Презентація "Постмодернізм. Найвідоміші представники літератури постмодернізму"

Про матеріал
Презентація "Постмодернізм. Найвідоміші представники літератури постмодернізму" представляє коротку характеристику основни рис постмодернізму в художній літературі та огляд творчості відомих письменників-постмодерністів. Призначена для використання на заняттях із зарубіжної чи української літератури в старших класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Постмодернізм. Найвідоміші представники літератури постмодернізму

Номер слайду 2

Постмодерні́зм — світоглядно-мистецький напрям, що в останні десятиліття XX століття приходить на зміну модернізму. Цей напрям — продукт постіндустріальної епохи, епохи розпаду цілісного погляду на світ, руйнування систем — світоглядно-філософських, економічних, політичних. Вперше термін «постмодернізм» згадується у 1917 році в роботі німецького філософа Рудольфа Панвінца «Криза європейської культури», але поширився він лише наприкінці 1960-х років спершу для означення стильових тенденцій в архітектурі, спрямованих проти безликої стандартизації, а пізніше – у літературі, малярстві та музиці.

Номер слайду 3

Характерні риси посмодернізму:близькість та зрощення різних художніх напрямків;анархічний стиль, безкінечна багатоманітність, еклектизм, колаж, суб’єктивний монтаж.орієнтування постмодерної культури на «масу» та «еліту» як суспільні прошарки;істотна впливовість мистецтва на політику, інформатику, релігію як поза художні сфери людської діяльності;плюралізм стилю;широка цитація у творіннях постмодерну мистецьких творів попередніх епох;іронізація художніх традицій минулої культури;використаний ігровий прийом у створенні мистецьких творів.

Номер слайду 4

Мілан Кундера (нар. 1929 р.) Всесвітньо відомий чесько-французький письменник, народився в м. Брно (Чехословаччина, тепер Чехія).Із середини 1950-х років стає знаменитістю: пише літературні статті, які бурхливо обговорюються, захищає авангардну поезію. У 1982 р. Кундера закінчив свій найвідоміший роман «Нестерпна легкість буття» про трагічну долю подружжя чехів, яке в 1968 р., рятуючись від радянської окупації, емігрувало до Швейцарії. У 1988 р. за цим романом Ф. Кауфман зняв фільм, і письменник здобув світову славу.

Номер слайду 5

Річард Девід Бах (нар. 1936 р.) Американський письменник, філософ, публіцист, народився в м. Оук-Парку, штат Іллінойс. Найвідоміший твір письменника повість-притча «Чайка на ймення Джонатан Лівінгстон» (1970) про чайку, що вчилася літати й по-справжньому жити, оволодівала нелегким мистецтвом самовдосконалення та самопожертви.

Номер слайду 6

Пауло Коельо (нар. 1947 р.) Відомий бразильський письменник і поет. Опублікував романи, коментовані антології, збірники коротких розповідей-притч. Прославився після видання роману «Алхімік» (1988), який довго залишався в першій десятці бестселерів. Це книжка про пошук сенсу життя, про труднощі, що виникають у житті людини, яка замислюється про своє призначення. Роман учить тому, що ніколи не треба впадати у відчай, потрібно дослухатися до свого внутрішнього голосу та вірити в себе.

Номер слайду 7

Італо Кальвіно (1923-1985) іІталійський письменник, критик. Широке коло інтересів письменника обумовили своєрідність його творів, одним з яких є відомий роман «Якщо мандрівець однієї зимової ночі...» (1979). Головна тема твору роль літератури в житті людства і відмінності в її сприйнятті різними людьми. Книжка насичена алюзіями, як і належить твору літератури постмодернізму.

Номер слайду 8

Харукі Муракамі (нар. 1949 р.) Популярний японський письменник і перекладач, народився в м. Кіото, колишній столиці Японії. З-поміж відомих творів Харукі Муракамі можна виокремити містичнийроман «Хроніки Механічного Птаха» (1995). Головний герой твору — людина, яка залишилася наодинці із собою і шукає сенсу життя.

Номер слайду 9

Януш Леон Вишневський (нар. 1954 р.) Один із найпопулярніших письменників сучасної Польщі. Літературну славу приніс роман «Самотність у мережі» (2001), який розповідає про історію віртуального кохання. Книгу екранізовано в 2006 році, причому в одній із епізодичних ролей знявся сам Вишневський.

Номер слайду 10

Умбе́рто Е́ко (1932 – 2016) Італійський письменник, філософ, лінгвіст, літературний критик, семіотик. «Ім'я троянди» – перший роман італійського письменника, який відразу приніс йому світову славу. Українською роман переклала Мар'яна Прокопович.

Номер слайду 11

Милорад Павич. Милора́д Па́вич (1929 – 2009)Письменника вважають одним з найяскравіших представників постмодернізму і магічного реалізму XX століття. Його найбільш відомий роман «Хозарський словник», який Павич видав 1984 року, приніс авторові всесвітню славу. Серед інших його творів — «Пейзаж, намальований чаєм», «Ящик для письмового приладдя», «Зоряна мантія» та інші. Свою останню книгу, «Мушка», письменник видав у 2009 році.

Номер слайду 12

Патрік Зюскінд (26 березня 1949) Німецький письменник і кіносценарист. Успіх прийшов після виходу його першого твору «Контрабас». Найвідоміший твір Зюскінда «Запахи» (1985) перекладено 46 мовами, в тому числі і на латину, і продано близько 15 мільйонів екземплярів. У 2006 році роман було екранізовано німецьким режисером Томом Тиквером. Фільм називається «Парфумер: Історія одного вбивці».

Номер слайду 13

Запитання для закріплення теми:1. Коли виник постмодернізм в літературі?2. Хто запровадив термін «постмодернізм?3. Що є характерним для літератури постмодернізму?4. Назвіть письменників, чия творчість відноситься до постмодерністської літератури.

pptx
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
13 червня 2023
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку