Презентація по методичній роботі з клоуз-тестами на уроках зарубіжної літератури

Про матеріал

Слайди ,що допоможуть у роботі з клоуз- тестами--вчителю та учням. Такий прийом роботи можна використовувати, як під час вивчення нового матеріалу ,так і на етапі закріплення того, що опанували.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методика «Клоуз-тест»Презентація по методиці викладання зарубіжної літератури. Саєнко Марина Сергіївна (вища категорія , старший вчитель, Просянська ЗОШ) 2017р.

Номер слайду 2

Клоуз-тест або клоуз-текст (від англ. close-test) – це текст із пропусками. Цей прийом розробив американський вчений Ст. Тейлор на курсах викладання англійської мови як іноземної. Подібні завдання можна часто зустріти в підручниках з іноземної мови: текст із пропусками, які треба заповнити після аудіювання.

Номер слайду 3

У вивченні зарубіжної літератури клоуз-тексти можуть використовуватися:на уроках з розвитку мовлення, під час перевірки знання змістової частини художнього твору,для розвитку пам’яті, логічного та критичного мислення.

Номер слайду 4

Клоуз-тест – це вид роботи, при якому дитині необхідно дописати вже наявний текст. Пропуски ставляться в місцях, де можлива варіативність. Вправа знімає страх школяра перед написанням твору, тому що йому не потрібно створювати цілий текст, а лише придумати фрагменти.style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 5

Методика «Клоуз-тест» Важливо звернути увагу на те, що в кожній вправі необхідно заповнювати пропуски не просто словами, а засобами художньої зображальності або виразності (епітетами, метафорами, порівняннями, уособленнями і так далі). Перед роботою вчитель коротко розповідає учням про зміст тексту, щоб дати фонові знання – семантичне поле для роботи. Оригінальний (початковий) текст учням не пред'являється. Важливо не вгадати, що сказав автор, а придумати своє

Номер слайду 6

Робота з текстом клоуз -тесту. Мета: закріпити отримані знання, сформувати уміння публічного представлення продукту своєї діяльності . Вчитель пропонує їм розповісти про результати свого дослідження. Учні представляють результати своєї роботи, відповідають на запитання вчителя та однокласників. Пропонується розповісти про результати свого дослідження з опорою на записи в зошиті. В результаті роботи формуються навички відображення навчального матеріалу; виділення істотного; відновлення змісту тексту; формування знань. Завдання: Пошук та виділення необхідної інформації. Визначення основної та другорядної інформації. Вибір підстави для пошуку пропущених слів. Висунення гіпотез та їх доказ

Номер слайду 7

Рей Бредбері. Оповідання «Посмішка». Потім відчув щось: ___________________________ світло. Високо в небі плив місяць, і ____________________________ світла повз по тілу Тома. Тільки тепер його рука послабила хватку. Тихо, ____________, __________________________________, Тому підняв її. Він зачекав, ____________________- зітхнув, потім, весь в очікуванні, розтиснув пальці і розгладив клаптик ___________ полотна. Світ спав, ___________________________________. А на його долоні лежала Усмішка. Він дивився на неї в _________________світлі, яке падало з __________________ неба. І _______________ повторював про себе, знову і знову: "Усмішка, _______________ усмішка..."Через годину він усе ще бачив її, навіть після того як обережно склав її і сховав. Він заплющив очі, і знову у темряві перед ним - Усмішка. ____________, _________________, вона була Там і тоді, коли він заснув, а світ був охоплений мовчанкою, і місяць пливла в __________________небі спочатку вгору, потім вниз, назустріч ранку.

Номер слайду 8

Віктор Гюго. Роман «Собор Паризької Богоматері»Кілька років тому, оглядаючи Собор Паризької Богоматері або, висловлюючись точніше, _____________ його автор цієї книги виявив в ___________ закутку однієї з веж наступне __________________ на стіні слово:'АМАГКН (рок, доля)Ці ______________ літери, ___________________________________________, якісь властиві ______________листа ознаки, відображені у формі і розташуванні букв, як би вказують на те, що написані вони були рукою людини _________________, і в особливості _____________________________ зміст, в них полягав, _______________вразили автора. Він питав себе, він намагався __________________, чия з_________________душа не побажала покинути цей світ без того, щоб не залишити на чолі ____________________ церкви цього стигмата злочинів або нещастя. Через ________________________після подій, які завершили цю історію, коли в склеп Монфокона прийшли за трупом повішеного два дні тому Олів'є ле Дена, якому Карл VIII дарував милість бути похованим у Сен-Лорана, в гідному суспільстві, то серед _______________________________людських кістяків знайшли два скелети, з яких один, здавалося, стискав іншого в своїх обіймах. Один скелет був жіночий, зберіг на собі ще деякі обривки ___________________ одягу і намисто на шиї з _________________________, з ______________________________, прикрашеної _______________________________________, відкритою і порожній. Ці предмети представляли мабуть таку __________________цінність, що навіть кат не спокусився на них. Інший скелет, ______________________який обіймав перший, був скелет чоловіка. Помітили, що _________________хребет його був скривлений, голова _______________ сиділа між лопаток, одна нога була _______________________. Але його шийні хребці виявилися цілими, з чого випливало, що він не був повішений. ________________________, чоловік прийшов сюди сам і тут помер. Коли його захотіли відокремити від скелета, який він обіймав, він _____________________

Номер слайду 9

Пропоновані критерії оцінювання роботи з клоуз-тестами. При виконанні клоуз-тесту предметом оцінки є вміння дитини вбудовуватися в текстову (авторську) концепцію і підбирати слова, що не суперечать:1) граматиці (вмінню працювати з найближчим від пропуску контекстом – вбудовуватися в словосполучення і речення),2) логіці (вмінню працювати з контекстом сусідніх речень),3) текстовому змісту (вмінню працювати зі змістом тексту в цілому, розумінню авторського задуму, концепції тексту). При цьому кожне з вставлених дитиною слів може показувати суперечливість / несуперечність вставки по кожній з цих трьох позицій. В результаті визначається та чи інша ступінь відповідності вставлених слів тексту.

Номер слайду 10

Бали знімаються:- якщо слово не відповідає авторській концепції - знімається 2 бали;- якщо слово лексично і логічно не відповідає змісту сусідніх пропозицій – знімається 1 бал;- якщо слово не відповідає найближчому контексту (словосполучення, речення) – знімається 1 бал;Якщо вставлене слово, але не відповідає жодному з трьох рівнів, воно оцінюється в 1 бал.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Скласти клоуз-тест , наприклад, до твору письменника зі спадщиною якого познайомились.

pptx
Додано
3 травня 2018
Переглядів
1399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку