Презентація "Подорож у фізичний світ"

Про матеріал
Презентація підготовлена в рамках проведення декади природничо -математичних наук. Розкриває різноманітність та яскравість фізичного світу навколо нас. Розрахована для здобувачів освіти 10 - 11 класів з метою популяризації фізики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож у фізичний світ

Номер слайду 2

Як виникли?Чому? Як ?Хто я?

Номер слайду 3

Хто вперше ввів термін “фізика”?Піфагор. Арістотель. Ньютон. Архімед

Номер слайду 4

Вперше видокремив фізику в науці-філософії давньогрецький філософ Арістотель. Саме він винайшов слово "physis" ("фізика"), що в перекладі означає "природа" ще в IV столітті до н. е. Арістотель (384 – 322 рр. до н. е.)

Номер слайду 5

Хто перший винайшов орнітоптер (прототипом сучасного дельтаплана)Галілей. Ньютон. Леонардо да ВінчіМікеланджело

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Назвіть усі фізичні явища, які спостерігали одночасно космонавті на МКТМіжнаро́дна космі́чна ста́нція — пілотована космічна станція на орбіті Землі, створена для наукових досліджень у космосі. Будівництво розпочалось 1998 року і тривало у співробітництві аерокосмічних агентств Росії, США, Японії, Канади, Бразилії та Євросоюзу. Маса станції становить приблизно 450 тонн. Висота орбіти: 408 км. Швидкість на орбіті: 7,66 км/с Максимальна швидкість: 28 000 км/год. Дата запуску: 20 листопада 1998 р. Як побачити МКС наживо? На веб-сайті www.n2yo.com/space-station  ви можете стежити за МКС на її послідовних орбітах навколо Землі та в режимі реального часу переглядати зображення Землі з космосу.

Номер слайду 8

Назвіть усі фізичні явища, які спостерігали одночасно космонавти.

Номер слайду 9

Зелені та рожеві полярні сяйва. Північне сяйво у Фінляндії.

Номер слайду 10

Назвіть причину(и) появи полярного сяйва. Сила тяжіння ЗемліМагнітне поле ЗемліБлискавки. Атмосфера

Номер слайду 11

Назвіть фізичне явище яке ви спостерігаєте та причини його винекненняформування хмар-острів Кальсой,Ферерські острови (Данія)

Номер слайду 12

Назвіть його причину(и)вітервипаровуванняіонізаціятискконденсаціягори

Номер слайду 13

Кругла веселка над острівом Молокай, Гаваї, США прямолінійне росповсюдження світла

Номер слайду 14

Властивості світла

Номер слайду 15

заломленнядисперсіядифракціявідображення. Прямолінійне розповсюдження. Властивості світла. Які властивості світла ви спостерігали?

Номер слайду 16

Цікаві досліди та спостереження. Повітряні кулі поєднують (темна всередині). Надувають і за допомогою лупи освітлюють променем.

Номер слайду 17

Дивна фізика бісеру. У разі діють сили, а саме _ прискорення. Бісеринки , які знаходяться зовні банки рухаються дуже швидко. Оскільки всі вони пов’язані між собою, то й бісеринки у банки отримають прискорення. Тому і підлітають вгору. Але через протидію сил - виходить свого роду петля.

Номер слайду 18

Як змусити монетку літати , використовуючи склянку, батарейки та фольгу

Номер слайду 19

Фізика на кухніЧарівне видовище, заломлення сонячного світла через келих з водою

Номер слайду 20

Вода, що швидко рухається, може утримувати об’єкти проти сили тяжіння.

Номер слайду 21

«Евріка» - «знайшов». Закон Архімеда- згідно з яким на будь – яке тіло, занурене в рідину або газ, діє виштовхуюча сила, яка дорівнює вазі витисненої даним тілом рідини(газу)

Номер слайду 22

Робот – офіціант

Номер слайду 23

Цікавинки з фізики4123 Ніщо не може горіти ще раз , якщо вже згоріло. Бульбашка кругла, так як повітря всередині неї однаково тисне на всі її частини, поверхня бульбашки рівновіддалена від її центру. Чорний колір притягує тепло, білий відбиває його. Бензин не має певної точки замерзання - він може замерзнути при будь-якій температурі від -118 С до 151 С. При замерзанні бензин не стає повністю твердим , скоріше нагадує гуму або віск .

Номер слайду 24

5 Батіг видає клацання, тому що його кінчик рухається швидше за швидкість звуку. Швидкість звуку у повітрі при t=200 С дорівнює 343 м/с. У воді 1440 м/с.867 Яйце буде плавати у воді, в яку додали цукор. Брудний сніг тане швидше, ніж чистий . Вода в рідкій формі має більшу молекулярну щільність, ніж у твердій. Тому лід плаває.

Номер слайду 25

9 Якщо стакан з водою збільшити до розміру Землі, то молекули, з яких вона складається, будуть розміром з великий апельсин.10 Швидкість світла (у вакуумі 300000 км/с) залежить від матеріалу, в якому він поширюється. Вченим вдалося сповільнити рух фотонів до 17 метрів в секунду , пропускаючи їх через злиток рубідію , охолоджений до температури , дуже близькій до абсолютного нуля (-273 за Цельсієм)

Номер слайду 26

Ми живемо в безмежному світіВід Галактик - до мікрочастин. Від зірок, що в небесній блакиті - До Землі, до людей, до машин. Шлях тернистий до вивчення світу. Прокладають людині знання, Відкривають їй нові орбіти. До природних таїн пізнання. Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
30 травня 2023
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку