Презентація " Поняття про реалізм та історія його формування. Характерні ознаки реалізму"

Про матеріал
Уіння давати визначення поняття «реалізм», називати його провідні ознаки, виявляти їх у прочитаних творах, розуміти особливості взаємодії реалізму з іншими напрямами XIX століття (романтизмом, натуралізмом)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про реалізм та історія його формування. Характерні ознаки реалізму

Номер слайду 2

Протягом XIX ст.. митці мінімізували естетикуі прагнули будувати художні твори майжецілковито на зображенні реальності. У цім сенсівсе тогочасне класичне мистецтво було реалістичним. Х. Ортега – і Гассет

Номер слайду 3

Цитатна доріжка «Романтики про романтизм»«Ми мріємо про подорож у Всесвіті, але хіба він не є в нас самих? Ми не знаємо ще глибин нашого духу. Саме туди веде нас таємничий шлях. У нас самих міститься вічність з її світами, минуле й майбутнє» (Новаліс).   «Поезія — це дзеркало, яке дивовижно перетворює все, що довкола» (Г. Гейне). «Звичайні речі з повсякденного життя набувають дивних відтінків неповторної романтичної своєрідності, що викликає надзвичайну гармонію душі, відкриту всьому фантастичному» (Е. Т. А. Гофман).

Номер слайду 4

 «Людська уява  —  цілий світ, який звучить на різні голоси й розмальований різними барвами й відтінками. У цьому світі відбуваються найзапекліші битви та драми» (Дж. Байрон).   «У віршах не вчинки й ситуації надають почуттям значущості, а самі почуття надають значущості вчинкам і ситуаціям» (В. Вордсворт).   «Процес пізнання світу починається з пізнання людини» (С. Колрідж).  «Мистецтво — наука про життя, у центрі якої — учення про прекрасне, яке можна осягнути лише інтуїтивно» (Р. Шатобріан). 

Номер слайду 5

Теорія літератури. Реалізм – літературний напрям, який характеризується правдивим і всебічним відображенням дійсності на основі типізації життєвих явищ.

Номер слайду 6

Складання порівняльної таблиці{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Романтизм. Реалізм. Філософська основа – німецька ідеалістична філософія. Неприйняття буденності, утеча від неї. Абсолютизація творчої уяви митця. Заперечення раціоналізму, прагнення до всього ірраціонального, містичного. Наукова основа – філософія позитивізму, природознавчі науки, соціологія, психологія. Детальне зображення реального життя. Домінування наукових методів до зображуваного: дослідження та пояснення явищ і закономірностей реального життя. Логічність, «раціоцентризм», детальне дослідження та майже науковий аналіз забражуваного.

Номер слайду 7

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Романтична умовність, ідеалізація, надмірне згущення фарб.Історизм романтизму – це переважно пишна декорація, розкішне тло твору. Романтизація минулого.Ігнорування буденності. Акцент на всьому ексклюзивному, несхожому, неповторному. Домінування естетико-гедоністичної функції мистецтва. Принцип життєподібності, аналіз суспільних, зокрема економічних аспектів і їх роль у житті у розвитку особистості.Історизм реалізму – засіб дослідження першовитоків та історичних коренів певних суспільних явищ. Увага до проблем сучасності. Естетичне «узаконення» раніше «неестетичних» тем,образів, мотивів. Пошук спільного й типового навіть у неподібному. Домінування когнітивної і дидактичної функції мистецтва.

Номер слайду 8

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Герой літературного твору«Винятковий характер у виняткових обставинах». Загадковий одинак-індивідуаліст, який перебуває в полоні фатальних пристрастей. Носій однієї незмінної пристрасті. Самотня людина, вигнанець суспільства. Герой має загадкове минуле, часто це людина без минулого.«Типовий характер у типових обставинах». Людина конкретної професії, яка займається своєю буденною роботою: селянин, робітник. Складна суперечлива особистість, яка постійно змінюється. Взаємодія людини і суспільства. Життя персонажа описане надзвичайно детально.

Номер слайду 9

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Художній час і простір. Зображення далеких епох. Незвичайно, екзотично-далекі краї. Зображення добре знайомої читачам сучасності. Реальні, добре знайомі читачам місця.{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Система жанрів. Перевага ліричних жанрів. Поміж жанрів епосу-домінування історичного роману. Перевага епічних жанрів. Поміж жанрів епосу – домінування соціально - психологічного роману.

Номер слайду 10

  Проблемні питання 1. Письменники-реалісти прагнули досліджувати життя й характери людей. Як ви вважаєте, що стало об’єктом дослідження у творах, які ви читали («Полліанна» Е. Портер, «Товстий і тонкий», «Хамелеон» А. Чехова, «Сліпий музикант» В. Короленка, «Жага до життя» Дж. Лондона, «Хатина дядька Тома» Г. Бічер-Стоу)?   2. Які явища реального життя, на ваш погляд, варто було б дослідити письменникам у наш час? Поясніть.·        Спіч про прочитану книгу,  яку можна віднести до літератури реалізму. (Спіч — коротка привітальна промова)

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника про реалізм (с.99 – 107). За допомогою Інтернету підготувати повідомлення про визначних реалістів у Франції, Англії, Росії та США.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Ліхожон Ганна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Комісаренко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковальчук Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Подгайная Марина
    Дякую: стисло, по суті, якісно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Осипець Валерія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
16 березня 2019
Переглядів
37625
Оцінка розробки
4.8 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку