Презентація "Л. Пономаренко. Гер переможений"

Про матеріал
Презнтація містить ідейно-художній аналіз твору, поняття з теорії літератури до теми, завдання, що допомагають зрозуміти проблематику твору
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Любов Пономаренко «Гер переможений» Українська література 7 клас

Номер слайду 2

Мета: знати: ідейно-художні особливості новели; поняття жанру новели; уміти: визначити головні епізоди та головну думку, проблеми твору; виховувати: гуманістичні почуття й розуміння їх ролі та значення в розвитку людства, духовності кожної людини.

Номер слайду 3

(Народилась 1955 р.) Сучасна українська письменниця. Найвідоміші твори: «Тільки світу», «Дерево облич», «Ніч у кав'ярні самотніх душ», «Помри зі мною», «Синє яблуко для Ілонки», «Гер переможений» та інші.

Номер слайду 4

Лауреат премій «Благовіст» (1998) та ім. Олеся Гончара (2000)

Номер слайду 5

Шановний друже! Ти маєш нагоду ознайомитися з незвичайним твором Л.Пономаренко – «Гер переможений». Письменниця порушила важливу проблему, яка схвилює навіть найчерствішу душу. У творі йдеться про любов до людей.

Номер слайду 6

Запрошую тебе здійснити мандрівку галереєю думок • На твій погляд, що для людини в житті є найціннішим? Чому? Думку аргументуй.

Номер слайду 7

Це тобі відомо, але не завадить повторити! Новела (від лат. nоуеllа - новина) - невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну подію з життя головного героя з несподіваним фіналом. Ознаки новели: лаконізм (стислість викладу); напруженість сюжету; яскраві художні деталі; мінімальна кількість персонажів; нерозгалужений (однолінійний) сюжет; увага автора звернена на внутрішній стан героїв, їхні переживання, настрої.

Номер слайду 8

Зверни увагу! Відмінність новели від оповідання полягає у: надзвичайній стислості викладу; більшій напруженості у розвитку сюжету; здебільшого несподіваній розв'язці; відсутності розгорнутих описів та розгорнутих характеристик (або їхньої відсутності взагалі); зосередженості на одній події, часто надзвичайній, несподіваній.

Номер слайду 9

Дорогий семикласнику! Нехай ці поняття, з яким ти працюєш на уроці, стануть у твоїй життєвій валізі цінним скарбом! Гуманізм - ставлення до людини, пройняте турботою про її благо, повагою до її гідності; людяність.  Толерантність - поблажливість, терпимість до чиїхось думок, поглядів, вірувань тощо. 

Номер слайду 10

Гра «Дозвольте запитати?» ► За яких часів відбувається дія твору? ► Чому діти жорстоко ставилися до полонених? ► Чому полонених стали жаліти місцеві жителі? ► Що вразило дівчинку, яка сиділа на вікні? ► Які художні деталі вражають, підкреслюють головну думку твору? ► Як розуміти закінчення новели?

Номер слайду 11

Я вірю, що ти досить вправний літературознавець, і тому пропоную прокоментувати рядки з тексту новели: «Ми любили ціляти в нього грудками, любили, коли він саджав нас на коліна та співав своїх дурних німецьких пісеньок».

Номер слайду 12

Прийом «Мікрофон» Поміркуй над рядками з новели: «Місто давно не сердилося на німців, удови жаліли їх і роздивлялися картки їхніх дружин і дітей, часом приносили щось із одягу — старий піджак або картуз, та ще варену картоплю, на що ті всміхалися, дякували, називаючи вдів "фрау"».

Номер слайду 13

Гер переможений Міркуємо разом! Назвіть риси характеру полоненого німця.

Номер слайду 14

 З’ясуй суть ключових деталей твору: - фотокартка з двома дівчатками; - цеглини, з яких німці будували квартал; - насіння, яке сіяв Фрідріх; - квітка у снігу.  Визнач провідні думки новели Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»

Номер слайду 15

? Зроби свій внесок у «Скарбничку мудрості» Чому люди пробачають жорстокість? Чи можна простити ворогові і в яких випадках?

Номер слайду 16

Використана література Авраменко О.М. Українська література. Підруч. для 7 кл. – К. : Грамота, 2007. Ільченко Л.М. Українська література. Перші кроки до ЗНО. 5-9 класи. – Х. : ТОВ “Нова тема”, 2010. Паращич В.В. Українська література. 7 клас: плани-конспекти уроків. – Х. : Веста : Видавництво “Ранок”, 2008. Програма з української літератури для 5−9 класів загальноосвітніх навчальних закладів за редакцією Р.В. Мовчан, К.В. Таранік-Ткачук та ін. (за новим Держстандартом). http://coollib.net/a/93145.

Номер слайду 17

Презентацію підготувала учитель української мови та літератури Ватутінської загальноосвітньої І-ІІІ ступенів школи № 6 Ватутінської міської ради Черкаської області БАРАБАШ Тетяна Степанівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
8035
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку