Зміна розподілу електронної густини між ядрами атомів залежно від типу хімічного зв’язку в сполуках
Номер слайду 5
Залежність типу зв'язку від різниці електронегативностей елементів: а — ковалентний неполярний; б — ковалентний полярний; в — йонний.
Номер слайду 6
Електронегативність і тип хімічного зв'язку
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Обмінний механізм утворення ковалентного зв'язку
Номер слайду 9
Донорно-акцепторний механізм утворення ковалентного зв'язку
Номер слайду 10
Утворення водневого зв’язку на прикладі молекул води
Номер слайду 11
Утворення водневого зв’язку на прикладі молекул води
Номер слайду 12
Водневий зв’язок має частково електростатичний характер, а частково — донорно-акцепторний
Номер слайду 13
Якщо в молекулі речовини є групи -ОН або -NH2, то з великою ймовірністю такі молекули утворюють водневі зв’язки. Так, молекули спиртів та карбонових кислот, у яких наявна група -ОН, утворюють водневі зв’язки між собою, а також із молекулами води
Номер слайду 14
Водневі зв'язки можуть утворюватися як між молекулами однієї речовини, так і між молекулами різних речовин:саліцилова кислота (а), білок (б), нуклеїнова кислота (в)
Номер слайду 15
Вплив водневого зв'язку на властивості речовин Водневий зв’язок: • є міжмолекулярним і значно посилює притягання молекул; • зумовлює підвищення температури кипіння; • зумовлює підвищення розчинності речовин у воді
Номер слайду 16
Кристалічні ґратки твердої води: кожна молекула утворює по чотири водневі зв'язки із сусідніми молекулами
Номер слайду 17
Температури кипіння речовин із приблизно однаковою молярною масою
Номер слайду 18
У рідкій воді молекули води розташовані невпорядковано та близько одна до одної; у льоду молекули розташовані впорядковано й на більшій відстані, тому лід легший за воду (а). Під час замерзання вода розширюється, внаслідок чого закрита скляна пляшка з водою в морозилці тріскається (б)
Номер слайду 19
Комахи ходять по воді завдяки її поверхневому натягу, що зумовлений міцними водневими зв'язками між молекулами води
Номер слайду 20
Проаналізуйте діаграми та схарактери-зуйте вплив водневих зв'язків на фізичні властивості речовин