Презентація "Польське королівство. Кревська унія. Грюнвальдська битва"

Про матеріал
В презентацію включено схеми, ілюстрації, які дають можливість краще засвоїти навчальний матеріал і підвищити результативність уроку. Презентацію можливо використовувати, як під час академічного, так під час й дистанційного навчання учнів. Відеоурок з теми https://www.youtube.com/watch?v=JGq2fNR9zOo
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відеоурок «ПОЛЬСЬКЕ КОРОЛІВСТВО іВЕЛИКЕ КНЯЗІВСТВО ЛИТОВСЬКЕ»всесвітня історія 7 клас. Розробила: Тетяна Вікторівна Пекар,вчителька історії Одеської загально-освітньої школи №45 І-ІІІ ступенів. Одеської міської ради Одеської області

Номер слайду 2

ЗНАТИ:поняття і назви: «західні, східні й південні слов'яни», П'ясти, Грюнвальдська битва, «унія», «шляхта», «магнат», «сейм»; час Кревської унії та Грюнвальдської битви. РОЗУМІТИ:причини, сутність та наслідки Кревської унії;результат і наслідки Грюнвальдської битви. УМІТИ:розповідати про польських королів; пояснювати і застосовувати поняття: «унія», «магнат», «сейм»;наводити приклади діяльності польських королів з розбудови Польщі;висловлювати власне ставлення до подій. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ. Після цього уроку учні зможуть:

Номер слайду 3

Велике розселення слов'ян. 2. Утворення Польського королівства. Болеслав І Хоробрий.3. Казимир ІІІ Великий.4. Кревська унія.5. Грюнвальдська битва. ПЛАН Основні терміни і поняття: західні, східні й південні слов'яни, П'ясти, Сейм, Кревська унія, Грюнвальдська битва.

Номер слайду 4

1018 р. — Болеслав І Хоробрий здійснив похід на Київ1025 р. - Болеслав І Хоробрий прийняв титул короля і переніс столицю Польщі до Кракова. 1241 р. – напад монголів на південні землі Польщі 1333-1370 рр. — правління в Польщі Казимира III Великого 1385 р. – Кревська унія1410 р. – Грюнвальдська битва. ОСНОВНІ ДАТИ І ПОДІЇ

Номер слайду 5

Протягом VI – VII ст. відбувалося велике розселення слов’ян. Слов’яни зайняли значну територію і поділилися на три групи — західну, східну і південну. Від цих трьох груп беруть початок сучасні слов’янські народи. ВЕЛИКЕ РОЗСЕЛЕННЯ СЛОВ’ЯН VI – VII ст. ЗАХІДНІПІВДЕННІСХІДНІчехи, словаки, поляки, лужичани, кашуби болгари, словенці, серби, македонці, хорвати, чорногорціукраїнці, білоруси, росіяни. Після розселення почалася боротьба слов’ян проти сусідніх народів і держав. Завоювати і поневолити слов’ян намагалися авари, франки, угорці, німці. Водночас боротьба за “оволодіння душами” слов’ян розгорнулася між східною християнською церквою і західною, оскільки слов’яни були язичниками. Суперництво Сходу і Заходу за вплив на слов’ян визначало їхню подальшу долю.1. ВЕЛИКЕ РОЗСЕЛЕННЯ СЛОВ’ЯН.

Номер слайду 6

2. УТВОРЕННЯ ПОЛЬСЬКОГО КОРОЛІВСТВА. БОЛЕСЛАВ І ХОРОБРИЙЗахіднослов’янська держава Польща утворилася ізсоюзів племен, які розселялись у басейні Вісли: полян; слензан; куявів; мазурів та ін. Центром формування державності стало племінне об’єднання полян, розташоване в районі міста Гнєзно. Тут виникло князівство, котре в IX—X ст. об’єднало землі в басейнах річок Вісла та Одер. Від назви полян і походить назва держави Польща. IX—X ст. - в районі міста Гнєзно плем’я поляноб’єднало землі в басейнах річок Вісла та Одер. Назва Польща походить від назви племені полян.

Номер слайду 7

966 р. - князь Мешко І разом зі своєю тритисячною дружи-ною прийняв християнство (католицизм) від німецьких єпископів; уклав союз із Священною Римською імперією, став другом німецького імператора Оттона І; підкорив своїй владі племена, які жили вздовж Вісли, і утворив Польську державу. Мешко І (960 – 992 рр.) був першим відомим польським князем із династії Пястів. Болеслав І Хоробрий (992 – 1025 рр. - син Мешка І), об’єднав під своєю владою всі польські землі, захопив Чехію і Моравію; посилив позицію католицької церкви; втручався в справи Німеччини і Русі-України.1018 р. - Болеслав І Хоробрий здійснив похід на Київ, допомагаючи своєму зятю Святополку Окаянному у війні проти брата Ярослава, але володів Ки-євом дуже недовго. Пам’яткою про цей похід стала щербина на лезі меча, яким він вдарив по одній із київських брам. З того часу з’явилася назва меча “щербець”.

Номер слайду 8

1025 р. - Болеслав І Хоробрий прийняв титул короля і переніс столицю Польщі до Кракова. 1000 р. - в м. Гнєзні було створено архієпископство. Цим актом Польська церква проголосила незалежність від німецького архієпископа. У середині XI ст. Польське королівство послабилося, а в XII ст. взагалі розпалося на окремі самостійні уділи. Вигляд Кракова XV ст. Болеслав І Хоробрий992-1025 рр.

Номер слайду 9

Казимир І (1024-1058 рр.) – період нового піднесення Поль- щі, повернення втрачених територій; посилення центральної влади. Болеслав ІІІ – поділив країну між синами, чим започаткував феодальну роздробленість; гальмування економіки; послаблення державної влади; загроза Тевтонського ордену.1157 р. імператор Фрідріх Барбаросса змусив польських князів визнати його зверхність і платити данину.1241 р. - південні землі Польщі пережили страшну монголо-татарську навалу, яка протягом другої половини XIII ст. неодноразово повто-рювалась.

Номер слайду 10

Битва біля Легниці (9 квітня 1241 року), М. Меріан, 1630 р. Під час якої були розгромлені польські війська Генріха ІІ Побожного монголами. Згинув сам Генріх і Болеслав. Моравський. Один із загонів Батия увірвавсядо Польщі і пограбував столи-цю. За легендою міський сурмач дозорець подавав сигнал тривоги доти, доки його не вбила стріла монгольського лучника. На згадку про це на вежі костелу Св. Марії в Кракові щогодини грає сурма і її звучан-ня несподівано обривається на найвищій ноті.

Номер слайду 11

Казимир III Великий (1333-1370 рр.) – продовжив політику своїх попе- редників. Казимир на підставі династичних зв'язків вважав, що має більш законні права на престол Русі. Він уважав себе прямим нащадком і роду Романовичів, як онук короля Русі Юрія І, і роду П'ястів, як двоюрідний брат володаря Русі Юрія ІІ, з якого походив Останній. Обрав політику компромісів і підписав мирні угоди з Угорщиною, Чехією,Тевтонським орденом;припинив війну з Тевтонським орденом – віддав Східне Помор'є;повернув Мазовію Чехії;приєднав Галичину, Белзчину і Холмщину.1349-1352 рр. – Казимир ІІІ завоював Галичину; 1366 р.— Казимир ІІІ завоював Західну Волинь (Белзчину). Галицько-Волинська держава припинила своє існування. Казимир обмежився формальним визнанням своїх королівських прав на прес-тол Русі і повернувся назад до Польщі, оскільки там була столиця його держави. Він забрав із собою корону короля Русі та королівські регалії як підтвердження своєї законної влади. Також він забрав із собою деякі інші речі, зокрема, з княжої скарбниці до Кракова привезли дві діадеми, з яких зробили золотий хрест, біля якого свого часу молився Папа Іван Павло ІІ. Казими́р III Великий1340-1392 рр. – Довга війна Польського королівства за землі Галицько-Волинської держави.3. КАЗИМИР III ВЕЛИКИЙ

Номер слайду 12

РЕФОРМИ КАЗИМИРА IIIУвів єдині закони. Видав дві збірки законів – Статути. Увів єдину монету – «краківський гріш» і мито, дбаючи про торгівлю, ремесла. Поділив державу на окремі воєводства, приєднуючи князівства і зберігаючи їх попередню назву і місцеве самоуправління, поставив своїх прибічників.4) Жорстоко розправлявся із свавільними панами, незалежно від чинів і звань.5) Зменшив податки.6) Роздавав селянам вільні землі, за що отримав прізвисько «Король холопів».7) Підтримував колонізацію та дозволяв оселятися на землях Польщі німцям, вірменам, євреям, татарам. Це сприяло піднесенню господарства. РЕФОРМИ ЗМІНИЛИ КОРОЛІВСЬКУ ВЛАДУ. ЗА ЦЕ КАЗИМИРА III НАЗВАЛИ ВЕЛИКИМ Польща – станова монархія: слабка королівська влада. Сформувався представницький орган влади – Сейм. Сейм – станово-представницький орган влади Польщі, доскладу якого входили магнати, вище представництво,шляхта та представники міст.

Номер слайду 13

4. КРЕВСЬКА УНІЯ.1385 р. – Ягайло уклав Кревську унію між Великимкнязівством Литовським і Королівством Польським іодружився з польською королевою Ядвігою. ПРИЧИНА УКЛАДАННЯ КРЕВСЬКОЇ УНІЇ МІЖ ЛИТВОЮ І ПОЛЬЩЕЮ:- загроза обом державам з боку Тевтонського ордену.1386 р. – Ягайло прийняв католицтво і взяв ім'я Владислав, одружився з Ядвігою і став польським королем. Так була започаткована династія Ягеллонів. Король Польщі Владислав ІІ Ягайло (1386-1434)польськакоролева. Ядвіга. УНІЯ – об'єднання двох держав або церков. Польське королівство. Велике князівство Литовське. Великий князь Ягайло. Королева Ядвіга. Литва входила доскладу ПольщіУ Литви запроваджувалосякатолицтво. Ягайло ставав королем. ПольщіНАСЛІДКИ: унія не призвела до повного об'єднання держав.

Номер слайду 14

Литовсько-польсько-руські дружини очолили Ягайло і Вітовт.1410 р. – Грюнвальдська битва. Унія змінила Польщу і Литву і вони разом виступили проти Німецького ордену. Вирішальна битва відбулася біля села Грюнвальд. До об'єднаного війська входили польські, литовські, українські, білоруські, чеські й татарські загони, якірозгромили хрестоносців. Поразка поклала край Німецькому наступу на Схід. Через півстоліття, в результаті нової війни, Орден визнав себе васалом польського короля.«Грюнвальд». Худ. В. Косак (1931)5. ГРЮНВАЛЬДСЬКА БИТВА

Номер слайду 15

Битва при Грюнвальді. Мініатюра із «Люцернської хроніки» Діболда Шиллінга Молодшого, 1513 р. Битва при Грюнвальді. Мініатюра із «Бернської хроніки» Діболда Шиллінга Старшого, 1483 р.

Номер слайду 16

2. Укажіть рік прийняття Кревської унії. А 1410 р. Б 1385 р. В 1349 р. Г 1413 р. Б 1385 р.3. Укажіть рік Грюнвальдської битви. А 1410 р. Б 1385 р. В 1349 р. Г 1413 р. А 1410 р.1. Укажіть ім'я першого польського короля. А Казимир ІБ Казимир ІІІВ Болеслав І Хоробрий. Г Ягайло. В Болеслав І Хоробрий

Номер слайду 17

Виконайте завдання:1. Читати §23. Утворення і розквіт держав Центральної та Східної Європи С.168-172 (підручник Всесвітня історія для учнів 7 класу).2. Виконати завдання «Знайди пару» на сайті https://learningapps.org/

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Номер слайду 19

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА: О.І. Пометун, Ю. Б. Малієнко. Всесвітня історія : підр. для 7 класу. – Київ, «Освіта», 2015. С.173-174 Н. Г. Подоляк, І. Б. Лукач, Т. В. Ладиченко. Всесвітня історія : підр.. для 7 класу. – Київ : Генеза, 2015. С.168-172https://history.vn.ua/lesson/ukraine-history-school-tables-6-9-classes/7 Історія України. 6—9 класи: шкільні таблиціhttps://history.vn.ua/pidruchniki/sviderskii-2015-ukraine-history/27.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Західний_похід_монголів#П'ятий_етап_(1240—1242)https://uk.wikipedia.org/wiki/Битва_при_Легниціhttps://ru.wikipedia.org/wiki/Грюнвальдская_битва#/media/Файл: Battle_of_Tannenberg.jpghttps://ru.wikipedia.org/wiki/Грюнвальдская_битва#/media/Файл: Battle_of_Žalgiris.jpghttps://ru.wikipedia.org/wiki/Грюнвальдская_битва#/media/Файл: Grunwald_Wojciech_Kossak.jpghttps://ru.wikipedia.org/wiki/Грюнвальдская_битваhttps://history.vn.ua/lesson/vsesvitnya-istorya-7-class-gisem-rozrobki-2015/28.phphttps://www.google.com.ua/search?hs=jzl&q=КАРТА+польського+королівства+в+середні+віки&

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рашевська Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
7226
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку