших.

Ведучий: Плач, Україно, плач! Їхніх смертей не пробач!

Разом: СЛАВА ГЕРОЯМ УКРАЇНИ!!!

Лілія  Маланчук виконує пісню

Ведучий: Для вас співала Маланчук Лілія. А ми дякуємо вам за увагу і кажемо: «Бережіть Україну»!

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку