Презентація "Подорож у світ намистинки"

Про матеріал

Презентація до уроку.

Презентація містить інформацію про історію виникнення бісеру та виготовлення бісерних прикрас у різних регіонах світу. А також класифікацію та зображення українських прикрас з бісеру та намиста, фотографії сучасних виробів з бісеру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож у світ намистинки

Номер слайду 2

Людина по своїй природі прагне краси. Вона з давніх-давен оздоблювала своє житло, одяг та предмети побуту. Мистецтво виготовлення виробів з бісеру сягає  глибини  віків. Виготовлення прикрас з бісеру – один із загадкових та найцікавіших видів народної творчості. Інтерес до даного виду творчості в різні часи то раптово зростав, то практично повністю зникав. Виготовлення виробів з бісеру має свою багатовікову історію й особливості розвитку. Мало кому відомо, відколи до нас прийшов бісер. Ні, не в останньому сторіччі. Йому, насправді, уже понад 40 тисяч років. Назва походить від арабського слова «бусра» (у множині «бусер»), що в перекладі означає «штучні перли». Спочатку бісером називали камінчики, черепашки, кістки та зуби тварин. До речі, перші вироби з нього почали носити не жінки, а саме чоловіки. Вони взагалі вигадали багато видів рукоділля, які тепер вважаються жіночими. В одній із ранніх форм релігійних вірувань – фетишизмі – існувала віра в надприродні властивості прикрас. Прикрашаючи шию намистами з різноманітних природних елементів, вважали, що сила передається людям. Такі прикраси слугували оберегами, амулетами, талісманами.

Номер слайду 3

Намистини з каменю, черепашок, дерева, кості та зубів тварин.

Номер слайду 4

Історія справжньої бісеринки почалася з появою скла. Найпоширенішим видом скляних виробів було намисто. Завдяки вдосконаленню технології виготовлення, його можна було робити все дрібнішим. Так виник бісер. Першими почали виготовляти скляні прикраси єгиптяни. Вони прикрашали одяг, нанизували браслети, плели намиста. Навіть фараони носили прикраси в поєднанні золота й бісеру. Саме єгиптяни навчились надавати кожній бісеринці потрібного кольору.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Бісер у давні часи дуже цінувався. Так, у Китаї його можна було обміняти на чай та шовк, а в Африці – на золото, рибу, слонячу кістку. Із року в рік бісер розповсюджувався по світу та набирав нових кольорів, форм, удосконалювалось його виробництво. Римляни навчились очищувати скло від домішок. Візантійці – надавати бісеринам різної форми. Виробництво бісеру поширилось у Грецію, Галію (теперішня Франція), Візантію, Німеччину. Після занепаду Візантії,  Венеція на довгі роки (X-XVIIIст.) стала володаркою технології скловиробництва, а наприкінціXVIст. почали займатися скловарінням у Богемії (Північна Чехія). Із ХVIII століття й по нині лідерство з виготовлення бісеру утримують чехи. Вони навчились гранувати його, покривати різноманітними емалями, що дало можливість виготовляти велику гамму кольорів та розмірів.

Номер слайду 8

    Якщо ми кинемо оком на країни позаєвропейські, то знайдемо бісерні роботи й у тубільців Америки, Африки, і Океанії. Вшановували бісер і народи майя, і ацтеки, і інки. Племена Дакота, Сіу, Виннебаго й інші американські індіанці дотепер обробляють усяке парадне вбрання бісерною вишивкою. Їхній орнамент – або геометричний, або стилізовані рослинні мотиви, та завжди в чудовому барвистому поєднанні.     В Африці, у спекотливій зоні, де майже немає одягу, наприклад, у Камеруні, племена Замбезі й Зулу прикрашають бісером священне й обрядове начиння: магічні посудини знахарів і лікарів, головні убори для танців, чарівні жезли, фантастичні трони на слонячих ногах... У часи  рабовласництва в Африці можна було за кілька низок бісеру купити раба.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Художні вироби з бісеру ХІV-ХІХ століть

Номер слайду 12

На території нашої держави  бісер був відомий ще у VI- IIIст.. до н.е., про що свідчать прикраси з скляного намиста,  бісеру, стеклярусу знайдені у похованнях тих часів. Всі народи  які тут проживали: скіфи, сармати, давні слов’яни були знайомі з оздобленням одягу,  взуття та предметів побуту бісером.

Номер слайду 13

Прикраси одягу слов’ян: Намисто

Номер слайду 14

«баламути» «коралі»

Номер слайду 15

Силянки (комірці)

Номер слайду 16

«плетінка» « купочки»

Номер слайду 17

Криза Лемківська Бойківська

Номер слайду 18

Ґердани

Номер слайду 19

Гуцульські прикраси «Згарди» «Шелести» «Дукачі»

Номер слайду 20

Головні убори

Номер слайду 21

Сучасні вироби з бісеру

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гетьман Світлана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 липня 2018
Переглядів
3272
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку