Презентація по темі: "модуль Легка атлетика. Історія розвитку легкої атлетики в Україні"

Про матеріал
Презентація по темі: "модуль Легка атлетика. Історія розвитку легкої атлетики в Україні". Легка атлетика -королева спорту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:модуль Легка атлетикаІсторія розвитку легкої атлетики в УкраїніПідготувала Вчитель фізичної культури. Ліцею №22 Бакун Н. М.

Номер слайду 2

ЛЕГКА АТЛЕТИКА - «КОРОЛЕВА СПОРТУ» Легка атлетика є одним з найстародавніших видів спорту. Атлетика налічує 2800 років. Легка атлетика, як повноцінний вид спорту, відрізняється своєю багатогранністю і можливістю розвинути не одну частину тіла, а всі разом. І ноги, і руки, і спина, плечі, прес, - саме завдяки легкій атлетиці ми маємо можливість розвивати всі ділянки тіла і робити їх здоровими і красивими. Можливо тому, легку атлетику називають «королевою спорту».

Номер слайду 3

  ЛЕГКА АТЛЕТИКА УКРАЇНИПерші згадки про легкоатлетичні змагання в Україні припадають на другу половину XIX ст. Як стверджують історики, “...у Миколаєві 21травня 1858 р. відбулися змагання з бігу, влаштовані військово-морськими офіцерами для матросів і солдатів”. Тодішньому часові була притаманна безсистемність занять легкою атлетикою, змагання і гуртки підтримувалися за рахунок меценатства. Вперше в Україні легкою атлетикою почали  займатися в Одесі (1893) Дещо пізніше виникають легкоатлетичні гуртки в Катеринославі (1905), Києві та Харкові (1910). У 1913 вперше проводиться міжміський матч Москва-Київ, в якому перемогу здобули москвичі

Номер слайду 4

10-18 серпня 1921 в Харкові була проведена перша Всеукраїнська олімпіада, яка включала змагання з легкої атлетики. У змаганнях брали участь легкоатлети з Києва, Житомира, Чернігова та інших міст України. Загальна кількість учасників змагань ледь перевищила 100. В основному це були представники великих міст України, жінки участі у змаганнях тоді ще не брали. Відтоді відкрито літопис рекордів з легкої атлетики України (тоді УРСР). Незважаючи на всі недоліки тієї олімпіади (наприклад, деякі спортсмени, не маючи спортивного взуття, виступали босоніж), саме ці змагання, по суті, започаткували легкоатлетичний спорт в Україні.

Номер слайду 5

Передвоєнні роки відмічені масовим розвитком легкоатлетичного спорту, проведенням численних змагань. Так, у 1935 відбулася перша спартакіада вишів, у 1936 – перша колгоспна спартакіада. У спортивній практиці 1937–1941 для багатьох провідних спортсменів було значно збільшено обсяг силових вправ, кількість занять досягла 5–6 разів на тиждень, іноді вони проводились щоденно і двічі на день. Тренування стало цілорічним. Передвоєнні роки характеризуються широким творчим пошуком тренерами, спортсменами, ученими, медиками шляхів подальшого удосконалення системи тренування.

Номер слайду 6

Минає небагато часу і вже невпізнанною стає спортивна Україна: незважаючи на тяжкі наслідки війни, розгортається інтенсивне будівництво широкої мережі спортивних споруд, фізична культура і спорт міцно входять у повсякденне життя громадян. У 1952 українські легкоатлети вперше взяли участь в XV Олімпійських іграх у Гельсінкі. XVII Олімпійські ігри ознаменувалися появою нових чемпіонів серед легкоатлетів України. І одним з перших став скороход Володимир Голубничий . Він завоював блискучу перемогу на дистанції 20 км. Однак через чотири роки, в Олімпійському Токіо, В. Голубничий посів лише третє місце. Через чотири роки скороход із Сум знову здивував усіх – виграв золоту медаль на ХІХ Олімпіаді в Мехіко. На XVII Олімпійських іграх перемогу Людмили Лисенко в бігу на 800 метрів вважали закономірністю: дніпропетровська спортсменка була світовою рекордсменкою в цьому виді.

Номер слайду 7

Найбільше видатних досягнень на рахунку Валерія Борзова, який на Іграх 1972 і 1976 років завоював 5 медалей (2 золоті, 1 срібну, 2 бронзові). В. Борзов - єдиний поки що зі спринтерів Європи, який став призером двох олімпіад і виборов 2 золоті медалі на одній з них. Валерій Борзов Першим з європейців Валерій Борзов завоював на одній Олімпіаді 2 золоті медалі за перемогу в бігу на 100 і 200 метрів, а також срібну нагороду в естафеті 4×100 метрів. Спортивним бійцем найвищого класу показав себе на цій Олімпіаді і десятиборець з Одеси Микола Авілов, який виграв золоту медаль зі світовим рекордом (8454 очки). З першої ж спроби став Олімпійським чемпіоном киянин Анатолій Бондарчук, більш як на 2 м перевищивши попередній олімпійський рекорд (75 м 50 см) з метання молота.

Номер слайду 8

Справжньою легендою українського легкоатлетичного спорту є Сергій Бубка. Цей надзвичайно талановитий спортсмен з 1983 по 1997 шість разів здобував звання чемпіона світу. С. Бубка є переможцем Кубків світу та Європи (1985), чемпіоном Європи (1986). У 1988 він став чемпіоном XXIV Олімпійських ігор у Сеулі. Він встановив 35 світових рекордів і тричі визнавався кращим спортсменом світу. Унікальними є досягнення Сергія Бубки у стрибках із жердиною: 35 рекордів світу, 6 перемог на чемпіонатах світу, олімпійське золото. Сергі́й Наза́рович Бу́бка- виховання і спорту, Герой Українивидатний український легкоатлет . Чемпіон Європи та світу, 35-разовий світовий рекордсмен, олімпійський чемпіон. Заслужений майстер спорту, доктор наук з фізичного Занесений до Книги рекордів Гіннеса за найбільшу кількість світових досягнень у легкоатлетичному спорті.23 червня 2005 став президентом Національного олімпійського комітету (НОК) України.

Номер слайду 9

Усього українські легкоатлети були удостоєні 73 нагород Ігор Олімпіад, 53 - чемпіонатів світу та 81 - чемпіонатів Європи. Неперевершеними й досі залишаються рекорди світу з легкої атлетики, встановлені нашими видатними земляками: Юрієм Сєдих - з метання молота (86,74 м, 1986 p.), Сергієм Бубкою - зі стрибків із жердиною (6,14 м, 1994 p.), Інесою Кравець - зі стрибків потрійним (15,50 м, 1995 p.). Чернігівчанка Бібік Ольга  — майстер спорту України міжнародного класу, член збірної команди України з легкої атлетики. Вихованка спортивного товариства «Спартак» м. Чернігів. Найкращі результати: 60 м. — 6,94 c.; 200 м — 24,80 c.; 400 м. — 51.69 c.; 800 м. — 2,01,51 c (рекорд області серед молоді).

Номер слайду 10

ПЕРЕВАГИ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ Легка атлетика – це базовий вид спорту для всесторонньої шкільної і вузівської фізичної освіти. Окремі елементи, вправи і дисципліни легкої атлетики (біг, стрибки, махи і ін.) є невід'ємною частиною більшості сучасних видів спорту, а також підготовки спортсменів. Мало хто знає, що обидва цих легендарних спортсмена пришли у футбол з легкої атлетики. Більш того, і Блохін, і Беланов були чудовими спринтерами, що пробігали 100 м набагато швидше 11 секунд. Наприклад, кращими бомбардирами радянськоукраїнського футболу, нагородженими «Золотим м’ячем» були Олег Блохін (1975 рік) і Ігор Беланов (1986 рік).

pptx
Додано
13 травня 2020
Переглядів
21565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку