Презентація "Плодово-ягідні рослини Житомирщини"

Про матеріал
Презентація містить фото та інформаційні матеріали про плодово-ягідні рослини Полісся. Учні можуть узагальнити та систематизувати знання про життєві форми рослин, родини Покритонасінних, біологічне значення та застосування різних частин рослин у фітотерапії. Екологічна мета презентації - дбайливе ставлення до природи, охорона рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плодово-ягідні рослини Житомирщини Презентація вчителя біології Красносільської гімназії Верещак Олени В’ячеславівни

Номер слайду 2

Які види плодово-ягідних рослин найбільше поширені в нашій місцевості? Якими представлені життєвими формами? Які мають лікувальні властивості? Яка їх харчова цінність?

Номер слайду 3

Шовковиця Шовковиця – дерево родини Тутових. Плоди містять цукор, органічні кислоти, значну кількість калію, заліза, барвників та пектинових речовин. Плоди мають жовчогінну, сечогінну, потогінну, протизапальну дію. Використовується біла і чорна шовковиця у свіжому та переробленому вигляді.

Номер слайду 4

Обліпиха Обліпиха – кущ або дерево родини Лохинових. Плоди обліпихи містять каротиноїди, органічні кислоти, цукри, вітамін С, фолієву кислоту і жирні олії. Обліпихова олія зменшує і припиняє біль та запальні процеси, прискорює регенерацію тканин, сприяє швидкому заживанню ран і має полівітамінну дію. Сиропи і олію обліпихи вживають при авітамінозах, виразковій хворобі шлунка та стравоходу. Зовнішньо настій використовують для лікування шкірних захворювань та в косметології. Увага! Обліпиха в лісосмугах накопичує багато токсинів через близькість автошляхів.

Номер слайду 5

Вишня Вишня – дерево родини Розоцвіті. Вишня — цінна лікарська рослина. В ядрах її кісточок міститься 17—35 % жирної олії, яка з успіхом використовується як ліки проти склерозу. Проте в них є у невеликій кількості глікозид амігдалін, який розщеплюється у шлунку на цілий ряд речовин, зокрема і синильну кислоту. Кісточкова олія — цінна сировина для харчової, кондитерської, фармацевтичної, хімічної та деяких інших галузей, промисловості, вона також використовується для виготовлення ін'єкційних розчинів і медикаментів, косметичних кремів.

Номер слайду 6

Глід Кущ або дерево родини Розоцвіті. Плоди містять вітамін С, каротин, органічні кислоти, ефірне масло, барвники та дубильні речовини. Плоди глоду покращують роботу серцевого м’яза, розширюють судини серця і головного мозку, знижують артеріальний тиск, мають антисклеротичну дію. З плодів глоду готують різноманітні напої, кисіль, варення, джем, пюре.

Номер слайду 7

Кизил Кизил – кущ або дерево родини Кизилових. Плоди кизилу містять цукор, органічні кислоти, барвники, пектин, вітамін С, ефірне масло, фітонциди, калій і залізо. Напої із плодів рекомендовані при шлунково – кишкових кровотечах, захворюваннях ротової порожнини. Із зрілих плодів готують соки, сиропи, джеми, повидло, желе. Кизил також можна сушити та маринувати.

Номер слайду 8

Суниця лісова Суниця – багаторічна трав’яниста рослина родини Розоцвіті. Археологічні дані свідчать, що суниці входили до меню людиноподібних мавп. Були популярні у слов'ян як харчовий і лікувальний засіб. Ця лісова трава містить такі вітаміни як С, В1, В2, К, а також цукор, органічні кислоти, залізо. Листки використовують як замінник чаю, що дуже добре допомагає від застуди, а також виводить пісок та каміння з нирок. Рослина лікує безсоння. Увага! Через скорочення площ лісів, зникають галявини з суницями.

Номер слайду 9

Чорна смородина Смородина – кущ родини Агрусових. Оскільки вона містить вітаміни С, Р, Е, К, групи В, цукор, органічні кислоти, клітковину, її часто використовували наші предки від застуди. Застосовується для поліпшення апетиту, при застудах та запаленнях, а також при ревматизмі. Плоди і листя смородини мають потогінну, сечогінну, протизапальну дію, зміцнюють стінки судин. Рекомендовані при залізодефіцитній анемії, набряках, ревматизмі, атеросклерозі.

Номер слайду 10

Ожина Ожина – ліана або напівкущ родини Розоцвіті. Ягоди містять вуглеводи, пектинові, дубильні речовини, барвники, органічні кислоти, вітаміни С, Р, К, Е, групи В, каротин, калій, мідь, марганець. Плоди мають потогінну, сечогінну, жарознижуючу, капілярозміцнюючу, притизапальну і протисклеротичну дію. Плоди та листя ожини рекомендовані при атеросклерозі, гіпертонії, ангіні, стоматиті, безсонні. Ягоди ожини використовують у свіжому вигляді, з них готують варення, джем, желе та різноманітні соуси і напої.

Номер слайду 11

Калина Калина – кущ з родини Жимолостевих. Ця рослина є одним із символів України. Вона оспівана у багатьох піснях, про неї складена велика кількість легенд. Зрілі плоди містять цукор, дубильні речовини, вітамін С, рутин, каротин, органічні кислоти, пектинові речовини. Ягоди знижують артеріальний тиск, зупиняють кровотечі, лікують кашель. Мають притизапальну, сечогінну, загальнозміцнюючу дію. Рекомендовані в лікувальному харчуванні. З ягід калини готують компот, желе, варення, сироп.

Номер слайду 12

Шипшина Шипшина – кущ родини Розоцвіті. Плоди містять ефірне масло, барвники, дубильні та пектинові речовини. Палеоботаніки встановили, що близько 40 млн. років тому шипшина росла на нашій планеті. Цю рослину з лікарською метою люди почали використовувати близько 5 тис. років тому. З усіх рослин кущ містить найбільше вітамінів: С, Р, К, Е, В2, солі калію, магнію, заліза, фосфору, а також цукор та органічні кислоти. Використовується при хворобах печінки, серця, виводить каміння з нирок. З плодів варять варення, джем, пюре, повидло, безалкогольні напої.

Номер слайду 13

Горобина Горобина – дерево родини Розоцвіті. У свіжих плодах горобини багато цінних для людського організму речовин: вітаміни Р і С, каротин, органічні кислоти (лимонна і яблучна), спирт сорбіт та відповідний йому цукор сорбоза. Вітаміну С так само багато й у листі. З давніх-давен горобину використовують у народній медицині. Сік із свіжих ягід, а також сухі плоди вживають при дизентерії, відваром полощуть рот при цинзі. Водні відвари вживають як сечогінний та кровоспинний засіб.

Номер слайду 14

Бузина чорна Бузина – кущ або дерево родини Жимолостевих. Гіппократ рекомендував цю рослину як сечогінний засіб, а також від набряків. У середні віки бузину вважали священним деревом. Вірили, що її плоди дарують довголіття. Квіти насичені вітаміном С. Суцвіття визнано лікарською сировиною у 22 країнах світу. Настій з цієї рослини застосовують при застудах, а також при хворобах печінки; відвар плодів — для фарбування шовкових тканин в оливковий колір. Також гілки куща кладуть у селах в сіно, щоб його не трубили миші. Увага! Надзвичайно токсичними є плоди близького виду – бузини червоної. В жодному разі не вживати в їжу.

Номер слайду 15

Малина звичайна Малина – кущ родини Розоцвіті. Ще давні греки та римляни використовували цей кущ як лікувальний засіб при укусах гадюк. Плоди багаті на вітаміни С, А, В, а також містять безліч кислот (фолієву, нікотинову), клітковину, пектин, залізо, цинк, марганець, залізо, пурини. Їх вживають свіжими, з них готують варення, желе, мармелад, соки. Молоді листки служать замінником чаю, який, так як і варення, добре допомагає від застуди, кашлю. Проте плоди малини протипоказані хворим на подагру, нефрит, сечокам’яну хворобу.

Номер слайду 16

Яблуня лісова Яблуня – дерево родини Розоцвіті. Встановлено, що систематичне вживання в їжу яблук значно зменшує втому, підвищує працездатність і активізує захисні сили організму. В чому ж справа? Виявляється, у позитивній дії універсальних вітамінів С і Р, на які багаті яблука. Вітамін Р позитивно впливає на кровоносні судини, підтримуючи їх еластичність. Звідси і вислів: «Людині стільки років, скільки років її судинам». До речі, добова потреба людини у вітаміні Р від 50 до 100 мг, тобто два-три яблука.

Номер слайду 17

Висновки У нашій місцевості зростає понад 400 видів плодово-ягідних рослин різних життєвих форм: дерев, кущів, кущиків, ліан, трав’янистих рослин З них близько 300 видів є лікарськими і понад 100 видів містять токсичні речовини, небезпечні для життя Знання цих рослин гарантує ефективність застосування з лікувальною метою і захист від отруєнь Всі рослини в природі мають свою доцільність, а переважна більшість з них є джерелом цінної сировини для харчової промисловості Охорона і дбайливе ставлення до природи – обов’язок кожної людини

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Презентації
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку