Презентація " Походження мистецтва"

Про матеріал
Презентація " Походження мистецтва" ознайомить учнів з витоками музичного та образотворчого мистецтва .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походження мистецтва. Як виникло музичне та образотворче мистецтво

Номер слайду 2

Людство виникло приблизно 2-3 мільйони років тому, а мистецтво – лише 50 тисяч років тому. Отже, люди існували й без нього! Тоді чому виникло мистецтво? Якою мовою промовляє воно до нас?

Номер слайду 3

ЯК ВИНИКЛА МУЗИКА

Номер слайду 4

Що таке музика? Як вона виникла? Для чого вона існує? Над цими питаннями люди замислювалися з давніх- давен.

Номер слайду 5

А як ви вважаєте, навіщо людині МУЗИКА?Заглибимося в далеке минуле і по­міркуємо, як виник цей вид мистецтва. Можливо, музика народилася від …

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Оркестр первісної людини. Це було дуже давно, і ми можемо лише припустити, як жила тоді первісна людина. Цікаво, що наштовхнуло її на винахід музичних інструментів?Адже, коли ще не було справжніх музичних інструментів, вона вже вміло використовувала свій власний музичний інструмент, який є в кожного з нас. Поміркуйте: що це був за інструмент?Першим у світі музичним інструментом була... сама людина. І в цьому немає нічого дивного. У людини є голос, який може видавати милозвучні звуки різної висоти. І першу в світі мелодію відтворив, звичайно ж, людський голос. А для того щоб мелодія звучала ритмічно, людина то плескала в долоні, то розмірено притупувала.

Номер слайду 8

А як створювались перші музичні інструменти?Як ударні інструменти спочатку використовувалися камінці. По­тім «музику каменів» змінили «прадідусі» барабанів — глиняні горщики, обтягнуті шкірою для посилення звуку. Вони і нині по­ширені в африканських народів.

Номер слайду 9

Як же виникали духові музичні інструменти? Випадково зазвучало від подуву вітру порожнє стебло очерету. Людина помітила це і навчилася робити інструменти, звук яких утворю­ється від вдування повітря в трубку.

Номер слайду 10

Духові інструменти почали створювати із кісток тварин, у яких просвердлювалися отвори. А як могли виникнути струнні інстру­менти? Випускаючи стрілу з мисливського лука, людина почула чарівний звук, і... зазвучала струна. Так у різних куточках планети з’являлися різноманітні музичні інструменти, що на­слідували природу: одні — спів пташок, інші — шум морської хвилі або завивання вітру.

Номер слайду 11

Ветер чуть слышно поёт,Липа вздыхает у сада…Чуткая музыка всюду живёт –В шелесте трав,В шуме дубрав –Только прислушаться надо. Звонко струится ручей,Падает гром с небосвода –Это мелодией вечной своей. Мир наполняет природа! Тихие слёзы свои. Ива роняет у брода…Трелью приветствуют ночь соловьи. Звоном ветвей, песней дождей. Мир наполняет природа. Птицы встречают восход,Ласточка солнышку рада!Чуткая музыка всюду живёт, Только прислушаться надо.

Номер слайду 12

Як виникло образотворче мистецтво.

Номер слайду 13

«Печера -- глибока і темна. Її кам’яні стіни та стеля відбивають мерехтливі відблиски багаття. З пошаною та містичним поклонінням печерні жителі підтримують вогонь, адже він дарує тепло, відлякує хижаків, допомагає готувати їжу. Навколо – речі щоденного вжитку. Усе, що має первісна людина, зроблене з матеріалів, «подарованих» їй матінкою природою»

Номер слайду 14

У 1879 році в іспанській провінції Кантабрія археолог – любитель досліджував печеру Альтаміра. Якось він узяв на розкопки 9-річну доньку Марію. Вона пройшла в глиб низької печери і несподівано промовила слова, що стали знаменитими на увесь світ: «Торос, пінтадас торос!» (Бики, намальовані бики!).

Номер слайду 15

Дійсно, низьке склепіння вкривали зображення биків, сповнені динамічною, живою силою. Так у печері Альтаміра було відкрито печерний живопис людей доби палеоліту. Розписи Альтаміри такі багаті та промовисті, що цю печеру назвали Сикстинською капелою Кам’яної доби.

Номер слайду 16

Первісні скульптори створювали зображення на опуклій кам’яній поверхні, що за формою нагадувала тварин. Так виник рельєф . Себе людина ще не уявляла в той час деталізовано, як тварин. Тому вони були умовними, часто непропорційними, з відсутністю рис обличчя.

Номер слайду 17

Фігурки тварин та людей ліпили з глини, вирізали з кістки або дерева. У цих фігурках можна побачити зародки мистецтва дрібної пластики.

Номер слайду 18

Завдяки спостережливості людина вже створювала художні образи, намагалася передати в них своє ставлення до світу, але поки ще не усвідомлювала цю діяльність як художню творчість.

Номер слайду 19

Придивіться, якими чіткими та виразними є форми тварин. Зверніть увагу, як правдиво і лаконічно відтворено їхні характерні рухи та пози. Що вас вражає у прадавніх малюнках?

Номер слайду 20

Таким чином, у первісну добу розпочався процес виникнення образотворчого мистецтва: графіки (лінійні рисунки), живопису (зображення, виконані в кольорі), скульптури (об’ємні фігури).

Номер слайду 21

Як же виконували малюнки первісні художники? «У давнину ву­гіллям або гострим каменем наводили контури зображення тварин, потім розмальовували його в різні кольори. Готували фарби з природ­них барвників, зокрема з вохри (різнокольорової глини) та сажі, які змішували у стулках черепашок із жиром, риб’ячим клеєм, білком яйця, соком рослин.»

Номер слайду 22

Чи не хотіли б ви спробувати себе у ролі первісного художника? За бажанням намалюйте кольоровими олівцями тварину, що спинилася на мить, тривожно вслухаючись у шерхіт листя.

Номер слайду 23

* Оберіть формат аркуша відповідно до свого художнього задуму. * Використовуючи допоміжні лінії, позначте загальну форму тварини, розмістіть її в центрі композиції. *Побудуйте фігуру тварини, обведіть її контур.* Передайте об`єм, намагаючись відтворити м`якість шерсті тварини.* Створіть тло, яке нагадуватиме поверхню скелі. Мистецькі поради

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку