Презентація. "Писемні та усні історичні джерела". 5 клас.

Про матеріал

Мета уроку: пояснити зміст поняття «писемні джерела», «усні джерела», «палеографія», «архів»;

навчити учнів використовувати писемні історичні джерела, знаходити в тексті підручника відповіді на запитання, застосовувати здобуті знання у практичній діяльності.

формувати інтерес до дослідження історичного минулого українського народу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Речові історичні джерела

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Писемні та усні історичні джерела.

Номер слайду 7

Мета уроку: пояснити зміст поняття «писемні джерела», «усні джерела», «палеографія», «архів»; навчити учнів використовувати писемні історичні джерела, знаходити в тексті підручника відповіді на запитання, застосовувати здобуті знання у практичній діяльності; формувати інтерес до дослідження історичного минулого українського народу.

Номер слайду 8

Загадки 1.   Біла рілля, чорне насіння.   (Папір та писання) 2.   Біле поле, мудрий на ньому оре.       (Папір та писання) 3.   Синя водиця лише для грамоти годиться.       (Чорнила) 4. У сніжному полі по дорозі Летить кінь мій одноногий І на багато-багато літ Залишає чорний слід.                                   (Ручка, перо)

Номер слайду 9

План вивчення нового матеріалу 1.   Писемні історичні джерела. 2.   Палеографія — наука про історію письма. 3.   Архіви.

Номер слайду 10

Основні поняття: - писемні та усні історичні джерела, - палеографія, - архів. Палеографія — це наука, що вивчає історію письма, матеріал та знаряддя письма, способи оздоблення рукописних книг. Архів — установа, де зберігають і вивчають писемні джерела.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Матеріал для письма: глиняні таблички У Месопотамії в давнину писали на глиняних табличках. Глина була дешевим та загальнодоступним матеріалом. Для табличок її спеціально замішували, робили власне табличку і писали, доки глина була ще сирою. Зазвичай таблички мали прямокутну форму. Списувалася табличка з обох боків. Писали паличкою. На кожній окремій табличці вдавалося написати не так вже й багато, тож довгі тексти доводилося писати на кількох табличках, які разом утворювали книгу. Однак через матеріал ці книги не мали обкладинок, а таблички просто складалися разом, часто в одному ящику. Оскільки в Месопотамії писали на глиняних табличках, то заняття в школі розпочиналися з їхнього виготовлення. Школярі замішували глину та самі ліпили таблички. Сама школа по-шумерськи називалась — «будинком глиняних табличок», учитель — «батьком будинку глиняних табличок», учень — «сином будинку глиняних табличок».

Номер слайду 15

Матеріал для письма: папірус У Давньому Єгипті найпоширенішим матеріалом для письма був папірус. Папірусом називали й власне рослину, з якої виготовляли матеріал для письма. Під час його виготовлення стебла папірусу очищувалися від кори, серцевина розрізалась чи розділялась на тонкі довгі смужки. Ці смужки укладали тісними рядами на гладку і рівну поверхню і змочували водою. На перший ряд розстилали інший ряд, але вже поперек. На них викладали під прямим кутом ще один ряд смужок і клали під прес. Після сушіння аркуш папірусу відбивали молотком. Потім аркуші папірусу склеювалися у свити (а в пізніший час — з’єднувалися в книги). 

Номер слайду 16

Папірус

Номер слайду 17

Матеріал для письма: пергамент Пергамент — це матеріал для письма, який виготовляють зі спеціально обробленої шкури телят або ягнят. Назва цього матеріалу для письма походить від міста Пергам, що у Малій Азії, в якому його почали виготовляти. Пергамент був добрим, міцним і зручним для письма, однак дуже дорогим. З однієї шкури можна було виготовити 2—3 аркуші пергаменту. Тому нерідко писарі-ченці вичищали скребком текст старих книг і вписували новий, а у бібліотеках книги прикріплювали до столів ланцюгами. Цікаво, що за допомогою хімічних речовин можна прочитати не лише новий текст, але і старий.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Матеріал для письма: береста У Давній Індії та Київській Русі як матеріал для письма використовувалася кора берези, що називалася береста. На бересті писали за допомогою загострених металевих чи кістяних паличок. Тобто текст на корі видряпувався. Пам’ятками писемності Київської Русі є берестяні грамоти, тобто листи та записи на корі берези. Береста вважалася непрестижним матеріалом для письма. Вона була непридатна для тривалого зберігання. Бересту використовували зазвичай як матеріал для приватного листування або як чернетки. Більш важливі листи та офіційні документи писалися, як правило, на пергаменті.

Номер слайду 22

Матеріал для письма: папір Сучасний матеріал для письма — папір — винайшли у сиву давнину в Китаї. Його виготовляли з тирси та відходів шовкового виробництва. У Китаї виробництво паперу набуло такого поширення, що на базарі можна було побачити писаря-виробника паперу, який тут же черпав із відра масу, викладав аркуші паперу на дошку і сушив на сонці. Виготовлений і ще не просохлий аркуш такого паперу писар часто клав на спину клієнта і писав під його диктовку лист. Не одне століття китайці тримали в секреті рецепт виготовлення паперу. Однак він все ж потрапив до Європи. В Україну папір спочатку завозили з Італії, Франції, Німеччини, згодом навчилися виробляти й самі.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Знаряддя для письма Тексти на пергаменті та папері писалися чорнилами. Їх виготовляли із заліза, дубильних речовин, вишневого клею та інших матеріалів. Заголовки чи великі літери у рукописах і книгах писалися фарбами, зазвичай червоними. Особливі книги та важливі грамоти писалися золотом і сріблом, розведеними на клею. До ХІХ ст. пера були гусячими, рідше лебединими чи павичевими. У ХVІ ст. почали користуватися олівцями, спочатку для обведення контурів малюнків, а від кінця ХVІІ ст. — для письма.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Друкар книг, перед тим не бачених

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Друкарський знак Івана Федорова

Номер слайду 31

«Діяння та Послання Апостолів» – 1564р.

Номер слайду 32

Перша слов'янська азбука Львів, 1574 рік

Номер слайду 33

Справами збирання, впорядкування та зберігання писемних пам'яток займаються спеціальні установи, що мають назви архівів. З'явилися архіви разом з появою писемності. Тепер свої архіви містять всі організації, часто і приватні особи (наприклад, громадські діячі).

Номер слайду 34

Спеціальні приміщення для архівів мають вузькі вікна, які не пропускають більшість сонячних променів, адже сонячне світло шкодить друкарській фарбі - вона вигасає, линяє, псується також папір. Шкодить документам і забруднене повітря, це також передбачили конструктори архівів. Повітря там очищують спеціальними фільтрами.

Номер слайду 35

Документи складають у коробки, щільно закривають, ставлять на стелажах. Довжина стелажів у особливо великих архівах може сягати 10, 20 чи більше кілометрів. Документи, що становлять найбільшу цінність, перезнімають, записують на плівку, в результаті отримують діафільми з маленькими кадрами, що називаються – мікрофільми.

Номер слайду 36

Найбільші в Україні – Центральні державні історичні архіви, що знаходяться у містах Київ та Львів. Фонди київського сховища містять більше1,5 мільйонів документів, які досліджуються вченими різних галузей науки. Ці свідчення беруть за основу наукових праць.

Номер слайду 37

Копії історичних джерел можуть зберігатися в бібліотеках. Цікавинки про бібліотеки 1. Перші бібліотеки виконували роль складів. Найдревнішій – 5000 років, вона знайдена на території сучасного Іраку. Це був склад з 30000 табличок з глини, в яких були закони тодішньої Месопотамії. 2. Публічну бібліотеку вигадали саме римляни. В лазнях була кімната, призначена для читання книг, там вони не псувалися від впливу пари. 3. Публічна бібліотека сучасного виду була відкрита в Бостоні (Америка) у 1854 р.

Номер слайду 38

4. Ендрю Карнегі, американський магнат, увійшов в історію як фанат бібліотек. Він щиро вірив у світле майбутнє народів Англії та Америки, і вважав, що воно залежить від поширення знань. Публічні бібліотеки мали слугувати інструментом освічення. Карнегі збудував і заповнив 3000 бібліотек в різних країнах, 1800 з яких було побудовано у США.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Запитання - Про які матеріали та знаряддя для письма ви дізналися? Бесіда 1)  Для чого створюються архіви? 2)  Які матеріали зберігаються в архівах? Метод «Мікрофон» 1)  Як ви гадаєте, чи існує архів вашої родини? 2)  Які документи в ньому зберігаються? 3)  Поміркуйте, чому важливо мати родинний архів.

Номер слайду 42

Визначте писемні та усні джерела: історична пісня, літопис, легенда, міф, грамота, міжнародний договір,

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Запитання - Про які матеріали та знаряддя для письма ви дізналися? Бесіда 1)  Для чого створюються архіви? 2)  Які матеріали зберігаються в архівах? Метод «Мікрофон» 1)  Як ви гадаєте, чи існує архів вашої родини? 2)  Які документи в ньому зберігаються? 3)  Поміркуйте, чому важливо мати родинний архів.

Номер слайду 48

Визначте писемні та усні джерела: історична пісня, літопис, легенда, міф, грамота, міжнародний договір,

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Діденко Олексій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 липня 2018
Переглядів
32949
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку