Презентація "Поняття про емоційний інтелект".

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку "Саморегуляція емоцій". Що таке емоційний інтелект. З чого він складається та наведені приклади успішних людей з розвинутим емоційним інтелектом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОНЯТТЯ про ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ

Номер слайду 2

"Виживає не найсильніший і не найрозумніший, а той, хто краще за всіх пристосовується до змін". Чарльз Дарвін

Номер слайду 3

Емоційний інтелект — це вміння дати раду своїм і чужим емоціям: точно зрозуміти, оцінити і виразити їх.

Номер слайду 4

Ви ніколи не дивувалися тому, що люди з неабияким інтелектом можуть роками займати одну і ту ж посаду, в той час як їх непримітні колеги роблять запаморочливу кар'єру? Виходить, для того, щоб домогтися успіху, одних знань та аналітичних здібностей недостатньо.

Номер слайду 5

Відмінні оцінки і 200 балів за IQ-тест далеко не завжди стають запорукою блискучої кар'єри. Середні результати тесту на інтелект не завадили Джорджу Бушу і Бараку Обамі стати президентами США, а Білла Гейтса відрахували з університету за неуспішність.

Номер слайду 6

Вперше термін «емоційний інтелект» був згаданий в 1990 році в однойменній публікації Пітера Саловейя. Згідно з його висновками раніше інтелект вважався абсолютним благом, у той час як емоції були відсунуті на другий план, тепер людство усвідомило важливість обох явищ. Гармонійним поєднанням двох факторів і є емоційний інтелект.

Номер слайду 7

Найвідоміше дослідження феномену емоційного інтелекту було зроблено психологом та журналістом New York Times Деніелом Гоулменом. Його бестселер «Емоційний інтелект» побачив світ у 1995 році.

Номер слайду 8

Гоулмен виділяє чотири складових емоційного інтелекту: * самоконтроль, * самосвідомість, * емпатія,* навички відносин.

Номер слайду 9

Найхарактерніша ознака людини з високим EQ - доброзичливість. Вона вміє контролювати негативні емоції, що дозволяє уникати конфліктів, знаходити корисні контакти і справляти приємне враження на оточуючих. Також емоційного інтелектуала відрізняє високий рівень самомотивації: у нього є самостійно вироблена система цінностей, установки, які він усвідомлює і яким слідує. Він прекрасно знає, чому веде себе так чи інакше в різних ситуаціях, чітко розуміє мотиви інших людей, що робить його практично невразливим для маніпуляторів. Люди з високим EQ створюють магнетичний вплив на оточуючих, оскільки випромінюють оптимізм і здатні погасити конфлікт.

Номер слайду 10

Однак не варто вважати людей з високим EQ слабодухми і безхребетними. Також не можна ставити знак рівності між EQ і буйним темпераментом. Емоційний інтелект - це вміння дотримуватися балансу і проявляти деяку розважливість в області емоцій.

Номер слайду 11

Емоційний інтелект (EQ) включає в себе чотири базові ключові:

Номер слайду 12

І. Самосвідомість:аналіз власного емоційного стану, розуміння впливу емоцій на прийняття рішень,адекватна оцінка своїх здібностей,розвиток інтуїції.

Номер слайду 13

Управління власними емоціями:відкритість по відношенню до оточуючих, власні принципи і цінності,позитивна оцінка ситуації, бажання і вміння знаходити рішення в складних ситуаціях.

Номер слайду 14

Емоційна чуйність:уміння прислухатися до почуттів інших людей, здатність розуміти чужі потреби.

Номер слайду 15

Управління емоціями інших людей:уміння продати ідею, намалювати захоплюючу картину майбутнього,здатність запобігати і регулювати конфлікти

Номер слайду 16

Презентацію підготувала вчитель КЗШ І-ІІІ ст. №85 Хороших О. В.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
1040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку