Презентація "Походження писемності.Ащо ж було до кирилиці?"

Про матеріал
Презентація до Дня української писемності .Походження писемності.А що ж було до кирилиці?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Витоки української писемності. Словянські руни.

Номер слайду 2

На території ​України, Росії, Білорусі та Латвії було знайдено ряд написів, виконаних добре відомими німецькими рунами. Однак у Старій Ладозі та у Новгороді були виявлені два непрочитані написи, зроблені невідомими письменностями, імовірно рунічними, причому абсолютно несхожими одна з одною. Чорноризець Храбр в своєму трактаті «Про письмена» згадує що давні слов'яни користувалися «чертами» та «різами» для ворожіння, проте стверджує відсутність писемності у слов'ян.

Номер слайду 3

Слов'янські руни - це знаки, вирізані на невеликому клаптику дерева або металу. Сьогодні існують два напрямки, де вони застосовуються: обереги і ворожіння. Що стосується другого, то не варто братися за це, не вивчивши досконально всі тонкощі цієї справи. Краще звернутися до фахівця або розібратися самостійно, але врахуйте, що на це піде багато часу. Кожна руна має своє значення в залежності від її розташування. Є оборотні і необоротні руни, до того ж важливо в якій послідовності вони розташувалися.

Номер слайду 4

Hа існування y древніх слов'ян pyнічного письма вказують і багато аpхеологічних даних. Найдревнішими з них є знахідки кеpаміки з фpагментами написів, котрі належать чеpняхівській аpхеологічній кyльтypі, однозначно пов'язаної зі слов'янами, котра датується I-IV століттями н.е.. Вже тpидцять років томy знаки на цих знахідках були визначені як сліди писемності. Пpикладом "чеpняхівського" слов'янського pyнічного письма можуть слугувати уламки кеpаміки з pозкопок поблизу села Лепесівка (південна Волинь) або глиняний чеpепок з Ріпнева, що відноситься до тієї ж чеpняхівської культури і уявляє собою, вірогідно, уламок сосyду.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Руни – це один з найбільш популярних малюнків татуювань. Вважається, що руни мають дуже сильною енергетикою. На думку езотериків, неправильно підібрані руни здатні нашкодити людині. Ескізи татуювань із зображенням слов’янських рун не складні у виконанні, але вимагають знання давньої символіки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гадання на рунах

Номер слайду 10

Світ (Мир) - МФорма руни Світ суть образ Всесвітнього Дерева, Всесвіту. Символізує також внутрішнє Я людини, доцентрові сили, які прагнуть Світ до Порядку. У магічному відношенні руна Світ представляє захист, заступництво богів.

Номер слайду 11

Райдуга - РРуна дороги, нескінченного шляху до Алатиру; шлях, який визначається єдністю і боротьбою сил Порядку і Хаосу, Води й Вогню. Дорога - це щось більше, ніж просто рух у просторі та часі. Дорога - це особливий стан, так само відмінний і від суєти, і від спокою; стан руху між Порядком і хаосом. У Дороги немає ні початку, ні кінця, але є джерело і є підсумок ... Стародавня формула: "Роби, що хочеш, і будь, що буде" могла б стати девізом цієї руни. Магічне значення руни: стабілізація руху, допомога в подорожі, успішний результат складних ситуацій.

Номер слайду 12

Сила - ССила - надбання Воїна. Це не лише здатність до зміни світу і себе в ньому, але і здатність слідувати Дорозі, свобода від пут свідомості. Руна Сили є одночасно і руна єдності, цілісності, досягнення якої - один з підсумків руху по Дорозі. І ще це руна Перемоги, бо Воїн Духа знаходить Силу, лише перемігши самого себе, лише принісши в жертву себе зовнішнього заради вивільнення себе внутрішнього. Магічне значення цієї руни прямо пов'язане з її визначеннями як руни перемоги, руни могутності і руни цілісності. Руна Сили може спрямувати людину або ситуацію до Перемоги і набуття цілісності, може допомогти прояснити неясну ситуацію і підштовхнути до правильного рішення.

Номер слайду 13

Леля - ЛРуна пов'язана зі стихією води, а конкретно - Живої, текучої води в криниці і струмках. У магії руна Леля - це руна інтуїції, Знання поза Розумом, а також - весняного пробудження і родючості, цвітіння та радості.

Номер слайду 14

Дажбог - ДРуна Дажбога символізує Благо в усіх сенсах цього слова: від матеріального багатства до радості, супутньої любові. Найважливіший атрибут цього бога - ріг достатку, або, в більш давній формі - котел невичерпних благ. Потік дарів, що течуть невичерпною рікою, і представляє собою руна Дажбога. Руна означає дари богів, придбання, отримання або додаток чого-небудь, виникнення нових зв'язків або знайомств, благополуччя в цілому, а також - вдале завершення будь-якої справи.

Номер слайду 15

Перун - ПРуна Перуна - бога-громовержця, що захищає світи богів і людей від наступу сил Хаосу. Символізує міць і життєву силу. Руна може означати появу могутніх, але важких, сил, які можуть зрушити ситуацію з мертвої точки або надати їй додаткову енергію розвитку. Символізує також особисту могутність, але, в деяких негативних ситуаціях, - могутність, не обтяжену мудрістю. Це і є прямий захист, котрий подається богами, від сил Хаосу, від згубного впливу психічних, матеріальних чи будь-яких інших руйнівних сил.

pptx
Додав(-ла)
Bogdana Ignat
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку