Презентація "Події 1649 р. Зборівський договір."

Про матеріал
Урок - презентація "Події 1649 року. Зборівський договір" за підручником : ІСТОРІЯ УКРАЇНИ АВТОРИ: О. О.ГІСЕМ, О.О.МАРТИНЮК, рік видання 2016р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Події 1649 р. Зміна характеру повстання. Зборівський договір. УРОК № ТЕМА

Номер слайду 2

МЕТА Навчитися характеризувати Збаразько-Зборівську кампанію, її результати та наслідки; визначати за картою напрямки походів українського війська в 1649 р., територію Української козацької держави за Зборівським договором та сусідні держави; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки; удосконалювати навички роботи з текстом підручника; вміння працювати з картою, формувати повагу до історичного минулого України. Тип уроку: комбінований.

Номер слайду 3

Хід уроку Організаційна частина. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань. Історичний диктант. Козацьке повстання 1648 р. очолив… Повстання 1648 р. спалахнуло проти панування… У лютому-березні 1648 р. Б. Хмельницький уклав угоду з… Хто очолив козаків, які створили засідку полякам в урочищі Горохова Діброва… Місцем першої битви стала річка … Перша битва відбулася… Через десять днів після першої битви відбулася битва під… У другій битві польське військо очолював… 11 - 13 вересня відбулася битва під … Куди вирішили рухатися козаки на Старшинській раді у вересні 1648 р… Яке місто не вдалося взяти Хмельницькому 3 штурмами… Хто почав керувати після смерті короля Владислава ІV…

Номер слайду 4

2. Показати на історичній карті місця битв козацького війська з поляками у 1648році, вказати результати та наслідки битв.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми та мети уроку. Наприкінці грудня 1648 р. Б. Хмельницький після завершення походу в Галичину повернувся до Києва. Урочиста зустріч Б.Хмельницького на чолі козацького війська у Києві.

Номер слайду 7

план 1. ПРОГРАМА ПОБУДОВИ УКРАЇНСЬКОЇ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ. 2. ЗБАРАЗЬКО-ЗБОРІВСЬКА КАМПАНІЯ. 3. УМОВИ ЗБОРІВСЬКОГО ДОГОВОРУ 1649 р.

Номер слайду 8

1. ПРОГРАМА ПОБУДОВИ УКРАЇНСЬКОЇ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ. Одночасно з керівництвом визвольною боротьбою формувалося уявлення Б. Хмельницького про те, якою має бути майбутня Україна. На переговорах із польською владою 1649р. Б. Хмельницький оприлюднив програму побудови Української козацької держави. Робота з історичним джерелом З промови Б. Хмельницького перед польськими послами: «Правда те, що я мала й незначна людина, але Бог дав мені, що я є одновладцем і самодержцем руським. Виб'ю з лядської неволі ввесь руський народ, а що перше я воював за шкоду і кривду свою, тепер буду воювати за нашу православну віру. За кордон на війну не піду, на турків і татар шаблі не підніму, досить маю на Україні, на Поділлі й Волині, досить вигоди, достатку й пожитку в землі та князівстві своєму, по Львів, Холм і Галич. А ставши над Віслою, скажу дальшим ляхам: сидіть, мовчіть, ляхи! А будуть і за Віслою кричати, знайду я їх там напевно. Не залишиться мені нога жодного князя і шляхетки тут, на Україні; а схоче котрий з нами хліб їсти, хай буде послушний Запорозькому Війську».

Номер слайду 9

САМОСТІЙНО ПРОЧИТАТИ ДЖЕРЕЛО ТА ЗНАЙТИ В ТЕКСТІ ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ: Яка повинна стати Українська держава? Які межі повинна мати держава? Який устрій повинен діяти в державі? Хто повинен правити державою? Українська козацька держава є правонаступницею якої держави?

Номер слайду 10

ОТЖЕ Програма побудови Української козацької держави Б. Хмельницького Передбачала створення незалежної держави Військо Запорізьке на території колишньої Русі-України На чолі держави мав стояти монарх Основою устрою Української козацької держави мали стати порядки Війська Запорозького, поширені на все її населення

Номер слайду 11

2. ЗБАРАЗЬКО-ЗБОРІВСЬКА КАМПАНІЯ 1649 р. Розповідь вчителя Навесні 1649 р. поляки порушили умови Переяславського перемир’я і розпочали воєнні дії. Основним театром воєнних дій весни-літа 1649 рр. знову стали Збараж та Зборів. У лютому 1649 р. на переговорах між польськими комісарами та Б. Хмельницьким було досягнуто угоди про перемир’я. Однак уряд Речі Посполитої розробив новий план — завдати козацькій Україні удару об’єднаними силами польської та литовської армій. 20 травня 1649 р. поляки, порушивши укладений мир, переправилися через річку Горинь, вторглися до південно-східної частини Волині та дійшли до Старокостянтинова. Довідавшись про відновлення воєнних дій, Б. Хмельницький рушив свої полки на Волинь. Уже 16 червня гетьман зупинився під Пилявцями. Раптова поява гетьмана спричинила відступ поляків під захист стін Збаразького замку. Тим часом із боку Білорусії на українські землі розпочали наступ війська литовського гетьмана Януша Радзивілла. Наказний гетьман Михайло Кричевський за розпорядженням Б. Хмельницького спробував зупинити литовське військо біля міста Річиця, але зазнав поразки. Отримавши важке поранення, М. Кричевський помер, а козаки відступили. Однак завдання Хмельницького було виконано. Унаслідок величезних втрат Радзивілл відмовився від вторгнення в Україну.

Номер слайду 12

Януш Радзивілл Михайло Кричевський

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Під місто Збараж до Б.  Хмельницького прибула 30—40-тисячна кримськотатарська орда під проводом хана Ісляма ІІІ Герая. Гетьман розпочав наступ у липні, маючи у своєму розпорядженні 80—90 тис. вояків. Кількість польського досягала 28 тис. осіб. Облога Збаража й запеклі бої під його стінами тривали майже півтора місяця. Від розвідки Б.  Хмельницький та Іслям ІІІ Герай дізналися, що на допомогу обложеним рухається 35-тисячне військо короля Яна ІІ Казимира. Щоб не дати польським силам об’єднатися, було вирішено розбити коронне військо під Зборовом. Туди рушили майже 40 тис. козаків і 20 тис. кримських татар, очолюваних гетьманом і кримським ханом. Збаразько-Зборівська  кампанія 1649

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Битва під Зборовом відбулася 5 серпня 1649 р. Становище польської армії було критичним, і військо гетьмана могло здобути перемогу, проте хан Іслям ІІІ Герай не був зацікавлений у цьому. Він наполіг на припиненні Б. Хмельницьким битви, уклав із польським королем вигідну для Кримського ханства угоду й  примусив гетьмана погодитися на запропоновані королем умови. 8 СЕРПНЯ 1649 р – Зборівський договір.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зборівська битва.

Номер слайду 19

3. Умови Зборівського договору 1649 Україна в межах Київського, Брацлавського і Чернігівського воєводств під офіційною назвою Військо Запорозьке визнавалася автономією в межах Речі Посполитої Кількість реєстрового козацтва -40 тис., решта козаків мали повернутися у підданство до панів Шляхта отримала право повернутися до маєтків, відновлювалися попередні повинності селян і міщан Державні посади мають право займати лише православні шляхтичі Учасникам війни оголошувалася амністія Питання про долю унії та церковне майно мало бути винесено на найближчий сейм Євреї та єзуїти мають залишити Україну У володіння гетьмана переходив Чигирин, що ставав його резиденцією.

Номер слайду 20

Київське, Чернігівське, Брацлавське воєводства – територія Війська Запорозького за Зборівським договором

Номер слайду 21

Результати укладення Зборівського договору: Ані Україна, ані Річ Посполита не були задоволені договором Почалися антигетьманські виступи козаків, які не потрапили до реєстру Створено умови для формування української державності Обидві сторони почали підготовку до нового етапу війни

Номер слайду 22

Але у серпні 1649 року війна припинилася лише тимчасово. Поляки вважали, що вони дали козакам забагато, а козаки були переконані, що отримали мало.

Номер слайду 23

ІV. Заключна частина. Закріплення вивченого матеріалу. Давайте визначимо умови Зборівського миру.Опрацюйте, матеріал підручника с.144 та заповніть пропуски в тексті. «Під владу гетьмана переходять ______________ воєводства , державні посади на цих територіях могли займати лише ___________. Встановлювався реєстр ______тис. чол. Відновлювались права _______________ митрополії та православної шляхти. Шляхта поверталась до своїх володінь, а селяни та нереєстрові козаки, що не ввійшли до реєстру повинні були _______________» Бесіда за запитаннями Чи відповідав Зборівський договір вимогам Національно-визвольної війни? (Ні, не відповідав) Яке значення мало його укладення? (дав змогу зберегти українську державу та продовжити боротьбу за незалежність)

Номер слайду 24

Коли під Збараж прибуло військо на чолі з Хмельницьким (30.06.1649 рр.) Яким було становище поляків під час облоги Збаража (голод, закінчились запаси продовольства, відсутність питної води) Назвіть вимоги, які ставив Хмельницький перед поляками (видати Вишневецького, Остророга, Конецпольського, Лянцскороцького, Д. Чаплинського, повна капітуляція польського війська) Коли розпочалась Зборівська битва чим вона закінчилась? (5 серпня 1649 рр., поразкою поляків) Яка подія трапилась 18 серпня 1649 рр.(Уклавська Зборівський мирний договір.)

Номер слайду 25

V. Підведення підсумків уроку. Оцінювання ВЧИТЕЛЬ. Перемоги, здобуті Б. Хмельницьким під час воєнної кампанії 1648 р., засвідчили полководницький талант гетьмана. Проголошена Б. Хмельницьким програма побудови Україн- ської козацької держави була шляхом до створення незалежної Української держави в межах розселення українців. Підсумком Збаразько-Зборівської кампанії 1649 р. стало визнання польською стороною автономного статусу козацької України. Це не відповідало висунутій Б. Хмельницьким програмі побудови Української козацької держави, але створювало основу для продовження визвольної боротьби. VI. Д/З Опрацювати пар. 17 ст.114-116 Відповісти на пит. 1-7 ст.116 3. Проблемне питання. Український історик В. Липинський писав про наказного гетьмана М. Кричевського, що він своєю смертю врятував повстанське військо від катастрофи потрапити між двох вогнів. Поясніть наведену думку. 4. Прослідкуйте за картою (с. 107 підручника), якими були основні напрямки дій учасників війни в кампаніях 1648 та 1649 рр.

ppt
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
6068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку