Презентація "Писанкарство"

Про матеріал
Навчальна презентація до теми "Писанкарство" якісно доповнить Ваш урок. Презентація містить в собі: 1. Інформацію з історії писанкарства; 2. Класифікацію писанок; 3. Коротеньке відео "Традиційні українські писанки історико-географічних регіонів України" 4. Матеріали, інструменти та пристрої; 5. Покроковий майстер - клас з виготовлення писанки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанкарство

Номер слайду 2

План: З історії писанкарства;Класифікація писанок;Матеріали, інструменти та пристрої;Технологія виготовлення писанок.

Номер слайду 3

Зважаючи на фізичні особливості шкаралупи яйця, середньовічні писанки до наших днів не збереглися. Однак масове розписування яєць в Україні існувало протягом століть. У XIX ст. писанкарство у різних художніх варіантах побутувало на всій території України . Археологічні знахідки підтверджують: писанка існувала у побуті наших пращурів, її розпис є одним із весняних обрядів. 3а народним повір’ям, писанки виготовляють до Великодня, а беруться до роботи лише тоді, коли мають гарний настрій, адже в них втілюються сподівання на краще майбутнє.

Номер слайду 4

Класифікація писанок за мотивами орнаментики та оздобленнягеометрично-абстрактнікосмічні – солярні знакифітоморфнізооморфні, антропоморфніпобутово-предметніписанки, на яких зображені декоративні та дійові малюнки

Номер слайду 5

Традиційні українські писанки історико-географічних регіонів України

Номер слайду 6

Матеріали, інструменти та пристроїДля роботи знадо­бляться: яйце ціле; оцет;ба­ночки для фарб, фарб­ники для писанок;ложки;писачок; віск; свічка;сірники (запаль­ничка);серветки.

Номер слайду 7

Послідовність виготовлення писанок2. Не варто користу­ватися простим олівцем. Все, що ми напише­мо по біло­му яйцю – лишиться потім білим. Розігріваємо писачок над свічкою, гарячим вмочуємо у віск і ведемо лінію. 1. Подивіться уважно, чи яйце не має тріщини. Протріть його оцтом, щоб знежирити (на жирне яйце погано лягає фарба). Оцет також стирає фабричну печатку на яйці.

Номер слайду 8

Послідовність виготовлення писанок4. Тепер потрібно всі елементи малюнка, які мають залишитися у першому кольорі, покрити воском, щоб зберегти від наступних фарб. Писачком замальовуємо потрібні елементи. Опускаємо яйце в наступну фарбу. Порядок фарбування від найсвітлішого кольору до найтемнішого. 3. Кладемо яйце на ложку і обережно опускаємо у баночку з фарбою. Якщо фарба хороша – за кілька хвилин яйце пофарбується. Обережно ложкою виймаємо, промокаємо серветкою (не тріть, бо зі­трете віск)

Номер слайду 9

Послідовність виготовлення писанок6. Писанка готова, тепер її можна натерти не солоним салом, або ганчіркою змоченою в олії.5. Вмивання писанки. Промокніть яйце серветкою, щоб воно було сухим. До вогника свічки яйце потрібно під­носити збоку, бо вогонь може закоптити писанку. Тримайте яйце на відстані 5 мм від вогника. Коли віск розтає − витирайте його серветкою.

Номер слайду 10

Джерела. Антонович Є. А. Декоративно-прикладне мистецтво / Є. А. Антонович, Р. В. Захарчук-Чугай, М.Є. Степанович. - Львів: Світ, 1992.- 272с. Антонович Є. А. Художні техніки у школі: Навч.-метод. посібник для студентів художньо-графічних факультетів вищих навчальних закладів / Антонович Є. А., Проців В.І., Свид С. П. – К., 1997. Лозко Г. С. Українське народознавство / Г. С. Лозко. - Х.: «ДИВ», 2005. - 472с.: іл. Гапич Є. Між автентикою та бізнесом [Електронний ресурс] / Євген Гапич // Рукотвори. – 2012. – Режим доступу до ресурсу: https://rukotvory.com.ua/rozmovy/mizh-avtentykoyu-ta-biznesom/. Фоміна А. Традиційна писанка [Електронний ресурс] / Анастасія Фоміна // Вінницький обласний центр народної творчості. – 2016. – Режим доступу до ресурсу: https://www.vocnt.org.ua/statti/pisanka_fomina. Терещенко І. Традиційні писанки різних регіонів України [Електронний ресурс] // Чернівецький промінь. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://promin.cv.ua/2017/04/16/tradytsiini-pysanky-riznykh-rehioniv-ukrainy.html.

pptx
Додано
5 лютого 2022
Переглядів
1883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку