Презентація поезії Ліни Костенко “Крила”, “Чайка на крижині”

Про матеріал
Завдання уроку: Проаналізувати поезії «Чайка на крижині», «Крила» Ліни Костенко, дослідити різницю між матеріальним і духовним. розкрити духовне наповнення людини, формувати високі моральні якості, прагнення духовно збагачуватися.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фастівська гімназія №10 Презентація поезії Ліни Костенко “Крила”, “Чайка на крижині”З досвіду роботи вчителя української мови та літератури, вищої категорії, старшого вчителя Фастівської гімназії №10 Царенко Ольги Сергіївни Фастів 2022

Номер слайду 2

Тема: Ліна Костенко «Чайка на крижині», «Крила»Утвердження ідеї про те,що духовне багатство-найбільший скарб у житті людини

Номер слайду 3

Завдання уроку: Проаналізувати поезії «Чайка на крижині», «Крила» Ліни Костенко. Дослідити різницю між матеріальним і духовним. Розкрити духовне наповнення людини.4. Грамотно висловлювати думки,робити висновки, співставляти. Формувати високі моральні якості, прагнення духовно збагачуватися.

Номер слайду 4

Лі́на Васи́лівна Косте́нко (народилась 19 березня 1930, Ржищів, Київська область) — українська письменниця-шістдесятниця, поетеса. Мати Оксани Пахльовської. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994).

Номер слайду 5

У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі. Поетеса виступала на захист заарештованих А. Горської, І. Дзюби та братів Горенів. Вона єдина з усіх членів Спілки письменників, хто виступив проти вводу радянських військ у Чехо-Словаччину 1968 року. Наслідком такої позиції були 16 років ізоляції від читачів.

Номер слайду 6

Авторка поетичних збірок «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), роману у віршах «Маруся Чурай» (1979, Шевченківська премія 1987) .2010 року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого»,поява якого стала чи не найбільшою літературною подією року.

Номер слайду 7

Ліна Костенко стала першим лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Олени Теліги. У 1999 році вийшов друком її перший історичний роман «Берестечко». Ліна Василівна - єдина,хто відмовився від звання Героя України. «Це ви мене в отакий ряд ставите?» - запитала вона.І відрізала: «Я політичної біжутерії не ношу».

Номер слайду 8

Народилась у родині вчителів.«… батько знав 12 мов, вільно почувався у всіх науках, тому чи не всі їх у школі викладав… Згодом батька забрали від сім’ї на 10 років. Ліна стала дочкою «ворога народу» (Іван Бокій). У 1936 році родина перебралась із Ржищева до Києва. Після закінчення середньої школи навчалася в Київському педагогічному інституті, а згодом — у Московському літературному інституті імені О. М. Горького, який закінчила в 1956 році. Дитинство

Номер слайду 9

Поетеса подарувала читачеві щирість своєї душі, філософське осмислення життя. Читаючи лірику Ліни Костенко, ми розуміємо, що це не просто гасла чи крилаті вислови. Кожен вірш примушує замислитись над смислом людського життя, місцем, яке займає кожен із нас у суспільстві.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Мальовничий куточок міста Щецин. Польща.

Номер слайду 12

ФАКТ БІОГРАФІЇВирішувалося наболіле для поетеси питання: переїжджати до Польщі, на батьківщину чоловіка Єжи – Яна Пахльовського, чи залишатися в Україні. Уже народилася донечка – Оксанка .(Тепер Оксана Пахльовська, відомий учений, перекладач). В порту Щецина поетеса спостерігала за чайками і побачила український корабель. Було прийнято рішення: Ліна Костенко обрала Україну

Номер слайду 13

ДИПТИХ Двостулковий складень з живописним або рельєфним зображенням на стулках. 2. Два твори мистецтва, об’єднані єдиним авторським задумом, сюжетом, дійовими особами чи образами.

Номер слайду 14

Завдання для груп Мислителі : Застосувавши метод «Кубування», визначити призначення крила як частини організму. Естети: Скласти «Інформаційне гроно» про людські крила. Письменники: Написати есе «Мої крила-це…».

Номер слайду 15

Домашнє завдання Вивчити напам’ять вірш «Крила», підготувати усний міні-твір «Людські крила»Бажаю успіхів!

Номер слайду 16

Вірш «КРИЛА» у виконанні Богдана Ступки

pptx
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
2210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку