Презентація «Південна Америка. Загальні відомості. Особливості географічного положення. Дослідження та освоєння материка.»

Про матеріал
Презентацію створено до уроку з теми:Південна Америка. Загальні відомості. Особливості географічного положення. Дослідження та освоєння материка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Південна Америка

Номер слайду 2

Південна Америка. Загальні відомості. Особливості географічного положення. Дослідження та освоєння материка.

Номер слайду 3

Завдання уроку:- виявити особливості ФГП Південної Америки;- вивчити географічні об’єкти берегової лінії континенту;- ознайомитися із історією дослідження та освоєння материка;

Номер слайду 4

Завдання групам1група: За допомогою атласу (фізична карта світу) прокладіть маршрут від України до Південної Америки. Визначте крайні точки материка.2 група: Визначте площу материка, його розташування відносно екватора, нульового меридіана, ліній тропіків. 3 група: Визначте розташування материка Південна Америка відносно океанів. Назвіть морські течії, що омивають материк та найближчі материки. З’ясуйте, які географічні об’єкти розділяють ці материки? 4 група: Визначте за допомогою градусної сітки найбільшу протяжність материка Південна Америка із заходу на схід. Та з півночі на південь.

Номер слайду 5

Підказка. Крайня північна точка мис Гальїнас 12 пн.ш., 72 зх.д. Крайня південна точка мис Фроуерд 54 пд.ш., 72 зх.д. Крайня західна точка материка мис Паріньяс 4 пд.ш., 81 зх.д. Крайня східна точка мис Кабу-Бранку 7 пд.ш., 35 зх.д.

Номер слайду 6

Підказка. Площа материка — 17,8 млн км2 Знаходиться у північній та південній півкулях відносно екватора та західній відносно нульового меридіану. Південний тропік перетинає материк майже посередині.

Номер слайду 7

Підказка. Омивається водами Атлантичного та Тихого океанів. Морські течії холодні – Перуанська, Фолклендська, теплі – Бразильська, Гвіанська. Найближчі материки Північна Америка та Антарктида, від Антарктиди його відокремлює протока Дрейка. Південна Америка разом з материком Північна Америка утворюють одну частину світу – Америку. Межа між материками проходить по Панамському каналу.

Номер слайду 8

Підказка. Протяжність материка   з півночі на південь становить 7326 км. Протяжність материка  із заходу на схід становить 4900 км.

Номер слайду 9

«Географічний практикум»Завдання: визначити географічні об’єкти та позначити їх на контурній карті.1. Панамський канал2. Карибське море3. Малі Антильські острови4. Затока Ла-Плата5. Фолклендські острови6. Острів Вогняна Земля7. Протока Дрейка8. Магелланова протока9. Острови Галапагос.

Номер слайду 10

Чи знаєте ви, що…Протока Дрейка названа на честь англійського мореплавця-пірата Ф. Дрейка, який в 1578 році в результаті шторму опинився в цій протоці. Протока з'явилося на картах після відкриття Антарктиди, коли було доведено, що Вогняна земля не є виступом материка.

Номер слайду 11

У 1520 р. Фернан Магеллан, перетинаючи протоку, згодом названу його ім'ям, побачив на березі вогні. Мореплавець назвав цю землю Тьєра-дель-Фуего - "Земля вогню". Земля кінця світу. Так називають ще острів Вогняна Земля. Його головне місто Ушуайя - найпівденніше місто світу і ворота в Антарктиду

Номер слайду 12

. Досягнувши Антильських островів, Колумб був упевнений, що вони розташовані біля берегів Індії, тому назва походить від грецького слова anti - "навпроти", "перед" і іспанського islas - "острови", "острови, протилежні (Азії)".

Номер слайду 13

Відкривши Галапагоські острови, іспанці побачили на них багато величезних черепах (з іспанського galapago - "черепаха").

Номер слайду 14

Голландський мореплавець В. Схаутен, назвав відкритий ним південний мис острівної частини материка по найменуванню свого рідного міста – Горн.

Номер слайду 15

Історія відкриття материка. Христофор Колумб1492рік

Номер слайду 16

Амеріго Веспуччі

Номер слайду 17

Дослідження материка. Е. Бонплан О. Гумбольдт Вчені зібрали величезні ботанічні та зоологічні колекції - одних рослин близько 4 000 видів, у тому числі 1 800 нових для науки. Було доведено з'єднання систем Амазонки і Оріноко, визначено напрямок деяких гірських ланцюгів і відкриті новінанесено на карту морську течію вздовж західних берегів Америки, названу "Гумбольдтовою". Не були залишені без уваги і етнографія, історія, мови, політичний стан відвіданих країн

Номер слайду 18

Подорож Гумбольдта та Бонплана справедливо називають другим - науковим - відкриттям Америки.

Номер слайду 19

Чарльз Дарвінпід час своєї подорожі до Південної Америки Дарвін зібрав велику колекцію ссавців, птахів (80 видів) і плазунів (зокрема 9 видів змій). Провів значні спостереження за рибою-їжаком  і визначив, що ця маленька рибка, коли потрапляє до шлунку акули, може проїсти його стінки та навіть бік хижої тварини, при цьому вбиваючи її. 

Номер слайду 20

Дарвін виконав низку цікавих для науки спостережень за вогнеземельцями, описав їхню зовнішність, поведінку та історію. Дослідив Бразилію,Уругвай, острів Вогняна Земля,Аргентину, Чилі, Фолклендські острови.

Номер слайду 21

«Так – ні»Європейці потрапили на материк після подорожей Ф. Магеллана. Освоєння материка супроводжувалося загарбницькими війнами. Південна та Північна Америки входять до складу однієї частини світу. Перші наукові дослідження континенту вчені-натуралісти А. Гумбольдт і Ч. Дарвін здійснили тільки в ХХІ ст. Найбільша затока континенту Ла-Плата. Південна Америка лежить у всіх чотирьох півкулях. Протока Дрейка відділяє Південну Америку від Антарктиди. Межа між материками проходить по Панамському каналу. Крайня північна точка материка мис Кабу-Бранку. Галапагоські Острови в перекладі означають КРОКОДИЛ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
1616
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку