Презентація. Підвищення якості уроку трудового навчання.

Про матеріал
З власного досвіду. Підвищення якості уроку трудового навчання. Методи, прийоми, технології.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ степенів №129 Харківської міської ради Харківської області Семінар на тему: Підвищення якості уроку трудового навчання Вчитель трудового навчання Завада З.Є. Харків-2022

Номер слайду 2

Духовне життя дитини повноцінне лише тоді, коли вона живе у світі казки, гри, музики, фантазії, творчості. Без цього вона — засушена квітка… Ми повинні виховувати так, щоб дитина відчувала себе шукачем і відкривачем знань. В.Сухомлинський

Номер слайду 3

Перед системою освіти постала низка завдань щодо формування нових умінь і знань учнів в умовах інформатизації всіх галузей виробництва. Тому потрібно готувати школяра до швидкого сприйняття й обробки інформації, яка надходить, успішно її відображати і використовувати. Знання та вміння використовувати інформаційні технології — базова вимога для випускника школи. У технологічному оточенні нашого життя вже стали звичними сучасні засоби зв’язку, Інтернет. Змінилося ставлення учнів до навчання, вони тягнуться до найновіших комп’ютерних технологій. Тому освіта орієнтована не тільки на засвоєння учнями певного обсягу знань, а й на необхідність виховати в учнів навички самостійного пошуку та засвоєння інформації. Уже сьогодні школа має готувати молодь до того, що їхні професійні знання будуть вимагати постійного оновлення та поповнення через безперервний процес удосконалення та розвитку технологій. Я вважаю, що без впровадження сучасних комп’ютерних технологій майбутні випускники будуть неспроможні ефективно діяти і працювати в суспільстві.

Номер слайду 4

Для мене, як і для багатьох учителів, актуальне питання: як ефективно навчати школярів і раціонально використовувати час уроку? Які технології використовувати в навчанні? Як сформувати креативну особистість? Як досягти творчої співпраці вчителя й учня? Предмет «Технологія» дозволяє поєднувати сучасну техніку і процес навчання.  Сучасних учнів не влаштовує роль пасивних слухачів на уроці. Вони чекають незвичайних форм знайомства з новим матеріалом, де могли б проявити свою творчість, фантазію, самостійність. Саме такі технології, а для 5-6 класів ще й ігрові форми роботи, сприяють реалізації цих завдань. Я переконана, що пробудження інтересу до навчання можливе лише під час взаємної співпраці вчителя й учня.

Номер слайду 5

Застосовуючи інтеграцію проектних та інтерактивних технологій у процесі навчання, використовуючи ІКТ, я дійшла висновку, що такі технології мають суттєві переваги, а саме: -підсилюється унаочнення і забезпечується науковість навчання; - проходить розвиток пізнавальних інтересів і здібностей учнів; -у роботі задіяні всі учні класу; -учні вчаться працювати у команді; -активізується самостійна робота учнів; -кожна дитина може висловлювати свою думку; -за короткий час можна опрацювати багато нового матеріалу.

Номер слайду 6

Відомо, хто вчиться самостійно, досягає успіху швидше, ніж той, кому все пояснили. Народна мудрість говорить: «Скажи мені, і я забуду, покажи мені, і я запам’ятаю, дай мені діяти самому, і я навчуся». «Тільки в результаті діяльності самої дитини відбувається оволодіння нею знаннями, вміннями та навичками». Тому завдання вчителя — не давати учням готові знання, а навчати самостійно добувати їх, аналізувати, систематизувати інформацію, узагальнювати, переробляти, фіксувати у формі конспектів, схем, виділяти головне, вирішувати проблемні завдання. Головне завдання уроку — викликати в учня цікавість до предмета, продемонструвати практичне застосування, пробудити бажання займатися.

Номер слайду 7

Як писав великий педагог К.Д.Ушинський: «Якщо ви входите в клас, від якого важко добитися слова, почніть показувати малюнки, і клас заговорить, а головне, заговорить вільно…». За допомогою комп’ютера я створюю і демонструю схеми, відеоролики, запрошую побувати (віртуально) на майстер-класах, відвідати виставки, погортати сторінки книги чи журналу. Уроки із застосування інформаційно-комунікаційних технологій наочні, інформативні, інтерактивні, барвисті, економлять час учителя й учня. Комп’ютер дає можливість учневі працювати в своєму темпі, а вчителеві — оперативно проконтролювати й оцінити результати навчання, наочно показати практичні цінності виконуваних робіт, скомпонувати кілька розрізнених видів творчості в одну гармонійну картину (наприклад: вишивку, аплікацію чи інші види декоративно-ужиткового мистецтва можна подати в одному інтер’єрі, продемонструвати роботи визнаних майстрів тощо).

Номер слайду 8

У старших класах проводжу тестові завдання, завдання-вибір,завдання-зіставлення, завдання – ранжування (правильна послідовність). Уроки з мультимедійними презентаціями широко використовую: - під час вивчення технології приготування їжі; - на уроках з проектування виробів; - при вивченні законів композиції у вишивці, знайомстві з вишивальними техніками, роботами майстрів тощо.

Номер слайду 9

Особливу увагу приділяю учням 5-6 класів. Діти деколи розгублені, збуджені, тому, на мою думку, тут доречні види зацікавленості, які знайомі учням з початкової школи. Я використовую на заняттях легенди і міфи, казки і притчі, наводжу історичні факти, декламую вірші, вживаю в мовленні прислів’я, приказки, загадки. Навчаю дівчаток працювати в парах, перехресних групах; застосовую методи «мозковий штурм», дебати, дискусії тощо. Діти 5-6-х класів дуже люблять гратися. «У грі розкривається перед дітьми світ, творчі можливості особистості. Без гри немає і не може бути повноцінного дитячого розвитку» — писав В. Сухомлинський.  Творчі ігри — це сюжетно-рольові, конструктивні, театралізовані, ігри з елементами праці.  Ігри за правилами — пізнавальні, дидактичні, рухливі, інтелектуальні, народні, ігри-розваги. Я практикую моделі навчальної гри: імітаційні, операційні, рольові, сюжетні, ігри-змагання. У процесі гри в учнів виробляється звичка: зосереджуватися, самостійно думати, розвивати увагу. До активної діяльності залучаються навіть пасивні діти.

Номер слайду 10

Для реалізації принципів особистісно зорієнтованого навчання використовую різні види робіт, проводжу нестандартні уроки: - уроки-диспути («Що таке винахід?»), - уроки-дослідження («Види чаю»), - уроки-семінари («Вишивка – духовний символ нашого народу»), - уроки-подорожі («Рослини і тканини»), - урок-суд («Суд над Кефіром»), - класичні уроки з використанням інтерактивних методів, - виховні заходи («Мода і сучасність»).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

МАЙСТЕР КЛАС НА ТЕМУ: «СТВОРЕННЯ БУКЕТІВ ТА КОМПОЗИЦІЙ З ФРУКТІВ»

Номер слайду 31

Букет з фруктів – чудовий подарунок до будь-якого свята: Новий рік, День народження, ювілей, свято компанії, 8 березня чи весілля . На свято хочеться зробити людині приємне, здивувати, подарувавши щось справді неймовірне. Фруктовий букет – це універсальний подарунок. Його можна подарувати і коханій, і керівнику, чоловіку чи жінці, батькам, чи й дитині. Неважливо якого віку чи статі людина, які вподобання та смаки вона має – фруктовий букет сподобається та здивує кожного. Для виготовлення фруктових букетів ми використовуємо лише найкращі фрукти: дині, полуниці, виноград, банани, яблука. Свіжі та соковиті фрукти з найрізноманітніших куточків світу, ретельно підготовлені, прикрасять будь-яку композицію. У нас: умови виготовлення букетів та зберігання фруктів відповідають усім гігєнічним нормам.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

ppt
Додав(-ла)
Завада Зоя
Пов’язані теми
Технології, Майстер-класи
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку