Презентація "Постать Почесного Патріарха Філарета(Денисенка) в українському православ’ї"

Про матеріал
У 2018 році всі труди Патріарха Філарета отримали результат і здійснилася мрія владики, яка була ще від 1991 року. Владика йшов на всі поступки щоб цього разу УПЦ КП отримав томос. Святіший об’їздив всю Україну з томосом сповіщаючи благу вість- Українська церква стала автокефальною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Постать Почесного Патріарха Філарета(Денисенка) в українському православ’їРоботу виконав: Івахів Назарій Андрійович

Номер слайду 2

П А Т Р І А Р Х О Л Е К С І Й ІМ И Т Р О П О Л И Т І О А С А Ф( Л Е Л Ю Х І Н )Є П И С К О П Ф І Л А Р Е Т( Д Е Н И С Е Н К О )В 1966 р. Патріарх Московський Алексій І і Священний Синод призначили екзархом України молодого архієрея, ректора. Московської духовної академіїєпископа Філарета (Денисенка) у віці 37 років. Преосвященний Філарет був перший українець на Київській кафедрі за останні 150 років у складі РПЦ Московського Патріархату.

Номер слайду 3

6 червня 1990 року в Патріаршій резиденції в Даниловому монастирі відбувся Архієрейський собор , який обрав трьох кандидатів на Патріарший престол: митрополита Ленінградського і Новгородського Алексія (Рідігера) , митрополита Ростовського і Новочеркаського Володимира (Сабодана) і митрополита Київського і Галицького Філарета. В результаті таємного голосування 7 червня членами Помісного собору Філарет отримав 66 голосів, тоді як за митрополита Алексія було віддано 139 голосів, за митрополита Володимира - 107.

Номер слайду 4

Митрополит Філарет не став Патріархом Московським, бо він за національністю, згідно висловів радянської влади є„хохлом”В 1990 році, 26 жовтня, Архиєрейський Собор Московського Патріархату на підставі рішень Помісного Собору УПЦ прийняв рішення про«самостійність і незалежність в управлінні», предстоятель митрополит Філарет, Грамота була вручена 27 жовтня 1990 р. в Софійському соборі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

25-26 червня 1992 року в Києві у резиденції митрополита Філарета відбувся Всеукраїнський Православний Собор, що об’єднав Українську Автокефальну Православну Церкву та частину Української Православної Церкви (Московського Патріархату) в єдину помісну православну Церкву — Українську Православну Церкву Київського Патріархату.

Номер слайду 10

11 червня 1993 року помер Патріарх Київський і всієї України Мстислав. Місцеблюстителем патріаршого престолу був обраний архиєпископ Володимир (Романюк), який 20 жовтня 1993 року був обраний Предстоятилем, а 21 жовтня інтронізований. Патріарх Володимир Романюк помер при загадкових обставинах 14 липня 1995 року. Похорон якого Україна запам'ятає назавжди.

Номер слайду 11

20-21 жовтня 1995 року у Володимирському соборі відбувся Помісний Собор УПЦ Київського Патріархату, який обрав патріаршого місцеблюстителя митрополита Філарета (Денисенка) Патріархом. 22 жовтня інтронізований.

Номер слайду 12

2008 предстоятелям УПЦ КП і УАПЦ пропонувалося фактично відмовитися від незалежності своїх Церков і напряму підпорядкуватися ВП. Крім того, жодних гарантій і перспектив отримання автокефалії у майбутньому також ніхто не обіцяв.□ Та й умови автономії Українській Церкві пропонувалися жорсткіші, ніж ті, які тій же УПЦ були надані Російською Церквою в 1990 році. Наприклад, за обов’язкову умову ставилося значне скорочення українського єпископату з 40 до 10 архієреїв.

Номер слайду 13

Напередодні Всеправославного собору 16 червня 2016 року Верховною Радою України була прийнята постанова № 1422-VIII- зверненні ВРУ, яка просила Вселенського Патріарха: надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні. У квітні 2018 року президент України Петро Порошенко направив Вселенського патріарха Варфоломія звернення про дарування Українській церкві автокефалії ; незадовго до цього предстоятелі Київського патріархату і УАПЦ підписали і передали президенту Петру Порошенко аналогічні звернення.

Номер слайду 14

За підсумками засідання Синоду Константинопольського патріархату, який відбувся 9-11 жовтня, в частині, що стосується Філарета, було офіційно повідомлено наступне: «Прийняти прохання про апеляції від Філарета (Денисенка), Макарія (Малетича) та їх послідовників, які опинилися в схизми не з догматичних причин, - відповідно до канонічними прерогативами Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів усіх автокефальних Церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно відновлено в своєму єпископському і священичому сані , також було відновлено спілкування їх пастви з Церквою.»На початку жовтня Константинопольський патріархат оголосив про початок процесу надання автокефалії Церкви України і відновив в духовному сані предстоятелів Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Номер слайду 15

У Л И С Т О П А Д І Д О К И Є В А П Р И Б У ВО С О Б И С Т И Й П Р Е Д С Т А В Н И К П А Т Р І А Р Х А В А Р Ф О Л О М І Я М И Т Р О П О Л И Т Г А Л Ь С Ь К И ЙЕ М М А Н У Ї Л , Я К И Й , З У С Т Р І В Ш И С Ь ЗФ І Л А Р Е Т О М , Д А В З Р О З У М І Т И , Щ О О Т Р И М А Н Н Я Т О М О С У П Р ОА В Т О К Е Ф А Л І Ю М О Ж Л И В О Л И Ш Е З АУ М О В И П И С Ь М О В О Ї В І Д М О В И Ф І Л А Р Е Т А В І Д П Р Е Т Е Н З І Й Н А С Т А Т У СП Р Е Д С Т О Я Т Е Л Я В Н О В І Й Ц Е Р К В І . П А Т Р І А Р Х Ф І Л А Р Е Т З М У Ш Е Н И Й Б У ВП І Д П И С А Т И Т А К И Й П А П І Р , А Л Е В Н І С Д О Н Е Ї П О Б А Ж А Н Н Я , Щ О Б Н О В У Ц Е Р К В УО Ч О Л И В М И Т Р О П О Л И ТП Е Р Е Я С Л А В С Ь К И Й І Б І Л О Ц Е Р К І В С Ь К И Й Е П І Ф А Н І Й ( Д У М Е Н К О ) . 1 0 Л И С Т О П А Д А У К Р А Ї Н С Ь К І З М І П О В І Д О М И Л И , Щ ОП Р Е Д С Т О Я Т Е Л І У П Ц К П І У А П Ц В Л И С Т А ХП А Т Р І А Р Х А В А Р Ф О Л О М І Я П І Д Т В Е Р Д И Л И С В О Ю З Г О Д У Н Е В И С У В А Т И С В О ЇК А Н Д И Д А Т У Р И Н А П О С Т П Р Е Д С Т О Я Т Е Л ЯЄ Д И Н О Ї А В Т О К Е Ф А Л Ь Н О Ї Ц Е Р К В И

Номер слайду 16

У храмі Малої Софії відслужили Літургію, після чого відбулася реєстрація учасників собору. Собор розпочався 15 грудня 2018 року о 10 годині в Софійському соборі м. Києва у закритому для представників засобів масової інформації режимі. Керував цим собором митрополит Гальський Емануїл Адамакіс. На Соборі був обраний глава Церкви- Високопреосвященіший Епіфаній митрополит Переяслов-Хмельницький і Білоцерківський

Номер слайду 17

Після свого обрання предстоятелем Православної церкви України Єпіфаній (Думенко) в зверненні до людей, які зібралися на Софійській площі, оголосив Філарета (Денисенка) духовним наставником «Православної церкви України», який «буде і далі почесним чинним довічно [наставником], що допомагає нам спільно будувати нашу єдину помісну українську православну церкву » . У ПЦУ заявили, що Філарет відтепер є «почесним патріархом»З початку травня 2019 року в своїх публічних висловлюваннях патріарх Філарет прямо і недвозначно дав зрозуміти, що його не влаштовує статут ПЦУ, який, за його словами, був нав'язаний греками. Головний пункт статуту, що викликає невдоволення Філарета, - ротаційний принцип формування Синоду

Номер слайду 18

Перед 9 травня Філарет розіслав колишнім єпископам УПЦ Київського патріархату запрошення у Володимирський собор Києва на «братську бесіду», в ході якої він розраховував заручитися їхньою підтримкою . В інтерв'ю ТСН Філарет підтвердив, що не вважає Київський патріархат розпущеним. «Ліквідувати Київський патріархат може тільки той, хто його створив», - сказав він. Також Філарет заявив, що об'єднання православ'я на Україні пішло по шляху неправди і що Об'єднавчий собор православних церков на Україні був, за його висловом, «не нашим, а Константинопольським»

Номер слайду 19

Філарет звинуватив предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія в порушенні домовленостей, досягнутих під час об'єднавчого собору, які, за словами Філарета, полягали в наступному: « Предстоятель (Єпіфаній) представлятиме церква в православному світі, тому що УПЦ отримує статус митрополії, а також він буде допомагати патріарху в управлінні церквою, але керівництво церквою залишається за патріархом (Філаретом)». Та ще багато інших причин

Номер слайду 20

2 0 Ч Е Р В Н Я Ф І Л А Р Е Т П Р О В І В З Б О Р ИС В Я Щ Е Н И К І В І М И Р Я Н , Я К Е В І Н Н А З В А В« П О М І С Н И М С О Б О Р О М У К Р А Ї Н С Ь К О Ї П Р А В О С Л А В Н О Ї Ц Е Р К В И К И Ї В С Ь К О Г ОП А Т Р І А Р Х А Т У » . У З Б О Р А Х В З Я Л И У Ч А С Т Ь Л И Ш Е Т Р И А Р Х І Є Р Е Ї : С А М П О Ч Е С Н И Й П А Т Р І А Р ХФ І Л А Р Е Т ( Д Е Н И С Е Н К О ) , А Р Х І Є П И С К О П Б І Л Г О Р О Д С Ь К И Й І О Б О Я Н С Ь К И Й І О А С А Ф( Ш И Б А Є В ) І Є П И С К О П В А Л У Й С Ь К И Й П Е Т Р О( М О С К А Л Ь О В ) . В Ц Е Й Ж Е Д Е Н Ь Б У Л О О Б Р А Н О Щ Е Д В А М А Й Б У Т Н І Х Є П И С К О П А У П Ц К П -А Р Х І М А Н Д Р И Т А Н Д Р І Й М А Р У Ц А К І І Є Р О М О Н А Х І Л Л Я З Е Л Е Н С Ь К И Й .24 травня відбулося засідання синоду ПЦУ, який обговорив ситуацію з назріваючим розколом всередині організації, проте йому так і не вдалося переконати Філарета, який вважає, що УПЦ КП продовжує існувати .

Номер слайду 21

Збори ухвалили, що Українська православна церква Київського патріархату «зареєстрована державним органом і продовжує своє існування і діяльність». Главою УПЦ КП продовжує бути патріарх Київський і всієї Русі Філарет, «обраний довічно на Помісному соборі УПЦ Київського патріархату 20-22 жовтня 1995 року». Чинним статутом УПЦ КП є статут про управління УПЦ КП, прийнятий на соборі 13 травня 2016 року і зареєстрований Міністерством культури України 8 липня 2016 року

Номер слайду 22

Таким чином, у 2018 році всі труди Патріарха Філарета отримали результат і здійснилася мрія владики, яка була ще від 1991 року. Владика йшов на всі поступки щоб цього разу УПЦ КП отримав томос. Святіший об’їздив всю Україну з томосом сповіщаючи благу вість- Українська церква стала автокефальною. Але через те, що його не допустили до влади, владика вчинив чи не найбільшу помилку у своєму житті відлучившись від ПЦУ. Оскільки одним підписом стер свою багатолітню працю.

Номер слайду 23

Дякую за увагу Зповагою Івахів Назарій

pptx
Додав(-ла)
Івахів Назарій
Додано
3 липня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку