Презентація "Питна вода й здоров'я. Небезпека купання в забруднених водоймах"

Про матеріал
Презентація "Питна вода й здоров'я. Небезпека купання в забруднених водоймах" є доповненням до уроку з основ здоров'я у 8 класі за аналогічною темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Забруднення навколишнього середовища і здоров’я. Питна вода й здоров’я. Небезпека купання в забруднених водоймах.

Номер слайду 2

Екологічна безпека Екологічна безпека – це стан захищеності природного середовища й життєво важливих інтересів людини від негативного впливу господарської діяльності, надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, їх наслідків.

Номер слайду 3

Екологічні інтереси суспільства. Зацікавленість у покращенні еколо-гічних умов в міс-цях проживання та їхнім впливом на здоров’я людини. Зацікавленість у забезпеченні стійкого функці-онування екоси-стем. Зацікавленість у збереженні всьо-го різноманіття тваринного та рослинного світу. Зацікавленість у запобіганні не-сприятливим змі-нам клімату та іншими негатив-ними наслідками господарської діяльності.

Номер слайду 4

Джерела забруднення навколишнього середовища. Транспорт Теплоелектростанції Виробництво міндобрив, цементу Викиди промислових підприємств Витоки з каналізацій. Сміттєзвалища

Номер слайду 5

Народна мудрість. Де є вода, там є життя. Багато мене — пропав би світ, Мало мене — пропав би світ. Донизу летить краплею, А доверху — невидимкою. У спекотний день найбажанішою буває.

Номер слайду 6

Водні ресурси нашої планети Вода — диво природи. Її завжди вважали джерелом усього живого. Вода настільки міцно увійшла в наше життя, що ми не уявляємо без неї свого існування. Цю речовину справедливо називають колискою життя. Адже перші живі істоти, які з’явилися на нашій планеті мільйони років тому, жили у воді. Недаремно великий енциклопедист, учений і художник Леонардо да Вінчі назвав її «соком життя». Чиста питна вода – запорука життя і здоров’я людини. Ресурси питної води є безцінним скарбом будь-якої країни.

Номер слайду 7

Джерела забруднення води. Сміттєзвалища

Номер слайду 8

Насторожує... Економічний розвиток та зростання чисельності населення на планеті призводять до того, що все більше води стає потрібно для задоволення зростаючих потреб. Згідно з даними ЮНЕСКО на сьогодні у світі понад 1,5 млрд. людей живуть в умовах постійного гострого дефіциту питної води. За прогнозами фахівців, до 2050 року біля 7 млрд. чоловік відчуватимуть нестачу якісної прісної води.

Номер слайду 9

Насторожує... У країнах, що розвиваються, кожен третій житель вже сьогодні страждає від нестачі питної води й відсутності належних санітарних умов, без яких неможливе нормальне життя. У цих країнах приблизно 80% усіх хвороб та одна третина смертних випадків викликані споживанням забрудненої питної води. На жаль, Україна серед країн Європи є однією з найменш забезпечених водними ресурсами. Проблема питного водопостачання в Україні, як і в інших країнах світу, існує не ізольовано, а в численних взаємозв’язках з народногосподарськими, водогосподарськими та екологічними проблемами. Її розв’язанню сприяють Водний і Земельний кодекси України, державні стандарти та галузеві нормативні документи, що регулюють утримання джерел питного водопостачання і забезпечення належної якості питної води.

Номер слайду 10

Насторожує... Централізованим водопостачанням забезпечено лише 25,2 % населених пунктів. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України, з яких за офіційними даними 1,8 млн. колодязів забруднені. У зв’язку з цим проблема забезпечення населення доброякісною питною водою є актуальною, і її вирішення вбачають у створенні моніторингу гідросфери, особливо підземних та поверхневих джерел водопостачання.

Номер слайду 11

Методи очистки питної води: Механічні методи. Фізичні методи. Біологічні методи. Хімічні методи. Використання грубих та тонких фільтрів Кип’ятіння води або опромі-нення ультра-фіолетом. Хлорування або озону-вання, спец-препарати. Використання мікроорганізмів Природна вода, забруднена побутовими стоками, непри-датна для водопостачання населення. Вона має пройти очистку і лише тоді споживатися населенням.

Номер слайду 12

Класифікація води: Колодязьна вода. Артезіанська вода. Джерельна вода. Колодязями корис-туються тільки в сільській місцевості. Колодязі живляться стоковими водами і можуть забезпечити водопостачання до 100-150 л/год. Вони дуже чутливі з точки зору забруднень: усе, що потрапляє в ґрунт — нітрати, нітрити, пестициди й важкі метали, — може опи-нитися в колодязній воді з першого водо-носного горизонту. Напорні підземні води, розташовані у водоносних шарах між водонепроник-ними шарами. Розкриті свердлови-нами, вони піднімаю-ться вище водотрив-кої покрівлі, іноді фонтанують. Зазвичай залягають на глибині від 100 до 1000 метрів. Джерельна вода береться в тому самому місці, звідки вона надходить із-під землі. Така вода може бути прісною і мінералізованою. У першому випадку говорять про стру-мок, або джерело, а в другому — про джерело мінераль-них вод.

Номер слайду 13

Класифікація води: Питна вода. Технічна вода. Лікувальна вода. Використовується для щоденного необмеженого і безпечного спо-живання людиною та іншими живими організмами, а також для приго-тування їжі. Використовується у промисловості (крім приготу-вання продуктів та страв) та в побуті для поливу городів, миття, прання. Використовуються природні води, що містять значну кількість мінераль-них солей, гази або деякі інші мікроелементи.

Номер слайду 14

Цікаво знати...

Номер слайду 15

Вода — провідник енергії, думки, почуттів. Без води людина може прожити до 7 днів. Кров, лімфа, міжклітинна, внутрішньоклітинна рідина, сльоза, слина, піт, шлунковий сік, сік підшлункової залози, жовч, сеча, кишкові виділення і виділення з статевих або дихальних шляхів – це все вода з розчиненими в ній речовинами. Вода допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є всього дві склянки. Вода і наше здоров’я

Номер слайду 16

Чим більше концентрація води в будь-якій біологічній рідині, тим вище швидкість взаємодій молекул: швидше доставляються поживні речовини клітин, швидше поповнюються енергетичні запаси, швидше виводяться побічні продукти біохімічних реакцій, швидше проходять процеси оновлення та відновлення. За допомогою води відбувається проникнення клітин імунної системи в найдальші «куточки» організму. Зменшення кількості води у складі будь-якої біологічної рідини приводить до її згущення і порушення метаболізму. Її дефіцит призводить до зневоднення, що загрожує погіршенням загального самопочуття, швидку стомлюваність, а в екстремальних випадках і до летального результату. Вода і наше здоров’я

Номер слайду 17

Регулювання температури тіла. Зволоження повітря, що надходить в організм. Доставка поживних речовин і кисню до всіх клітин організму. Захист і буферизація життєво важливих органів. Перетворення їжі в енергію. Засвоєння поживних речовин органами. Виведення відходів процесів життєдіяльності. Зменшення кiлькості бактерiй у кишкiвнику. Значення води в людському організмі

Номер слайду 18

Небезпека купання в забруднених водоймах. Дерматити. Купатися треба лише там, де є дозволи. Не купатися у водоймі зі стоячою водою, краще, щоб це була річка з течією. Не ковтати води при купанні. Не купатися, якщо на тілі є відкриті рани. Обов’язково після купання та відвідування пляжу прийняти душ. Через забруднену воду може передаватись ентеровірусна інфекція, гельмінтні захворювання, бувають випадки гепатиту А, шкірні захворювання.

Номер слайду 19

Діти та дорослі, бережіть своє життя!Будьте обережні на воді! rrrrr

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Голощак Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Карчевська Світлана Тарасівна
    Щиро дякую за презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гнатченко Тетяна Олександрівна
    Дякую,Любов Олександрівно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Новицька Вікторія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
11405
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку