Презентація ''Пороги і водоспади. Живлення, водний режим і робота річок.''

Про матеріал
Презентація з географії 6 класу допоможе вчителю та учням провести уроки на тему: ''Пороги і водоспади. Живлення, водний режим і робота річок.''.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пороги і водоспади. Живлення, водний режим і робота річок. Вчитель географії: Дугинова В. П.

Номер слайду 2

Складники гідросфери

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ми всі знаємо вже, що річка – це водний потік. Але, як він поповнюється водою. А чи знаєте ви, що річки теж живляться. Живлення річок - складний процес.. Залежно від клімату живлення річок можуть бути: дощоветалі води снігів та льодовиківпідземнезмішане

Номер слайду 5

Який характер течії річок Напрямок, характер і здатність річок виробляти собі долину залежать насамперед від рельєфу. Характер течії і робота річки залежать від рельєфу місцевості. Чим більший похил поверхні, тим дужче річка її руйнує, тим глибшою є річкова долина.

Номер слайду 6

Рівнинні річки течуть рівнинами. Рівнини мають незначний похил поверхні. Тому швидкість течії рівнинних річок невелика - близько 1 м/с. вони течуть повільно і спокійно. Рівнинними річками є Волга, Амазонка, Дніпро.

Номер слайду 7

Гірські річки течуть у горах, де місцевість має великий похил поверхні. Тому вони мають велику швидкість і бурхливу течію. Такий характер течії зумовлює утворення глибоких і вузьких річкових долин. Сотні тисячі років їдуть на те, щоб річка прорізала в горах долину.

Номер слайду 8

Кожна річка має енергію, величина якої залежить від швидкості течії та маси води. Чим більша кількість води в річці та швидша її течія, тим більша енергія річки. Енергія річок витрачається на тертя, руйнування берегів і дна, перенесення твердого матеріалу і розчинів. Наслідком такої роботи є ерозія (розрушення) й водна акумуляція (накопичення).

Номер слайду 9

Річкова ерозія — руйнівна робота річок. По всій течії річки відбувається перенесення піску, дрібних уламків порід, які відкладаються, утворюючи мілководдя. На деяких річках у гирлі формується дельта з безліччю рукавів і проток. Вона постійно росте і висувається в море

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Як утворюються пороги і водоспади. Дно річок складене різними за твердістю гірськими породами. М’якші породи легко і швидко розмиваються, твердіші – значно повільніше. Тверді породи ( граніти, гнейси) у вигляді величезних кам’яних глиб можуть виступати з води, утворюючи пороги. Вони виникають як на гірських, так і на рівнинних річках.

Номер слайду 12

Якщо на річці є високий скелястий уступ, то вода з нього падає, утворюючи водоспад. Русло річки робить стрибок з певної висоти. Одним із найвідоміши і найпотужніших у світі є Ніагарський водоспад у Північній Америці.

Номер слайду 13

1. Річка живиться дощовими, талими водами снігів і льодовиків, підземними та змішаними водами.2. За характером течії річки бувають: рівнинними і гірськими.3. Річка виконує три види роботи: 1) руйнують гірські породи на шляху течії; 2) переносять течією зруйновані рештки порід; 3) відкладають уламки порід у руслі та гирлі. Робим висновки

Номер слайду 14

АМАЗОНКА – НАЙДОВША РІЧКА В СВІТІАмазо́нка — міжнародна річка в Південній Америці, найдовша річка у світі і найповноводніша

Номер слайду 15

Ніл— річка в Африці, є другою найдовшою річкою на планеті Земля. Річка Конго визнана найглибшою.

Номер слайду 16

Найкоротша річка в світі: 18 метрів, Репруа

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
16 березня 2023
Переглядів
2249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку