Презентація "Подорожуємо Харківщиною"

Про матеріал

Презентація містить короткий історико-географічний опис визначних місць Харківської області. Сприяє вихованню національної свідомості: любові та гордості за рідний край, шанобливого ставлення до його минулого, бажання краще пізнати свою малу батьківщину. Презентацію можна використовувати як на уроці природознавства, так і при проведенні позакласних занять.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХАРКІВЩИНОЮПідготувала: вчитель початкових класів Піско – Радьківської ЗОШ I-III ступенів Короткова Любов Василівна. Подорожуємо

Номер слайду 2

Карта Харківської області

Номер слайду 3

Червонооскільське водосховище Водосховище розташовано в Борівському, Ізюмському і Куп'янському районах Харківської області. На західному березі водосховища знаходиться райцентр Харківської області, селище міського типу Борова. Гребля водосховища довжиною 1025 метрів розташована у селі Червоний Оскіл. На водосховищі працює Червонооскільська ГЕС. Водосховище використовується для господарсько-питного та технічного водопостачання Донбасу, зрошення і сільськогосподарського водопостачання, обводнення річок, гідроенергетики та рибного господарства.

Номер слайду 4

Часовня – купальня м. Ізюм. Біля Свято-Вознесеньського собору знаходиться криниця. В ній завжди можна напитися чистої цілющої води. Поряд стоїть часовня – купальня. За народним повір'ям, скупавшись у ній, можна звільнитися від недугів, набратися здоров'я.

Номер слайду 5

го. Ра Кременець м. ізюм. Походження назви гори Кременець точно невідомо, проте існує дві версії. Перша – гора отримала своє ім’я завдяки покладам кремнію. Неподалік від гори знаходиться кар’єр, який дуже полюбляють відвідувати туристи. Згідно з другою версією, назва цього місця тісно пов’язана з історією краю. В 14 столітті на вершині гори знаходилось татарське укріплення – «Кермен». Це і дало назву горі Кременець. Кременець – це видатний пам’ятник історії, який є історичним центром міста Ізюм. Ближче до вершини розташувалися легендарні кам’яні статуї, які є візитною карткою цього місця. Існує легенда, що колись тут жили племена, вони поклонялися сонцю, але одного разу розгнівавши його, вони поплатилися за це – сонце перетворило їх на камінь. Зберегла гора і пам’ять про Велику Вітчизняну війну – на її вершині розташований меморіал. Тут можна побачити багато військової техніки, а також меморіальні плити з іменами загиблих солдатів.

Номер слайду 6

Музей художнику іллі рєпіну. Меморіальний музей розташований в маленькому будинку часів військових поселень, де з жовтня 1876 до вересня 1877 року жив Ілля Юхимович Рєпін з сім'єю. Основна увага в експозиції меморіального музею надана чугуївському періоду в житті і творчості І. Ю. Рєпіна, а також тісним зв'язкам художника з Україною, які не уривалися впродовж всього життя. 

Номер слайду 7

Пам’ятник м'ячу. Пам`ятник м`ячу є одним з популярних місць в місті Харкові, біля якого часто призначають зустрічі і де завжди збираються вболівальники перед футбольними матчами. На місці, де він зараз знаходиться, колись була афіша, на якій можна було подивитися розклад майбутніх матчів, рахунки і просто поговорити з однодумцями.

Номер слайду 8

Каскадний фонтан. Каскадний фонтан стікає по крутому схилу міського парку, - одному з улюблених місць відпочинку харків`ян. Його звели на місці довоєнної сходи, яка була зруйнована. Відкриття приурочили до трьохсотріччя Харкова, в 1954 році. Фонтан являє собою каскадну драбину, по якій вниз спрямовується вода. З верхнього оглядового майданчика видно долина річки Лопань.

Номер слайду 9

Співочі тераси. У маленькому селі Городнє Краснокутського району знаходиться єдиний в Україні «музичний оркестр», створений самою природою. Якщо стати поруч зі сходами обличчям до терас і тихо вимовити слова, то їх гучність збільшитися в багато разів. Будь-який шерех здасться вам гуркотом грому, а подих вітру - бурею. Звуки природи, зливаючись воєдино, створюють неповторну мелодію завдяки незвичайному плануванню «Співочих терас».

Номер слайду 10

Шарівський парк. Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Шарівський» Богодухівського району. Композиційним центром парку є збудований на високому пагорбі двоповерховий замок-палац, який має 26 кімнат і три зали. Зовнішня будова та інтер'єри колись відзначилися розкішшю і частково збереглися до нашого часу: кахлеві печі, настінний живопис і ажурне ліплення, темні дубові панелі, дерев'яні парадні сходи.

pptx
Додано
1 березня 2018
Переглядів
4062
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку