Презентація до уроку «Київські князі. Запровадження християнства»

Про матеріал

Презентація до уроку «Київські князі. Запровадження християнства». Після цього уроку учні зможуть: установлювати хронологічну тривалість і послідовність зазначених подій та явищ, співвідносити подію, історичне явище і століття; знаходити на карті території, пов'язані з історією Київської Русі; розповідати про історичну подію чи явище, історичних діячів на основі тексту підручник

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:«Київські князі. Запровадження християнства»

Номер слайду 2

Мета уроку:пояснити зміст понять «Київська Русь», «князь», «дружина», «християнство», з’ясувати історичне значення хрещення Русі; визначити основні складові діяльності князів Київської Русі, створити їхні образні портрети, виховувати почуття патріотизму, любові до рідної країни..

Номер слайду 3

…Прочитайте знову Тую славу. Та читайте Од слова до слова, Не минайте ані титли, Ніже тії коми – Все розберіть… Та й спитайте Тойді себе: що ми?.. Чиї сини? Яких батьків?.. Т. Г. Шевченко

Номер слайду 4

27.07.2018 14:43

Номер слайду 5

1. Що таке історія?2. Назвіть групи історичних джерел, з яких ми дізнаємось про минуле.3. Назвіть приклади писемних історичних джерел.4. Що таке Київська Русь?5 . Які племена засиляли Київську Русь? (робота з картою)6 . Звідки походить назва «Русь»?7 . Чому державу в Середньому Подніпров’ї назвали Київською? (робота з картою).

Номер слайду 6

О Київська Русь! Ти могутня держава. Красива, багата полями й річками, Людьми та лісами, морями. Про тебе йшла слава на цілу Європу. Боялись тебе всі кочівники Сходу. Народ стояв твердо за власну свободу. З глибини віків дійшла до нас слава Про Київську Русь – могутню державу.

Номер слайду 7

О Київська Русь! Ти могутня держава. Красива, багата полями й річками Людьми та лісами, морями. Про тебе йшла слава на цілу Європу. Боялись тебе всі кочівники Сходу. Народ стояв твердо за власну свободу. З глибини віків дійшла до нас слава. Про Київську Русь – могутню державу.

Номер слайду 8

проблемне питання:«Чому князя Олега називають «Віщим», Ігоря - «Жадібним», Ольгу - «Мудрою», Святослава – «Воїном», а Володимира – «Святим»»?

Номер слайду 9

Се повісті минулих літ звідки почалась руська земля

Номер слайду 10

За літописним переказом князь Кий разом з братами Щеком і Хоривом та сестрою Либіддю заснував Київ — майбутню столицю східнослов'янської держави та сучасної України. У середньовічних джерелах Київську Русь називали Руссю або Руською землею. Давньоруська держава постала внаслідок об’єднання розрізнених східнослов'янських племен у племінні союзи та племінні княжіння навколо території Середньої Наддніпрянщини та Великого Новгорода. Заснування Києвакнязь Кий. Скульптурна композиція на честь легендарних фундаторів Києва — Кия, Щека, Хорива і їх сестри Либіді

Номер слайду 11

Аско́льд (в Ніконовському літописі — Осколд) — напівлегендарний київський князь, володар давньоруської держави, або скоріше — лише Києва. Здобув владу можливо перед 860, загинув у 882 році.

Номер слайду 12

Потрудився Олег наславу,Прославляючи державу. В народі його полюбляли. Хитромудрим називали!Олег Віщий 882-912р.р.

Номер слайду 13

Війна Олега з хозарами скінчилась тим, що він погромив їхні порти на Каспії. З метою закріпитись у Києві і домогтись міжнародного визнання, він здійснив походи на Константинополь (907, 911 pp.) і уклав вигідні торговельні угоди.

Номер слайду 14

Ігор Рюрикович , (912— † 945) — Прославляв народ не разІгор Рюрикович – князь! Ходячи в походи,Цінував Свободу. Як і його попередники, він стверджував свою владу, здійснюючи походи на сусідні племена, Візантію, проти хозар.

Номер слайду 15

Ольга 945-964р.р. Ольга – вірная дружина,Честь князівську захистила,Роду свого не зганьбила. Та державу укріпила.

Номер слайду 16

Княгиня Ольга впорядкувала систему збирання данини (створювались спеціальні укріплені пункти (стано -вища), на яких представники княгині приймали данину за визначеними розмірами — "уроками"). Тим самим вона заклала основи у створенні державного апарату. У ключових містах держави влаштовувались спеціальні опорні пункти, де зосеред-жувалась адміністративна і судова влада княгині.

Номер слайду 17

Пам’ятник княгині Ользі в Києві

Номер слайду 18

Великий Князь Київський Святослав Ігорович 964-972р.р. Князь Святослав «Іду на ви!» худ. Лео Хао

Номер слайду 19

Святослав - сміливий князь,Рюриків нащадок!Землю рідну боронив. Від вражих нападок.

Номер слайду 20

Володимир Великий. Звав тебе народ ласкавим,Називав теж «Сонцем ясним»,Бо зробив ти край великим,А свій люд – багатим, щасним.980-1115р.р.

Номер слайду 21

Завдання 1: Як ви гадаєте, яка була головна політична мета цього правителя Русі? Завдання 2: Чому було необхідно офіційно охрестити всю Русь?Робота над фільмом. Завдання 3: Хрещення Русі - це добро чи зло?Метод – прес: Я вважаю, що це добро (зло) тому що: по-перше…по-друге:…по-третє:.. Таким чином, я вважаю, що хрещення Русі…

Номер слайду 22

Історична задача:

Номер слайду 23

Русь хрестили у 988. Як давно сталася ця подія?

Номер слайду 24

Ці князі залишили яскравий слід в нашій історії, як писали візантійці «Народ не славний, народ, про який до сих пір ніхто не згадував, народ, який ми ставили на рівні з невільниками, - а таке добув собі ім’я, такий став славний. Ганебний і бідний – дійшов до такого значення і багатства». Про все це ми дізналися з вами завдяки легендам, переказам та літописним свідченням минулого.

Номер слайду 25

Перевірте свої знання:1. Про яку державу йшлося на уроці?2. Хто очолював цю державу? 3. Яких князів ви знаєте?4. Поставте картки з іменами князів у хронологічній послідовності їх перебування при владі.

Номер слайду 26

Перевірте свої знання:5. Хто започаткував династію Рюриковичів?6. Хто з київських князів відзначався найбільшою войовничистю?7. Що ви знаєте про діяльність Володимира Великого?

Номер слайду 27

Домашнє завдання: 1. § 14 с. 105-111 2. Складіть кросворд на 7 слів за темою уроку

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
27 липня 2018
Переглядів
2114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку