Презентація " Побудова перерізів многогранників (ознайомлення)"

Про матеріал

В анімованій презентації на тему "Побудова перерізів многогранників" розглянуто метод "сліду" на прикладі перерізу куба. Також, представлені завдання з розвязками на закріплення різного рівня складності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

стереометрія Тема: Побудова перерізів многогранників методом «сліду» Мащакевич Ліана Анатоліївна, м. Київ

Номер слайду 2

Січною площиною многогранника називається така площища з обох боків якої є точки даного многогранника. Перерізом многранника називається фігура, яка складається з усіх точок, які є спільними для даного многогранника та січної площини. Основнні поняття Рис.1 Рис.2

Номер слайду 3

Січна площина перетинає грані многогранника по відрізках, тому перерізом многогранника є многокутник, який лежить в січній площині. Очевидно, що кількість сторін цього многокутника не повинна перевищувати кількості граней даного многогранника. Наприклад (див.рис.3),в пґятикутній призмі (всього 7 граней) в перерізі можна одержати: трикутник, 4-кутник, 5-кутник, 6-кутник чи 7-кутник. Рис.3

Номер слайду 4

Дві площини перетинаються по прямій (ця аксіома дала назву методу: під «слідом» розуміють пряму перетину будь-якої грані многогранника та січної площини). Одержання «сліду» зводиться до одержання двох точок, які одночасно належать і грані многоранника і січній площині (поміркуйте, чому саме двом!?) Точки одержуємо як перетин двох прямих, які належать одній і тій самій площині. ПРИМІТКА. Не забудьте, що пряма та площина нескінченні у просторі фігури! Розглянемо на прикладі побудову перерізу куба площиною, яку задано трьома точками M, N та K.

Номер слайду 5

A B C D B1 C1 D1 M N K Вибираємо точки М та N, які належать одій грані та будуємо пряму MN – «слід» перерізу грані та січної площини. A1 ПРИКЛАД 1.

Номер слайду 6

A B C D B1 C1 D1 M N K A1 E Тепер, звертаємо увагу, що ребро куба В1С1 лежить в одній грані з третьою точкою перерізу К (верхньою) і в одній грані прямою MN (праворуч), яка зґявилась. Знаходимо точку перетину цих прямих – точку Е. ПРИКЛАД 1.

Номер слайду 7

A B C D B1 C1 D1 M N K A1 E Точки Е та К належать верхній грані та січній площині. Отже, пряма ЕК – «слід» їх перетину і FD1C1, F EK. F Приклад 1.

Номер слайду 8

A B C D B1 C1 D1 M N K A1 E F Далі бачимо, що ребро куба А1В1 лежить в одній грані (верхній) та слідом ЕК. Знаходимо точку перетину цих прямих – точку G. G ПРИКЛАД 1.

Номер слайду 9

A B C D B1 C1 D1 M N K A1 E F G Одержана точка G, лежить в одній грані (в передній) з точкою М і дві точки належать січній площині – отже, пряма GM – наступний «слід»! Причому, GM∩АА1=Н. H ПРИКЛАД 1.

Номер слайду 10

A B C D C1 D1 M N K A1 E F G H Залишається зґєднати відрізками всі пари точок. Які лежать в січній площині та одній з граней куба. Пґятикутник MNFKH – переріз, який ми шукали. B1 Приклад 1.

Номер слайду 11

Прклад 2. M N K Побудувати переріз чотирикутної піраміди, який задано точками M,N та K. Прослідкуйте хід побудови та опишіть його.

Номер слайду 12

ПРИКЛАД 3. Побудувати переріз чотирикутної піраміди, який задано точками M,N та K. Прослідкуйте хід побудови та опишіть його. M N K

Номер слайду 13

M N K Розглянемо більш складні приклади. Приклад 4.

Номер слайду 14

M N K Памятайте,що вершина піраміди – спільна точка для всіх бічних граней! ПРИКЛАД 5.

Номер слайду 15

K M N ПРИКЛАД 6.

Номер слайду 16

Площину перерізу можна задати: 1) трьома точками, які не лежать на одній прямій; 2) прямою та точкою, яка не лежить на ній; 3) двома прямими, які перетинаються; 4) двома параллельними прямими. Всі ці випадки можна звести до першого випадку, вибираючи на прямих зручні для нас точки.

Номер слайду 17

Висновок Даний метод побудови перерізу многогранників можна застосувати, якщо знайдеться хоча б одна пара точок, які лежать у січній площині та в одній із граней многогранника. Після цього задача циклічно алгоритмується в одержання наступної точки та наступного «сліду». ПРИМІТКА. Якщо така пара не знайдеться. То переріз будується методом паралельних проекцій. А це вже тема нового заняття!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Твердоступ Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Геометрія, Презентації
Додано
26 березня 2023
Переглядів
337
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку