Презентація "ПОШИРЕННЯ СВІТЛА В РІЗНИХ СЕРЕДОВИЩАХ. ЗАЛОМЛЕННЯ СВІТЛА НА МЕЖІ ДВОХ СЕРЕДОВИЩ"

Про матеріал
Розширити і поглибити знання учнів про явища, що відбуваються на межі розподілу двох прозорих середовищ: відбивання, заломлення, повне відбивання світла; про відносний показник заломлення, граничний кут повного відбивання, а також про використання цих явищ у різних оптичних приладах і системах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОШИРЕННЯ СВІТЛА В РІЗНИХ СЕРЕДОВИЩАХ. ЗАЛОМЛЕННЯ СВІТЛА НА МЕЖІ ДВОХ СЕРЕДОВИЩ Мета. Розширити і поглибити знання учнів про явища, що відбуваються на межі розподілу двох прозорих середовищ: відбивання, заломлення, повне відбивання світла; про відносний показник заломлення, граничний кут повного відбивання, а також про використання цих явищ у різних оптичних приладах і системах. Формувати уміння спостерігати явище заломлення світла на межі двох середовищ, будувати хід променя в плоскопаралельній пластинці та призмі. Демонстрації. 1. Закони заломлення світла. 2. Повне відбивання світла. Тип уроку. Комбінований урок.

Номер слайду 2

Структура уроку. I. Перевірка знань та вмінь учнів (12 хв). II. Актуалізація опорних знань (5 хв). III. Вивчення нового навчального матеріалу (15 хв). IV. Закріплення вивченого матеріалу (15 хв). V. Підсумки уроку, завдання додому (3 хв).

Номер слайду 3

Повторюємо поняття світловий промінь, світловий пучок, явище відбивання, кут падіння, кут відбивання закони відбивання світла.

Номер слайду 4

Розв’язати задачи: 1. На одне з двох плоских дзеркал, розташованих під кутом 90° одне до одного, падає промінь світла. Знайти кут між падаючим променем та відбитим від системи двох дзеркал.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

(Відповідь: 180°.)

Номер слайду 7

2. На одне з двох плоских дзеркал, розташованих під кутом 60° одне до одного, падає промінь світла. Знайти кут між падаючим променем та відбитим від системи двох дзеркал.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

3. Кутова висота Сонця над горизонтом 30°. Під яким кутом до поверхні землі необхідно нахилити плоске дзеркало, щоб відбитий від нього промінь поширювався: а) вертикально вниз; б) вертикально вгору; в) горизонтально (розглянути два випадки)?

Номер слайду 11

а) вертикально вниз

Номер слайду 12

Відповідь: 60°

Номер слайду 13

б) вертикально вгору

Номер слайду 14

б) вертикально вгору Відповідь: 30°

Номер слайду 15

в) горизонтально (розглянути два випадки)

Номер слайду 16

Відповідь: 15°. Відповідь: 75°.

Номер слайду 17

Вивчення нового навчального матеріалу Відомо, що світло під час переходу з одного прозорого середовища в інше, наприклад, із повітря у воду, на межі розподілу середовищ частково відбивається, а частково проникає у воду.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Перший закон заломлення світла. Падаючий промінь, заломлений промінь та перпендикуляр, проведений із точки падіння до поверхні поділу середовищ, лежать в одній площині.

Номер слайду 20

В оптиці встановлено, що причиною заломлення світла під час його переходу з одного середовища в інше є різні швидкості поширення світла у цих середовищах.

Номер слайду 21

1 2 υ1 υ2 υ1 > υ2 α β γ

Номер слайду 22

1 2 υ1 υ2 υ1 < υ2 α β γ

Номер слайду 23

Якщо під час переходу світла з одного середовища в інше його швидкість зменшується, заломлюючий промінь наближається до перпендикуляру, тобто кут заломлення зменшується.

Номер слайду 24

Якщо під час переходу світла з одного середовища в інше його швидкість збільшується, заломлюючий промінь віддаляється від перпендикуляру, тобто кут заломлення збільшується.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Величину, що показує, у скільки разів змінюється швидкість світла внаслідок переходу з одного середовища в інше, називають відносним показником заломлення — n υ1 — швидкість світла в першому середовищі, υ2 — швидкість світла в другому середовищі.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Повне відбивання. Під час переходу світлового променя з оптично більш густого в оптично менш густе, наприклад, зі скла або води в повітря, при поступовому збільшенні кута падіння світлового променя, світловий промінь не перетинає межу поділу двох середовищ, а повертається в середовище попереднього поширення. Таке явище називають повним відбиванням світла.

Номер слайду 33

Виявляється, що для кожної пари середовищ існує своє певне значення кута падіння, при якому світло не перетинає межу поділу двох середовищ. Наприклад, для межі вода — повітря це спостерігається при куті падіння 49° і більше.

Номер слайду 34

Повне відбивання світла поширене в природі і техніці, зокрема у світловодах. У тонкому скляному волокні світло, зазнаючи багаторазового відбивання, виходить із волокна лише на його протилежному торці . Тому вздовж тонкого і гнучкого світловода можна направляти світло і чіткі зображення предметів у найменш доступні місця.

Номер слайду 35

Утворення міражу. У неоднорідному середовищі (наприклад, у нерівномірно прогрітому повітрі) світло поширюється вздовж кривої лінії. Цим, зокрема, пояснюється оптичне явище, яке ми можемо спостерігати, коли їдемо в жарку і тиху погоду по прямій асфальтовій дорозі. Внаслідок поширення світла від блакитної ділянки земної атмосфери вздовж кривої лінії пасажирам автомобіля здається, ніби попереду дорога вкрита водою. Насправді це ілюзія зору, яку іноді називають міражем.

Номер слайду 36

Крім того, явищем повного внутрішнього відбивання світла на межі холодного і теплого повітря (оптично більш густого й оптично менш густого середовища) пояснюється виникнення таких оптичних явищ, як міражі.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Закріплення вивченого матеріалу 1. Що називають заломленням світла? 2. Коли можна спостерігати заломлення світла? 3. Сформулюйте закони заломлення світла. 4. Що таке показник заломлення світла? Як його визначають? 5. За яких умов відбувається повне внутрішнє відбивання?

Номер слайду 39

Побудувати подальший хід променя через: а) скляну плоскопаралельну пластинку, що знаходиться в повітрі; б) скляну призму, що знаходиться в повітрі.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Підбиваючи підсумки уроку повторити основні поняття: падаючий, відбитий та заломлений промені, кут падіння, відбивання та заломлення світла; сформулювати закони заломлення світла.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Краєвський Владислав
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
20 січня 2019
Переглядів
5543
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку