Презентація "Підприємницька іяльність. Функції підприємства"

Про матеріал
Тема "Піприємницька діяльність" Презентація до уроку "Визначальні риси та види підприємницької діяльності" з аналізом статистичної звітності за 2017-2018 роки. Для використання на уроках економіки в 11 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИЗНАЧАЛЬНІ РИСИ ТА ВИДИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІФункції підприємців.

Номер слайду 2

ІСТОРІЯ ПІДПРИЄМНИЦТВАПочинається від середніх віків: у Київській Русі – торгівля та промисли;У XVII-XVIII ст. зароджується мануфактура, розвивається гірська, суконна, полотняна промисловість;На поч. XXст. стає масовим явищем на Україні;20-30 рр. XX ст. – націоналізація всіх великих піприємств та їх майна;Відродження підприємництва на поч. 90 рр. XX ст.

Номер слайду 3

Термін «підприємництво»Вперше вжито Річардом Кантільйоном (1680-1734) – «підприємець – це людина, яка на свій страх та ризик спрямована до ринкового обміну з метою отримання прибутку»;Адам Сміт та Давід Рікардо трактують підприємця як людину, яка йде на ризик, компенсацією якого є підприємницький прибуток;Жан Батіст Сей дав оригінальне тлумачення: підприємець – це економічний агент, який перетягує рерурси зі сфери з низькою продуктивністю й прибутковістю в галузі, де вони можуть дати найбільший результат;

Номер слайду 4

Теорія підприємництва. Усвідомлення ролі підприємництва починається лише на межі XIX-XX ст. Андре Маршал першим додав до трьох факторів виробництва ( земля, праця, капітал) четвертий – організацію;Значний внесок Пітера Друкера. Він зазиває підприємцем людину, яка відкриває новий бізнес, створює новий ринок, формує нових покупців.

Номер слайду 5

Підприємець виконує чотири функції: Ресурсна;Управліська;Інноваційна;Ризикова.

Номер слайду 6

ПІПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ КЛАСИФІКУЄТЬСЯ: ЗА ВИДОМ ТА ПРИЗНАЧЕННЯМВИРОБНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВОПОСЕРЕДНИ-ЦЬКЕ ПІДПРИЄМСТВОФІНАНСОВО-КРЕДИТНЕ ПІДПРИЄМСТВО

Номер слайду 7

ЧАСТКА РІЗНИХ ВИДІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ СТАНОМ НА 23 ЖОВТНЯ 2018 Р.

Номер слайду 8

ЗА ФОРМОЮ ВЛАСНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ПОДІЛЯЮТЬСЯ НА ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВОКОЛЕКТИВНА ВЛАСНІСТЬДЕРЖАВНА ВЛАСНІСТЬПідприємства з іноземними інвестиціями

Номер слайду 9

КЛАСИФІКАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ЗА КІЛЬКІСТЮ ПРАЦЮЮЧИХ: Великі підприємства;Середні підприємства;Малі підприємства

Номер слайду 10

В УКРАЇНІ ВЕЛИКИМИ ВВАЖАЮТЬСЯ ПІДПРИЄМСТВА В ЯКИХ:

Номер слайду 11

В УКРАЇНІ МАЛИМИ ВВАЖАЮТЬСЯ ПІДПРИЄМСТВА В ЯКИХ:

Номер слайду 12

В УКРАЇНІ СЕРЕДНІМИ ВВАЖАЮТЬСЯ ПІДПРИЄМСТВА В ЯКИХ:

Номер слайду 13

Усього в сфері малого і середнього підприємництва у 2017 році було зайнято близько 6,5 млн. осіб з урахуванням фізичних осіб, або 41 відсоток усього зайнятого населення працездатного віку. Зокрема, в середньому підприємництві було зайнято понад 2,6 млн. осіб, а в малому – 3,9 млн, з яких 2,9 млн – в мікробізнесі. 

Номер слайду 14

Щодо виробленої продукції (товарів, послуг), то на великий бізнес у 2017 році припадало 40% загального обсягу, а на МСП (включаючи фізичних осіб) – 60%, з яких відповідно: середній бізнес – майже 38%, малий – 22%. Причому в порівнянні з 2014 роком на 2 відсотки зменшилась питома вага великих підприємств і відповідно суб’єктів середнього підприємництва – на 2 відсотки збільшилась, а частка малого підприємництва лишилася незмінною. Розподіл підприємств за обсягом виробленої продукції у 2015 році мав наступне співвідношення: великі – 43,7% (2014 – 44,7%), середні – 39,7% (2014 – 38,2%), малі – 16,6% (2014 – 17,1%), з яких мікропідприємства – 5,1%.

Номер слайду 15

ОСОБЛИВИЙ ВИД – ФЕРМЕРСЬКІ ГОСПОДАРСТВАОсобливе місце має розвиток підприємництва на селі – фермерські господарства та сільськогосподарські кооперативи. Юридичні особи, які створюються для вироблення сільськогосподарської продукції та збільшення зайнятості сільського населення.

Номер слайду 16

ДАЙТЕ ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯЯкі функції виконують підприємці?Які професійні якості властиві сучасному підприємцю?У чому полягає роль малого підприємництва в сучасному бізнесі?Які перспективи, на вашу умку, має розвиток фермерства в Україні?

Номер слайду 17

Тестові завдання. Підприємство – це суб`єкт господарювання, який здійснює виробничу діяльність: із метою працевлаштування людей;Виключно на основі приватної власності;Із метою виробництва продукції;Із метою отримання прибутку.2. За якою ознакою класифікують приватні, колективні та державні підприємства?За формами власності;За цілями іяльності;За способом створення;За кількістю робітників на підприємстві.

Номер слайду 18

МИ МОЛОДЦІ!Я дізнався ... Я навчився ... Я зрозумів, що можу ... Мені сподобалося ... Для мене стало новим ... Мене здивувало ... У мене вийшло ... Я придбав ... Мені захотілося ... Мене надихнуло ...

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати підручник стр. 82-90. Підготуватись до виступу «Портрет підприємця» Підготуйте коротку доповідь про діяльність підприємств Шполянського району (на вибір).

Номер слайду 20

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Економіка (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
18 січня 2019
Переглядів
11679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку