Презентація "Поняття про явище ізомерії та ізомери"

Про матеріал
Презентація на тему "Поняття про явище ізомерії та ізомери", для використання на уроках хімії 10 класу рівня стандарт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про явище ізомерії та ізомери

Номер слайду 2

План уроку. Що таке ізомери1 Поняття ізомерія23 Різновиди ізомерії

Номер слайду 3

1) Що таке ізомериІзомери – це речовини, що мають однаковий склад молекул, але з різною хімічною будовою, а отже, і з різними властивостями.

Номер слайду 4

Будова молекул визначає їхні властивості, тому ізомери відрізняються один від одного за фізичними і хімічними показниками. Наприклад, складу С2 Н6 О відповідають дві речовини — етанол і диметиловий етер: CH3 – CH2 – O – H Етанол CH3 – O – CH3 Диметиловий етер

Номер слайду 5

2)ІзомеріяІзомерія – з однієї кількості атомів можуть утворитися різні за будовою і властивостями речовини.

Номер слайду 6

3) Різновиди ізомерії Ізомерія Структурна ПростороваІзомерія карбонового ланцюга Геометрична Оптична Ізомерія функціональних груп Ізомерія положення замісників

Номер слайду 7

Структурна ізомерія – явище існування сполук, які мають однакові молекулярні формули, але відрізняються порядком сполучення атомів у молекулі. Структурна ізомерія поділяється на ізомерію карбонового ланцюга, положення та ізомерію функціональних груп.

Номер слайду 8

Ізомерія ланцюга зумовлена різною послідовністю зв’язування атомів, які утворюють вуглецевий кістяк молекули. Наприклад бутан та ізобутан: СН3–СН2–СН2–СН3 СН3–СН(СН3)–СН3 Для органічних сполук циклічної будови ізомерії ланцюга може бути спричинена розміром циклу. Наприклад циклогексан і метилциклопентан:

Номер слайду 9

Ізомерія положення зумовлена різним положенням функціональних груп, замісників чи кратних зв’язків у молекулі.бутанол-1 СН3 СН2 СН2 ОН;бутанол-2 СН3 СН2 СН(ОН)СН3;бутен-1 СН2=СН–СН2–СН3;бутен-2 СН3–СН=СН–СН3Ізомерія функціональних груп зумовлена присутністю в ізомерах однакового складу різних за природою функціональних груп: етанол — диметиловий етер: СН3–СН2–OH СН3–O–СН3

Номер слайду 10

Просторова ізомерія— явище, яке полягає в існуванні сполук з однаковими молекулярними формулами, однаковою послідовністю сполучення атомів у молекулі, але з різним розташуванням атомів у просторі. Просторові ізомери називають також стереоізомерами (грец. stereos — просторовий). Просторова ізомерія поділяється на оптичну та геометричну.

Номер слайду 11

У оптичній ізомерії різні фрагменти молекул розташовуються по-різному щодо деякого атома, тобто мають різну конфігурацію. Наприклад: Такі молекули не є ідентичними, вони ставляться один до одного як предмет і його дзеркальне відображення.

Номер слайду 12

Геометрична ізомерія властива з'єднанням, що містить подвійні зв'язки (С = С, C = N і ін.). Геометричні ізомери зазвичай істотно розрізняються за фізичними властивостями (температурою кипіння і плавлення, розчинністю, термодинамічною стійкістю та ін.)

Номер слайду 13

Висновки1) Ізомери - це речовини, що мають однаковий склад молекул, але з різною хімічною будовою,і з різними властивостями.2) Ізомерія – з однієї кількості атомів можуть утворитися різні за будовою і властивостями речовини.3) Ізомерія поділяється на структурну і просторову. В свою чергу структурна ізомерія включає в себе: ізомерію Карбонового ланцюга, ізомерію положення замісників, ізомерію функціональних груп. Просторова поділяється на геометричну і оптичну.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.4
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Горбанева Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Задорожна Ніна Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новик Олена
    Дякую за матеріал
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Новик Олена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
15022
Оцінка розробки
4.8 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку