Яєчні породи курей. Незважаючи на різноманітність порід курей яєчного напрямку, високопродуктивні несучки мають ряд схожих рис в екстер’єрі та психофізіологічних характеристиках, схожі та основні етапи їх фізичного розвитку:мала вага тушки, в середньому 1,5-2,2 кг (півні іноді до 3,0 кг)і легкий кістяк;досить великий розмах крила, часто видовжене хвостове оперення;великий гребінь з 7-ма зубцями і великі мочки;підвищена рухливість;прискорений метаболізм, змушує птицю вживати велику кількість корму і, особливо мінеральних кальцієвих добавок, необхідних для побудови яєчної шкаралупи;раннє статеве дозрівання, що дозволяє кращим представникам несучок вже у віці 125 днів починати відкладати яйця;атрофування інстинкту насиджування, тому відтворювати поголів’я без використання інкубаторів або птахів іншої породи для насиджування.
М’ясо-яєчні породи. Кури м’ясо-яєчного напрямку є результат схрещування порід різної спрямованості і ретельний відбір серед них. Комбінований характер продуктивності робить їх не вибагливий до кормів, до того ж такі птахи відмінно фуражири. Однак для досягнення хороших показників приросту і підтримки стабільної несучості їх необхідно забезпечити збалансованим харчуванням з оптимальною кількістю вітамінів і мікроелементів. Показники несучості досягають в середньому 180 яєць щороку. Півні здатні набирати до 4 кг живої маси, а курочки – 3 кг. Статеве дозрівання часто спостерігається в 5,5-6 місяців. Універсальні кури відрізняються активністю і допитливістю, стриманим і спокійним характером, добре сформованим інстинктом насиджування, а також генетичної стійкістю до інфекційних захворювань.
М’ясна порода. М’ясну породу дуже легко відрізнити. По-перше, ці птахи відрізняються самими великими габаритами, по-друге, вони мають дуже міцну статуру, а по-третє, представники такого виду завжди з розвиненою і видимої мускулатурою. Є певна характеристика, якому відповідають всі м’ясні породи курей, а саме:кінцівки завжди широко розставлені;негусте пір’я, навіть можна сказати пухке;міцна статура;корпус знаходиться на одній рівній лінії горизонтально);це найбільш спокійний і доброзичливий вигляд з поступливим характеро. Звичайно, у такого виду дуже слабка несучість, але м’ясні показники відмінні. Але все ж, вдається зустріти породу, яка може об’єднувати два види продуктивності і вважатися яєчно-м’ясний.
Декоративна порода. Декоративні кури вирощуються переважно заради естетичного задоволення, хоча й можуть використовуватися для отримання м'яса чи яєць (як і будь-які кури). Для них характерний екзотичний, специфічний зовнішній вигляд, наприклад: курчавість, оперення незвичних кольорів, п'ятипалість, наявність на голові чуба або бороди, карликовість, опереність ніг, рідкісні форми гребенів, довгий або практично відсутній хвіст, шовкове оперення тощо.