Презентація "Поняття й ознаки держави. Державна влада. Функції держави"

Про матеріал
Презентація "Поняття й ознаки держави. Державна влада. Функції держави", основи правознавства 9 клас, підручник О. Д. Наровлянський
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Держава. Поняття й ознаки держави. Державна влада. Функції держави

Номер слайду 2

Протягом різних історичних періодів вчені намагалися дати своє визначення держави, яке, на їхню думку, найточніше змогло б передати її особливості та зміст. Наприклад, у стародавній Греції філософ Арістотель вказував, що держава — це зосередження всіх моральних і розумових інтересів громадян. У Стародавньому Римі оратор Цицерон стверджував, що держава — це союз громадян, об'єднаних на основі права і загальної користі. Французький король Людовік XIV через свою необмежену владу сказав: «Держава — це я!». Таким чином сформувалося понад 100 різних визначень держави. Що ж до сучасної юридичної науки, то вона визначає, що:

Номер слайду 3

Поняття «держава» — одне з основних у правознавстві. Держава — це особлива форма організації суспільства за допомогою спеціального апарату управління, який захищає інтереси населення певної території, регулює відносини між членами суспільства, зокрема за допомогою примусу.

Номер слайду 4

Суверенітет — це можливість держави самостійно розв’язувати всі питання свого внутрішнього життя й зовнішніх відносин, здійснювати владу й правосуддя на своїй території.

Номер слайду 5

Державна влададержавна. Влада – можливість особи (групи осіб) нав’язувати свою волю іншим людям /групам.

Номер слайду 6

Державна влада різновид влади, що здійснюється державою та її органами. Полягає в здатності та можливості державних органів підпорядковувати собі поведінку й діяльність людей та об’єднань, що перебувають на її території. Стаття 5. Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Ніхто не може узурпувати державну владу.

Номер слайду 7

Державна влада має власні ознаки, які притаманні тільки їй:• є публічною владою, тобто офіційно управляє справами всього суспільства в цілому і регулює відносини між великими й малими соціальними групами в інтересах тієї його частини, котра опанувала цією владою;• суверенною владою, тобто у сфері державних справ вона має верховенство, самостійність і незалежність по відношенню до будь-якої іншої влади як усередині держави, так і за її межами;• здійснюється на постійній основі спеціальним апаратом влади (державним апаратом);• має монопольне право застосовувати примус на своїй території;• має виключне право оподаткування певних осіб, що перебувають на території держави (наприклад для формування бюджету держави);• поширюється на всіх осіб, які перебувають на території держави (виключенням можуть бути іноземні дипломати, які мають дипломатичний імунітет);• видає нормативно-правові акти;• є легітимною (тобто законність здійснення та формування органів влади). Легітимну державну владу визначають як владу, що встановлюється відповідно до процедури, передбаченої нормами права. Легітимізація влади в цивілізованому суспільстві відбувається, насамперед, через загальні демократичні вибори.

Номер слайду 8

Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Отже, в Україні державна влада має таку схему:

Номер слайду 9

Основні напрями діяльності держави, що забезпечують здійснення завдань, заради яких вона створена, називають функціями держави. Держава має чимало різноманітних функцій, їх поділяють за певними критеріями. За значенням державної діяльності:основні функції — найважливіші напрямки діяльності держави, які мають пріоритетне значення у визначений історичний період розвитку суспільства (захист прав і свобод людини, економічна, соціальна);неосновні (додаткові) функції — напрямки діяльності держави зі здійснення конкретних завдань, які мають супроводжувальний, допоміжний або обслуговувальний характер (управління персоналом, оподаткування, фінансовий контроль). За часом їх дії:постійні функції — напрямки діяльності держави, що здійснюються впродовж тривалого часу і притаманні їй на всіх або більшості етапах її існування, розвитку та функціонування (політична, соціальна, організація оборони країни);тимчасові функції — напрямки діяльності держави, які спрямовані на вирішення деяких невідкладних завдань і здійснюються протягом певного періоду її існування (боротьба зі стихійним лихом, введення надзвичайного стану, боротьба з тероризмом).

Номер слайду 10

Залежно від сфери діяльності бувають внутрішні та зовнішні функції.

Номер слайду 11

Завдання. Визначте, до яких функцій держави належать наведені приклади.1. Участь України в ООН.2. Ліквідація наслідків Чорнобильської катастрофи.3. Виплата стипендій студентам.4. Проведення Антитерористичної операції.5. Укладання торгівельної угоди України з Румунією.6. Спільний політ українських та американських астронавтів у космос.7. Прийняття Верховною Радою Закону про Державний бюджет.8. Отримання Україною безвізового режиму.

Номер слайду 12

Визначте, у яких із зазначених випадків є виявлення влади та види цієї влади.а) Троє дев’ятикласників домовилися піти після уроків у кінотеатр;б) поліція зупинила порушника Правил дорожнього руху й оформила протокол;в) Верховна Рада України прийняла новий закон;г) учениця 9 класу подарувала подрузі книжку на день народження;ґ) священик звернувся до своїх прихожан із закликом утриматися від уживання м’ясних страв підчас посту;д) директор підприємства видав наказ про перенесення вихідного дня;

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 1; дати відповіді на запитання (с. 13)

pptx
Додано
12 жовтня
Переглядів
83
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку