Презентація по темі :Англія в ХVІ ст.

Про матеріал
Презентація для уроку з Всесвітньої історії у 8 класі по темі: "Англія в ХVІ ст." . План Зміни в економіці та суспільстві. Королівська Реформація. Зміцнення королівської влади. Правління Єлизавети І. Англо-шотландські відносини. Підкорення Ірландії. Боротьба проти Іспанії за панування на морі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Англія в ХVІ ст.

Номер слайду 2

Зміни в економіці та суспільстві. Королівська Реформація. Зміцнення королівської влади. Правління Єлизавети І. Англо-шотландські відносини. Підкорення Ірландії. Боротьба проти Іспанії за панування на морі. План

Номер слайду 3

Опорні поняття і дати акціонерна компанія; аграрна революція; огороджування; «криваве законодавство»; англіканська церква; Акт про супрематію; «39 статей»; пуритани; біржа; 1534 р.; 1571 р.; 1588 р.; 1603 р.

Номер слайду 4

Європа на початку XVI ст. МосковіяІспанія. Франція. Польсько- Литовська держава. Швеція. Османськаімперія. Угорщина. Португалія. Данія. Чорне море. А т л а н т и ч н и й о к е а н. Балтійське море. Середземне море Тевтонський НорвегіяІрландія. Шотландія. Священна. Римськаімперіяорден. Англія

Номер слайду 5

Європа на початку XVI ст. Англія. Чорне море. А т л а н т и ч н и й о к е а н. Середземне море. Королівство на чолі з династією Тюдорів. Переважно аграрна країна (10 % - жителі міст)Розвиток ринкових відносин відбувався значно швидше, ніж в інших країнах Європи. Опинилася на перехресті торгових шляхів. Робота з підручником (с. 93-94)1. У якій новій формі почали вести торгівлю англійські купці?2. В чому була перевага такої торгівлі?

Номер слайду 6

Сільське господарство в Англії до ХVІ ст. Землевласник(лендлорд) Земля належала дворянам-землевласникам і королю. Переважна більшість селян власної землі не мала, за користування нею сплачувала грошову ренту.

Номер слайду 7

Сільське господарство в Англії з ХVІ ст. Землевласник(лендлорд) Зростання попиту на вовну і виробництво з неї сукна перетворило вівчарство на провідне заняття. Лендлорди зганяли селян із земель, якими ті користувалися і огороджували ці площі, створюючи пасовища. Яка доля чекала селян, зігнаних із земельних наділів?Робота з підручником (с. 94-95)1. Як англійські королі почали боротьбу проти жебрацтва?2. А як би Ви вирішили дану проблему, будучи на місці короля?

Номер слайду 8

Королівська Реформація в АнгліїЗвільнити церкву від підпорядкува-ння Папі Римському. Отримати церковні землі і майно. Установити «дешеву церкву»Мета учасників Реформації

Номер слайду 9

Королівська Реформація в Англії Привід до проведення Реформації – відмова Папи Римського затвердити розлучення Генріха VІІІ з його дружиною Катериною Арагонською. Король використав це для розриву з Римом. Генріх VІІІ одружився з Анною Болейн. Папа Римський при-грозив королю відлучити його від церкви. У відпо-відь парламент прийняв Акт про супрематію (верховентсто). Робота з підручником (с. 95-96)1. Що передбачав цей документ?2. Кому перейшло майно церкви?3. Як почали називати нову церкву?

Номер слайду 10

Правління Марії Тюдор (1553-1558 рр.) Дочка Генріха VІІІ від першого шлюбу. Вона дотримувалася католицької віри і вирішила її відновити. В цей період почали страчувати протестантів, за що королеву прозвали «кривавою». Однак повернутися до католицизму так і не вдалося. Як Ви гадаєте, чому в Англії не було відновлено католицьку церкву?

Номер слайду 11

Правління Єлизавети І(1558-1603 рр.) Друга дочка Генріха VІІІ, від шлюбу з Анною Болейн. Вона відновила англі-канську церкву. Були видані суворі закони проти католиків. У 1571 р. був прийнятий англійський «Символ віри» («39 статей»), у якому проголошувалися основні принципи англіканства. Робота з підручником (с. 98)1. Кому не сподобався такий стан в англіканській церкві?2. Що вимагали ці люди? Визнавався принцип спасіння вірою, богослужі-ння велися лише англійсь-кою мовою й за особливим служебником. Проте англіканська церк-ва багато в чому нагадувала католицьку (таїнства хреще-ння і причастя, шанування ікон, урочисті процесії, органна музика).

Номер слайду 12

Єлизавета І(1533-1603 рр.) Анну Болейн звинуватили у державній зраді, тому з дитинства Єлизавета опинилася за жахливими мурами в’язниці Тауер. Під час боротьби за владу з Марією «Кривавою» знову опинилася за гратами. Після смерті сестри посідає трон. Розумна, підступна, хитра, постійно дбала про зміцнення абсолютної монархії, вела рішучу боротьбу проти своїх противників. Єлизавета І сприяла розвиткові морської торгівлі, заохочувала створення торгових компаній, завдяки яким королівська скарбниця поповнювалася великими платежами. За Єлизавети проводилася активна зовнішня політика, що сприяло перетворенню Англії на одну з наймогутніших держав у Європі, яка запанувала на морях і океанах, перетворюючись на велику колоніальну державу.

Номер слайду 13

Підкорення Ірландії англійцями розпочалося ще у ХІІ ст. У 1541 р. Генріх VІІІ проголосив себе королем Ірландії та володарем усіх її земель. Підкорення Ірландії

Номер слайду 14

Єлизавета І продовжила політику конфіскації зе-мель ірландців і передання їх англійським колоністам. Після невдалого повста-ння 1594-1603 рр. Ірландія перетворилася на колонію Англії. Підкорення Ірландії

Номер слайду 15

Іспанія. Чорне море. А т л а н т и ч н и й о к е а н. Балтійське море. Середземне море. Англія. Боротьба проти Іспанії за панування на моріКонтрабандна торгівля з іспанськими колоніями. Піратське грабування іспанських портів і суден. Робота з підручником (с. 103)Які події на карті позначено стрілками? Пірат Френсіс Дрейк прославився й розбагатів на грабунках іспанських колоній в Америці. Його підтримувала сама королева Єлизавета І. Вона особисто відвідала його корабель, взяла участь у бенкеті, надала йому рицарське звання, а діамантом, що подарував їй Дрейк, прикрасила свою корону. Основні форми боротьби Англії проти Іспанії1588 р.

Номер слайду 16

Англо-шотландські відносини Іспанський король Філіпп ІІ і Папа Римський виношували плани органі-зувати вбивство Єлизавети І і посадити на англійський престол Марію Стюарт, королеву Шотландії і прихильницю католицької віри. Але за підтримки Єлизавети І у Шотландії відбулося повстання кальві-ністів. Марія Стюарт знайшла притулок у своєї родички – королеви Англії, де була ув’язнена на 20 р. і страчена у 1587 р.

Номер слайду 17

Англо-шотландські відносини Син Марії Стюарт, Яків VІ, пригрозив війною Англії. Після смерті Єлизавети він став королем Англії під іменем Яків І. Династію Тюдорів було змінено династією Стюартів, а Шотландія і Англія були об’єднані в одну державу. Неодружена і бездітна Єлизавета уклала з ним союз, за яким визнавала Якова VІ спадкоємцем англійського престолу.1603 р.

Номер слайду 18

Закріплення матеріалу. Дайте відповіді на питання 1-6 на с. 104.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати § 13. Виконати завдання 11 на с. 104.

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
4 січня 2023
Переглядів
1041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку