Презентація «Подорожую Африкою»

Про матеріал
Презентація «Подорожую Африкою» допомагає дітям пізнати та розширити свої знання про материк Африку. Учні фантазують, складають розповідь про прекрасний материк Східної півкулі, використовуючи раніше набуті знання та скориставшись цікавими фактами про Африку із презентації. Їм захочеться ще більше знати про материк.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорожую Африкою(до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)

Номер слайду 2

Чи насправді так, чи може сон це,наче казка, неповторний дивний світ. Цей материк – улюблениця сонця,там побував чудовий лікар Айболить. Африка. Відгадайте загадку:

Номер слайду 3

Сьогодні хочу запропонувати вам подорож Африкою. Адже Африка - це цікавий, дивовижний континент, який зберігає чимало таємниць і загадок. Край безкрайніх саван і жарких пустель, колиска дикої незайманої природи і людства.

Номер слайду 4

Розповідь про Африку Де розташований цей материк? Якими океанами омивається Африка?Форми рельєфу Африки.

Номер слайду 5

Більша частина Африки лежить у тропічних зонах і тільки північні та південні окраїни — у субтропічних. Африка — найтепліший з усіх материків, оскільки більша її частина лежить між тропіками у спекотному тепловому поясі.

Номер слайду 6

Африка охоплює п’яту частину земної кулі і за розмірами поступається лише Євразії. Загальна площа материка становить понад 29,2 млн км2, а разом з островами – 30,3 млн км2. Найбільші з цих островів – Мадагаскар, Сейшельські, Сокотра, Мадейра, Канарські, Острови Зеленого Мису.Із заходу Африку омивають води Атлантичного океану, з півночі – Середземного моря. На її північно-східному рубежі вирують хвилі Червоного моря, на східному – Індійського океану. Африка простягається з півночі на південь аж на 8 тис. км. А із заходу на схід у найширшій частині вона має 7,5 тис. км. На півночі її крайньою точкою є мис Бль-Аб’яд, а на півдні – мис Гольний. Так само західним краєм материка є мис Альмаді на півострові Зелений Мис, а східним – мис Хафун на півострові Сомалі. Африка — єдиний материк, розташований у всіх чотирьох півкулях Землі: Північній, Південній, Східній і Західній. Через центральну частину материка проходить екватор, від якого на північ і південь майже симетрично розходяться природні зони.

Номер слайду 7

Африка розташована найбільш централізовано по відношенню до світової системи координат. Її перетинає і нульовий меридіан (0 градусів довготи) і екватор (0 градусів широти). Отже екватор перетинає континент майже посередині, саме тому це найспекотніше місце на планеті. Але незважаючи на це, в Африці дуже велика різниця в перепаді температури. Удень на камінні можна смажити яйця, а вночі може замерзнути вода.

Номер слайду 8

У північній частині знаходиться найбільша пустеля світу – Сахара, яка займає більшу територію, ніж вся континентальна частина США.

Номер слайду 9

Озеро Вікторія є найбільшим озером в Африці і другим за величиною прісноводним озером у світі. Його площа складає 69 490 км2. В Африці безліч дуже мальовничих природних місць. Одна з її головних "родзинок" - водоспад Вікторія, який розташований уздовж кордону Замбії і Зімбабве. Це єдиний водоспад в світі, що має висоту падіння води понад сотню метрів і ширину більше кілометра.

Номер слайду 10

Річка Ніл завдовжки в 6 850 км, що пробігає по території 11 країн Африки, на другому місці по "річковій" довжині у світі. Трохи протяжніша тільки американська Амазонка. Річка Ніл. Ніл – єдина річка Північної Африки, яка протікає через Сахару і доносить свої води до Середземного моря, будучи джерелом життя в безводній пустелі.

Номер слайду 11

Драконові гори (гора Табана-Нтленьяна, 3482 м)Капські гори

Номер слайду 12

Ефіопське нагір'я (гора Рас-Дашен, 4620 м) Гора Кіліманджаро (5895 м)

Номер слайду 13

Нігерія є найбільш населеною країною в Африці, населення якої складає до 145 мільйонів чоловік. У другій за населеністю країні, Єгипті, живе більше 76 мільйонів чоловік. Найбільш населеним містом Африки є Каїр, столиця Єгипту. На території цього мегаполісу проживає близько 17 мільйонів чоловік. Найбільша країна Африки - це Судан. Її повна територія становить 2,5 мільйона км². Найменшою країною Африки вважають Сейшельські острови, територія яких складає всього 453 км².

Номер слайду 14

В даний час населення Африки становить близько мільярда людей. За останні сорок років тут стався справжній демографічний вибух, і тому середній вік населення на цьому континенті порівняно невисокий. У багатьох державах Африки половина населення не досягла ще віку 25 років. Хоча населення Африки становить близько 16 % відсотків світового населення, на чверті мов, що існують на планеті, розмовляють тільки в Африці.

Номер слайду 15

Найбільш древньою цивілізацією, яка зародилася в Африці була держава фараонів в стародавньому Єгипті. Вона почалася приблизно за 4500 років до нашої ери і закінчилася в 343 році до Різдва Христового.

Номер слайду 16

Єгипет насьогодні є найпривабливішою для туристів країною Африки в основному через свої піраміди. Але мало хто знає, що в Судані розташовано 223 власних піраміди, що в два рази більше, ніж у Єгипті. Вони менші ніж їх єгипетські «суперники», тому й не настільки популярні

Номер слайду 17

Єги́пет — держава на північному сході Африки та Синайському півострові в Азії (близько 6% території). Єгипту належать також кілька невеликих островів у Суецькій затоці та Червоному морі. На півночі країна омивається Середземним морем, на сході — Червоним морем.

Номер слайду 18

Серед народів Африки є найменші і найвищі люди в світі. В екваторіальних лісах Африки проживають пігмеї, що є найнижчим народом на Землі. Зростання чоловіків - від 124 до 150 см. Зростання жінок значно менше. Багато пігмеїв ведуть кочовий спосіб життя, зберігають архаїчну культуру. Основні їх заняття - полювання, рибальство і збиральництво. Масаї — одні з найвищих на зріст людей на планеті. Крім того, згідно з аними антропологів  серед решти народів світу масаї мають найдовші кінцівки (руки і ноги) відносно розмірів тіла. Хвилинка цікавинка

Номер слайду 19

Жираф - найвища тварина світу - родом з Африки. З тутешніх місць і найбільша наземна тварина - африканський слон. Він важить від 5 до 7 тонн. Хвилинка цікавинка

Номер слайду 20

Хвилинка – цікавинка. Офіційна статистика свідчить, що найпопулярнішою мовою на континенті є арабська. Цією мовою користуються понад 170 мільйонів людей. Друга за популярністю – англійська (130 млн.), далі йдуть суахілі (100 млн), французька (115 млн ), і хауса (50 млн). На континенті загалом розмовляють 2000 мовами. Африка є найгарячішим континентом у світі. Пустелі і просто посушливі території займають понад 60% її площі. Африка – другий найсухіший континент після Австралії. Пустеля Сахара- найбільша з жарких пустель планети. Її площа - приблизно 9,4 млн. Км²

Номер слайду 21

Гра «Так чи ні?»Африка- найбільший за площею материк. Африка – найсухіший континент. По обидва боки від екватора простягаються степи Африки. В Африці знаходиться найбільша пустеля світу-Сахара. Африка- материк, поділений екватором навпіл. Сахара- найменша пустеля планети.

Номер слайду 22

Підсумуємо: материк «Африка»Географічне положення сприяє надвисоким температурам на більшій його частині упродовж усього року. Континент омивається на сході водами Індійського океану і Червоного моря, на заході — Атлантичного, на півночі — Середземного моря останнього. На північному заході Африка відділена Гібралтарською протокою від Європи, на північному сході — Суецьким каналом і Баб-ель-Мандебською протокою від Азії. А́фрика — другий за площею і населенням материк у світі, після Євразії. Загальна площа континенту становить понад 30,3 млн км², враховуючи прилеглі острови — він займає 5,9 % площі земної поверхні і 20,3 % площі суходолу. Африка — єдиний материк, розташований у всіх чотирьох півкулях Землі: Північній, Південній, Східній і Західній. Через центральну частину материка проходить екватор, від якого на північ і південь майже симетрично розходяться природні зони.

Номер слайду 23

Дякую за увагу

pptx
Додано
3 лютого
Переглядів
131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку