Презентація " Погода"

Про матеріал
Презентація є супроводом до проведення уроку з інтегрованого курсу "Довкілля" для 6 класу за темою " Погода та основні засади її формування".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Погода . Які асоціації викликає у вас слово -погода? 6 клас

Номер слайду 2

Поміркуйте•Що ви маєте на увазі, коли говорите про погоду?• Чи впливає атмосферний тиск на формування погоди?• Які погодні явища вам відомі?

Номер слайду 3

Цілі і завдання уроку Засвоїмо, що таке погода, що впливає на формування погоди. Дізнаємось, за допомогою яких приладів визначають або прогнозують погоду. Чим відрізняється ураган від торнадо. Дізнаємося про процес утворення блискавки та грому

Номер слайду 4

Погода - це стан нижнього шару атмосфери в певний час у певній місцевості..

Номер слайду 5

Погода мінлива. Чи можна передбачити її зміни? Професійно передбачають погоду метеорологи і синоптики, які працюють на метеорологічних станціях. Коли ви слухаєте або дивитеся прогноз погоди, то, імовірно, звертаєте увагу на такі показники: температура повітря, атмосферний тиск, хмарність, опади, напрямок вітру. Це все елементи погоди. Вони пов’язані між собою і впливають на її формування.

Номер слайду 6

. Стан погоди характеризують такі показники: Температура Вологість повітря Хмарність Опади Атмосферний тиск Сила і напрям вітру

Номер слайду 7

. Зміна атмосферного тиску впливає на вітер, який може «приносити» опади. А опади впливають на температуру повітря. Тому вимірюючи атмосферний тиск ,та слідкуючи за його змінами можна прогнозувати погоду. Прогноз погоди – це передбачення майбутнього стану погоди на визначений строк або період. Синоптика – наука, яка займається прогнозом погоди. Метеорологія – наука, що вивчає погоду.

Номер слайду 8

. Метеорологічні прилади, які вивчають зміни стану погоди на метеостанціях: Термометр – прилад для вимірювання температури повітря. Барометр – прилад для вимірювання атмосферного тиску.

Номер слайду 9

Опадомір – прилад для визначення кількості опадів. Флюгер – прилад для визначення напрямку і швидкості вітру.

Номер слайду 10

. Атмосферний тиск Сила, з якою повітря давить на земну поверхню. Атмосферний тиск вимірюється у міліметрах ртутного стовпчика. Нормальний атмосферний тиск становить 760 мм. рт. ст. Вітер Горизонтальний рух повітря з області високого тиску до області низького. Вітер характеризується швидкістю і напрямом. На Землі розрізняють постійні вітри, сезонні вітри мусони, місцеві вітри.

Номер слайду 11

Температура повітря Характеризує тепловий стан атмосфери і вимірюється в градусах. Температура повітря залежить від кута падіння сонячних променів. На неї впливають прозорість атмосфери, хмарність, напрямок вітру, опади. Вологість повітря Вміст водяної пари в повітрі. Залежить від температури: що вища температура, то більшу кількість вологи воно може містити.

Номер слайду 12

Хмарність Ступінь покриття небосхилу хмарами, скупчення крапельок води, що зависли в атмосфері, або кристаликів льоду. Розрізняють купчасті, шаруваті, перисті хмари, а також десятки їх різновидів. Атмосферні опади Вода в рідкому і твердому станах, що випадає з хмар або з повітря на земну поверхню. До рідких опадів належать: дощ, роса, мряка; до твердих – сніг, град, іній, снігова крупа.

Номер слайду 13

Вітер-це горизонтальне переміщення повітря із зони високого тиску в зону низького. Тобто на утворення вітру впливає різниця атмосферного тиску. Чим більша ця різниця, тим сильнішим буде вітер. Дуже сильний вітер (12 балів за шкалою Бофорта) називають ураганом. Його швидкість може сягати 250 км/год

Номер слайду 14

Торнадо, або смерч, — це повітряний вихор у вигляді стовпа, у якому швидкість вітру може сягати до 500 км/год. Урагани й торнадо завдають великої шкоди: руйнують будинки, спричиняють загибель людей і тварин. Тому дуже важливим є передбачення цих погодних

Номер слайду 15

Блискавка — це потужний електричний розряд, яскравий спалах, що утворюється в хмарах. Грім — це вибухоподібний звук, що виникає внаслідок різкого підвищення атмосферного тиску. Грім завжди «супроводжує» блискавку. Чому під час грози ми спочатку бачимо блискавку, а грім чуємо пізніше?Швидкість світла становить 300000 км/с. Порівняно з ним звукові хвилі дуже повільні. Вони рухаються в повітрі зі швидкістю 0,3 км/с. Тому ви бачите спочатку блискавку, а вже пізніше чуєте грім

Номер слайду 16

Як виникає блискавка ?Хмари складаються з краплин води і кристалів льоду, які рухаються крізь потоки теплого повітря, що йде від поверхні землі. Ці частинки зіштовхуються, унаслідок чого одні стають позитивно зарядженими, а інші — негативно. Згодом у хмарі утворюються ділянки простору, «насичені» різнойменними зарядами. Між ними утворюється електрична іскра — блискавка. Вона миттєво нагріває потоки повітря, що спричиняє стрімке підвищення тиску й розширення повітря. Виникає гучний звук- грім.

Номер слайду 17

Метеорологічна станція

Номер слайду 18

Розгадування кросворду «Погода»Наука, яка займається прогнозом погоди. Прилад для вимірювання атмосферного тиску. Ним визначають напрям і швидкість вітру. Прилад для вимірювання температури повітря. Використовують для визначення кількості опадів. Ступінь покриття небосхилу хмарами.

Номер слайду 19

1.4.2.3.5.6.

Номер слайду 20

1. С4. ТИ2. Б3. ФЕ5. ОНАЛРП6. ХОРЮМАМПОГОДАТМЕМОРИЕРЕМНКТТІІАРРРСТЬ

Номер слайду 21

Розподілити умовні позначення явищ, складових погоди на чотири групи.

Номер слайду 22

Домашнє завдання За допомогою Інтернету та додаткових джерел дібрати на урок народні прикмети про погоду.

pptx
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку